Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Prídeme o národné bohatstvo: Masová hystéria z nového zákona o vode, vláda ho schválila!

Štrbské pleso Zobraziť galériu (2)
Štrbské pleso

BRATISLAVA - Špinavý biznis na úkor občanov Slovenska alebo iba vymyslené nezmysly? Momentálne je veľmi horúco okolo našej najcennejšej suroviny - pitnej vody. Keď prejde novela o vodách v parlamente, z vody by sa mohol stať vývozný artikel, obávajú sa ochranári a aktivisti. Ministerstvo životného prostredia dôvody na paniku nevidí. Vravia, že sú to nezmysly. Máme sa začať obávať o našu pitnú vodu?

V poslednom čase sa ozýva čoraz viac ľudí, ktorí majú obavu o novú zmenu zákona o vode. Majú strach, že z vody sa stane tovar, ktorý začne prúdiť, v rukách chamtivých podnikateľov, za naše hranice. Žitný ostrov je najväčšou zásobárňou pitnej vody v strednej Európe a dá sa povedať, že voda je naša najcennejšia surovina. Pozreli sme sa na tento problém bližšie a oslovili aj ministerstvo životného prostredia, nech vysvetlí o čo ide.

Vláda na schválila novelu zákona o vodách z dielne ministerstva životného prostredia. Preprava a prevod vody za hranice štátu má podliehať povoleniu zo strany štátu. Novela okrem iného zavádza lehoty na povolenia odberu povrchových a podzemných vôd na desať rokov. Tým sa má vytvoriť priestor pre ochranu vôd a ich spravodlivé prerozdeľovanie. Ak návrh schváli parlament, platiť by mohla už od októbra tohto roka.

Tento návrh kritizovali najmä poslanci NOVY, konkrétne Martin Chren. "Riziko je netransparentnosť konania pri prideľovaní licencií. Hrozí, že na slovenskej vode zbohatnú len úzke záujmové skupiny," varuje.

Najproblémovejší je podľa hnutia paragraf o tom, ako môže firma alebo fyzická osoba získať licenciu na prevod vody - teda slovenskú vodu potrubím presúvať za hranice, kde ju bude predávať.

O licencie sa môže uchádzať fyzická osoba, ale aj firma. Keby napríklad odklepli takúto licenciu, mohla by začať obchodovať s vodou. A tu začínajú obavy ochranárov.

Zisťovali sme stanovisko obidvoch znesvárených strán, kde je problém. Ochranári sa obávajú o to, že zo slovenskej pitnej vody sa stane vývozný artikel. Ministerstvo životného prostredia tvrdí, že ide o nezmysly a výmysly.

Čo je najväčším nebezpečenstvom tejto novely o slovenskej vode podľa aktivistov? "Novela zavádza netransparentný obchod s vodou za účelom tvorby zisku, ktorý bude založený na jej masívnom vývoze do zahraničia. Právo rozhodovať o tom, komu bude vydaný súhlas na vývoz vody si vyhradila vláda. Nastavené pravidlá vytvárajú jednak široký priestor pre korupciu, ale čo je najhoršie umožnia drancovať naše vodné zdroje," povedala pre Topky Elena Fatulová z Global Water Partnership (GWP).

GWP je nezávislý a neziskový právny subjekt združujúci jednotlivcov a inštitúcie v spoločnom úsilí presadzovať princípy integrovaného riadenia vodných zdrojov. Zapojili sa aj do boja proti tejto novele prostredníctvom petície.

Podľa nich zavádza veľmi nebezpečné zmeny. Voda má znamenať v prvom rade základnú hodnotu a nie tovar. "Novela prináša dve zásadné a veľmi nebezpečné zmeny do platnej právnej úpravy. Prvou je legalizácia vývozu vody do zahraničia. Druhou zmenou je, že s vodou sa bude môcť nakladať ako s tovarom. Súčasná právna úprava toto neumožňuje. Ide o precedens v rámci EÚ, kde je voda považovaná za verejný statok, ktorý pre všetkých občanov Únie predstavuje základnú hodnotu a nie tovar," dodáva.

Minister Žiga sa však obvineniam bráni. Tvrdí, že sú len a len klamstvá a nezmysly. "V súvislosti s novelou vodného zákona registrujeme šírenie na sociálnych sieťach šírenie klamstiev a od základu nezmyselných informácií. Klamstvom je šírenie informácie o privatizácii vody a vodných zdrojov, čo priamo zakazuje Ústava SR. Úplným nezmyslom je aj, že zákon umožňuje vývoz vody do zahraničia – je to presne naopak. Dnešné zákony vývozu vody žiadnym spôsobom nebránia a novým zákonom dostáva do budúcnosti možnosť vláda zakázať vývoz," znelo stanovisko ministerstva.

"Podľa ministerstva životného prostredia treba národné nerastné bohatstvo v podobe zásob vody preventívne brániť v maximálnej možnej miere pre drancovaním a špekulatívnym predajom vody za hranice. Nerozumieme, komu úmysel brániť vývozu prekáža, nanajvýš tak tým, ktorým na vývoze vody záleží," pokračuje v obrane pred útokmi nespokojných občanov a aktivistov ministerstvo.

No protestujúci sú neoblomní. Tvrdia, že na to môže občan tvrdo doplatiť. "Stačí si pripomenúť iba dopady krátkeho obdobia sucha, ktoré mali možnosť ľudia zažiť v roku 2011 – katastrofálne poklesy úrody, znížená dostupnosť ľudí k vode, zákaz polievania pre obyvateľov vydaný v mnohých regiónoch Slovenska, vysychanie mokradí,  úbytok vody v povrchových tokoch sprevádzaný zvýšeným úhynom rýb. Pravdepodobne v mnohých oblastiach dôjde k zhoršeniu kvality vody, voda sa bude musieť upravovať, cena za odber vody sa zvýši. Ľudia si toto riziko už uvedomujú a spontánne podporujú výzvu proti vývozu vody," prezradila riziká Fatulová z GWP.

Podľa kritikov je to hazard s vodou. Pradoxné je, že ministerstvo životného prostredia má na to úplne odlišný názor. "Subjekty, ktoré majú povolenie na odber vody, ju v súčasnosti teoreticky môžu predávať za hranice, mať z obchodu neúmerný zisk a nemusia zohľadňovať potreby regiónu a Slovenskej republiky. Vodu podľa ministerstva životného prostredia treba chrániť ako strategickú surovinu, podobne ako je v iných štátoch napríklad ropa."

Aktivisti vraj nepredložili relevantné argumenty, ktoré by vyvrátili ich obavu. Tiež tvrdia, že nič nepripravovali potichu ani tajne. "O zákone sa intenzívne diskutuje rok, ministerstvo diskutovalo aj so zástupcami verejnosti. Tí nepredložili relevantné argumenty, ktoré by vyvrátili našu obavu, že vodu možno vyvážať bez obmedzení. Preto je klamstvom aj fakt, že sa niečo pripravovalo potichu," dodal hovorca Maroš Stano.

Obavy sú teda podľa ministerstva zbytočné, novela musí aj tak najprv prejsť parlamentom. No už teraz je jasné, že sa stretne s veľkým odporom verejnosti.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu