Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Búrlivá debata o manželstve v Ústave sa zvrhla na slovnú vojnu: Najlepšie hlášky z parlamentu!

Zobraziť galériu (14)

BRATISLAVA - Naši poslanci sa opäť činili. V parlamente, kde diskutujú o novele ústavy, ktorá má priniesť zmeny v definícii manželstva, toho narozprávali až až. V pléne padlo niekoľko ostrých slov. Kontroverzná téma prilákala do rozpravy mnoho rečníkov. Debata sa zvrhla často do osobných útokov a bizarných výrokov. KDH aj Pavol Paška už avizovali po hlasovaní o 17h tlačové konferencie. Dá sa tak očakávať, že novela prejde.

Jozef Mikloško (KDH)

Jozef Mikloško
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: SITA)

Z mojich skúseností vám môžem povedať, že ak chcete byť nezávislým a svedomitým, tak musíte žiť takmer ako rehoľník izolovaný od okolitého sveta. Ak chcete byť nezávislým, musíte byť nezávislým od politikov, novinárov, verejnej mienky, prokurátorov, policajtov, tajnej služby i mafie riadiť sa iba zákonom a vlastným svedomím.

Ja ešte chcem to povedať, že tých 13 % pre Európu naozaj súviselo aj s tým, že tá Európa na nás tlačí tými reportami, extra luláček, eutanázie detí. Teraz tá Conchita v Rakúsku. Teraz ten Live bál, čo bolo, to bola katastrofa, to bola Sodoma Gomora, trápne a ľudí to naštvalo, tak takúto Európu nechceme, tak nejdeme voliť.

Dieťa je dnes najohrozenejším a najbezbrannejším stvorením, ktoré si vyžaduje veľkú starostlivosť a ochranu a múdri ľudia hovoria, že ako sa budeme venovať od dvoch rokov po šesť, tak ono bude žiť neskôr od dvadsať po šesťdesiat. Vážení, tak to je už posledná strana. Tak ešte chvíľku strpenia. Chcem ešte povedať, štatistiky, ktoré tu už možno niekedy odzneli, ale ktoré tiež treba pri tomto pripomenúť, týkajúce sa manželstva, rodiny a detí. Už teraz je 78% rastu populácie Európskej únie sú cudzinci. Viete, že je taká predpoveď, že v 21. storočí v roku 2100 na jedného Európana bude v Európe 14 neeurópanov.

Aj z takých nezosobášených partnerstiev môžu vyrásť kvalitní ľudia, ale v každom manželstve je toľko kríz a problémov, že ten papier, by som povedal v úvodzovkách, predsa len zdržuje tých ľudí, aby hocikedy a na to denne desať dôvod, treskli dverami a vykašľali sa na tento vzťah a teda deti, čo s nimi, tiež ich niekde dali. Choď do detských domovov alebo reedukačných centier a uvidíš, že aké sú výsledky práve tohto, no.

Pán poslanec Číž, naozaj nehovoril zle, si myslím, mal by tu častejšie vystupovať a ja som ho na rozdiel snáď od iných, celkom dobre stačil sledovať aj keď hovoril tak jak guľomet.

Martin Poliačik (SAS)

Martin Poliačik
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Pán kolega Hrušovský, ono to niekedy je Pali tak, že čím človek viacej sa snaží niečo vyvrátiť tak tým viac to pripadá, že sa háda sám so sebou niekde vo svojom vlastnom vnútri.

Súhlasím s tým, že keď sa na program dňa dostane kultúrny spor, tak to živí práve tými útokmi na prvú signálnu extrémistov a že politika sa nakoniec celá pohne niekam, kde ani jedna strana ju nechcela mať.

A nie oháňať sa dvoma alebo troma vetičkami v zákone a v ústave. Tie nepomôžu nikomu. A len prinášaním faktov sa dá demaskovať tá prázdnota a ideologizácia celého problému.

Ja viem čo je manželstvo, ja viem aká je jeho cena, aká je cena v mojom živote, aj aká je jeho cena v živote mojich detí. Ja iba hovorím, že ten papier nezaručí, že tá žena nebude bitá, že ten chlap nezačne chľastať, že ju nezačne podvádzať a že vlastné deti nebude týrať. O tom som rozprával. ja som nehovoril, že je to bezcenný kus papiera.

Ján Mičovský (OĽaNO)

Ján Mičovský
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: SITA)

Veď by tu bola nuda, keby nás tu bolo 150 Kuffovcov alebo Poliačikovcov, alebo ako by som to prepáč, ale zhodneme sa na tom, že tu je zápas o hodnoty, len tie hodnoty vidíme trocha inak.

Alojz Hlina (nezaradený)

Alojz Hlina
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: SITA)

Viete, niekedy sa hovorilo, že sa pripúšťala krava alebo sa inseminuje krava. Tak mne idú inseminovať kravu. To sú proste. Prečo máme tendenciu niekedy ani kameň na kameni nenechať a dobúrať sa do veľkých vecí. Keď semiačko pristane v hline, zaprší, tak vyklíči rastlina. Keď semiačko pristane na asfalte môže pršať koľko chce, rastlina nevzíde. Môžte si kúpiť črepník a ten črepník postaviť na asfalt a to zalievať, ale stále tam musí byť tá hlina alebo tá zemina. Viete, to sú veci, ktoré nepustia.

Štefan Kuffa (OĽaNO)

Štefan Kuffa
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: SITA)

Dodo ty si Hlina, tak to sa ti ľahko hovorí, tak do úrodnej zeme, aby padlo to semiačko, vtedy vzklíči alebo na okraj kameňa a cesty vtedy nevzklíči.

Hľadieť na druhú osobu a vnímať ju, že nie ty si niečo, ale ty si niekto. Si niekto, si neopakovateľný, si jedinečný, si neopakovateľný, si jedinečný. To je skutočná láska, rešpektujem to tvoje iné v tebe a hľadieť na vnútornú krásu duše manžela a čím si starší, tým viac hľadíš na tú vnútornú krásu milujúcej a milovanej osoby.

Prečo tieto deti končia v týchto proste nútenej prostitúcie? Z jednoduchého dôvodu. Ono, ak sa stratí dievča, alebo chlapec z normálnej rodiny, okamžite rodičia ho začnú hľadať. Hľadajú toto dieťa a zbadajú to, že toto dieťa chýba. Ale dieťa z detského domova, ktoré odišlo z detského domova a už vlastne aj opustilo aj legálne ten detský domov a sa stratí, kto také dieťa bude hľadať?

Tá veta alebo tie tri vety, ktoré sa dostávajú do ústavy sú veľmi dôležité. Manželstvo je jedinečným zväzkom medzi mužom a ženou a je to dobre, že to bude ukotvené v našej ústave, keď to aj v ďalších 28 ústavách krajín Európskej únie nebude ukotvené. Môžu si brať príklad práve od nás, z našej krajiny a z našej ústavy a môžu to aj oni prijať. Môžu nás nasledovať, nemusíme my sa opičiť stále po niekom druhom a v zlých veciach. V dobrých veciach, v hodnotových veciach, prečo by sme nemohli byť príkladom a fundamentom musí byť naozaj zdravá rodina vychádzajúca z manželstva ako zväzku medzi mužom a ženou. Tu zas myslím si nemusíme ani hanbiť, ani báť, že tento základ je práve ukotvený v zdravej rodine, v zdravej rodine, ktorú vytvára otec, mama, manželia, muž a žena. To je zdravá rodina. Myslím si, že keď ty si vyrástol v takejto rodine, normálnej rodine, prečo vnucuješ mnohým ľuďom a mnohým iným absurdity, ktoré si tuná od prezentoval.

Avšak to čo som povedal, za tým si ako stojím. To, že ty nechceš ako patriť svojej manželke, to neviem si ani predstaviť, ako môžeš potom ty skutočne ako manžel fungovať. Neviem si to ani predstaviť. Teda čo chceš patriť ešte aj inej žene, ďalšej, hej. To je možno, možno že je to tvoj životný štýl.

Akým sú prínosom pre túto spoločnosť registrované partnerstvá? A nesedí mi to u vás, u liberálov, ktorí toto tak hovoríte o tej slobode a proste je to také zavádzajúce a dvojtvárne alebo potom protirečivé minimálne, lebo tlačíte týchto ľudí do nejakých registrov. Oni chcú byť v nejakých registroch, registrovaní? Ja si dovolím povedať, že nie sú a nemajú o to nejaký záujem, aby viedol sa nejaký register a aby boli registrovaní. Kolega tuná minulý týždeň spomínal, že on nepotrebuje papier na to, aby sa mohol ženiť a žiť ako v manželstve, na čo mu je ten papier? A na druhej strane schizofrenicky bojuje o ten istý papier, len inak sa volá a inú skupinu ľudí pre registrované partnerstvá aký je dôležitý tento papier. No tak o čo tu komu ide? Hej, to je pomýlené.

Nie každý má to šťastie, naozaj byť členom úplnej rodiny a byť členom rodiny takej, kde otec s mamou sa nerozviedli. Áno, sú veľakrát mnohé rodiny a manželstvá sú rozpadnuté. Vznikajú nové. Chcem, aby sme boli aj tolerantní aj voči tým ľuďom, ktorí nemali to šťastie a nemajú ten trvalý zväzok na celý život. Nikomu to človek nevyčíta, ale určite, keby ste sa pýtali tých detí a zvlášť dospievajúcich detí, každé dieťa chce mať svojho otca, svoju mamu. Deti veľakrát sa správajú tak vlastnícky a ukážu prstom to je môj otec, to je moja mama a som hrdý na svojho otca, na svoju mamu. Aj keď nehodní rodičia, veľakrát možno potápajúci sa v problémoch, ale dieťa je to, ktoré nedopustí na svojho otca, matku, pretože má ich takých zidealizovaných.

Miroslav Číž (SMER)

Miroslav Číž
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: SITA)

Neoliberalizmus, ktorého hodnotenie v súčasnosti, dokonca z prostredia už toho skutočného kapitalizmu, naposledy vyjadrenia prezidenta Bank of England o tom, že neoliberálny koncept vedie svet do biedy, rozbíja rodiny, zásadným spôsobom, tým absolútnym protežovaním egoizmu ako základnej spoločenskej hodnoty narúšate elementárne princípy solidarity a aj humanity názorovo.

Ján Hudacký (KDH)

Ján Hudacký
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: SITA)

V podstate s tými vašimi ideológiami dehonestujete prirodzené hodnoty ako je manželstvo založené na zväzku muža a ženy. Tie vaše ideológie, ktorými teraz ohurujete svet v mene tzv. ľudských práv v podstate nie je o ničom len o tom, aby ste vytvárali manipulovateľné masy ľudí, závislé masy ľudí prakticky, ktoré nie sú viazané na iné hodnoty, na žiadne hodnoty, na prirodzené hodnoty.

Július Brocka (KDH)

Július Brocka
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: SITA)

Je to zápas, je to hodnotový zápas. Je to zápas medzi kultúrou života na jednej strane a kultúrou smrti na druhej strane. Pán Viskupič, síce používate slová o tolerancii, o novej tolerancii, ale pritom ja tento návrh považujem za obranu naozaj voči tomu čo homo loby v Európe robí.

Branislav Škripek (OĽaNO)

Branislav Škripek
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: SITA)

Martin, žiadne nové typy manželstiev neexistujú, ani existovať nebudú. Nič iné nemôže byť manželstvom nazývané, než vzťah jedného muža a jednej ženy. Čokoľvek iné chce niekto, aby existovalo, bude sa to nazývať nejako inak, ale nie takto. Martin, registrované partnerstvá sa rozpadávajú aj tam, kde sa uzatvárajú, príkladne z Čiech, nemám štatistiku teraz presne v hlave, ale za rok konkrétny, ktorý som čítal, boli uzavreté také, toľko a toľko počtov týchto partnerstiev a obrovská časť sa rozpadla.

Martin, to, že ľudia sú na Slovensku alebo v Európe takí nezrelí, že nevedia tvoriť krásne a silné vzťahy a za najdôležitejšie považovať čo najstabilnejší rodinný život, to je dôsledok dekadencie hodnôt, morálnych, etických, ktoré sa tu vyvíjajú už niekoľko desaťročí v Európe a to vedie k zmätku a tieto zmätočne sa rozpadajúce vzťahy produkujú ďalších ľudí, teda konkrétne deti s rozlične zranenými (pozn. prepis.: nezrozumiteľne vyslovené) identitami. Tieto rozpady manželských vzťahov poškodzujú aj samotných dospelých. Preto treba rozvodovosti a rozpadom vzťahov reálne preventívne brániť a skôr ich upevňovať napríklad aj mediáciou a nie vašimi SaS návrhmi napríklad, aby sa ešte uľahčila rozvodovosť, napríklad rozvodmi u notára alebo dokonca cez sms, čo je najbláznivejší nápad, čo som tu počul v tejto sále (reakcia zo sály) a jednoducho, dobre, toto je podľa mňa bláznivý nápad, jednoducho z poškodených vecí nemôžeme robiť veci kvalitné.

Marián Kvasnička (KDH)

Marián Kvasnička
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: SITA)

Dostal som dokonca niekoľko emotívnych mailov z radov bojových aktivistov, kde apelujú na moje svedomie. Dokonca na môj spánok, keď zistím, ako som húfy svojich blížnych vyhnal z pásma rovnosti pred zákonom. Bratia a sestry, to je ale hlboké nedorozumenie. Neviem si predstaviť krajšiu rovnosť, než akú definujeme v zmene ústavy, totálna, absolútna, biologicky, prírodne, sociálne, rodinne, kreatívne, komplementárne, ak chcete, áno, aj mysticky definovaná rovnosť medzi mužom a ženou pri plnom rešpekte ich krásnej odlišnosti a osobnostnej originality.

Ten istý poslanec perlil aj naďalej - V každom mužovi, v každom mužovi, či je to vidieť viac alebo menej, drieme malý márnivý narcis a nepriznaný mačo. V každej žene túžba byť videná, povšimnutá, zbadaná a počuť obdivné slová.

Alojz Přidal (KDH)

Alojz Přidal
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: SITA)

Pán kolega Kadúc, vy hovoríte, že novela ústavy nič nevyrieši, ale vyrieši. Jednoducho novelou ústavy my upevníme manželstvo ako zväzok jedného muža a jednej ženy. Manželstvo ako zväzok muža a ženy, jednoducho ja som presvedčený, že tie registrované partnerstva, to je len prvý krok k tomu, aby tu boli manželstvá osôb rovnakého pohlavia a to tomu zabráni a to vy dobre viete. Čo sa týka tých partnerstiev, že vám tu nikto nezabráni hlasovať za zákon, jednoducho kto by vám to zabránil, veď ste dostali slobodne mandát, môžete to tu predložiť, možno o tom budete diskutovať v klube, ale neviem či ste dobre teda povedali, vy chcete ako navrhnúť tento zákon a chcete aj navrhnúť, aby tu bola možnosť adopcie detí týmito pármi, tak ste povedali, že v tom vám nikto nezabráni. No a viete pán kolega, vy hovoríte, že KDH, apelujete na KDH, aby sme nepodporili ten zákon, ktorý teda podporuje aj SMER a zdá sa, že ho podporí aj SDKÚ, no my ho podporíme, to je historický okamih, historický okamih jednoducho. My ho podporíme, pretože chceme, aby prešiel pán kolega Kadúc a som presvedčený, že aj kresťania z vašej strany ho podporia, lebo chcú, aby prešiel.

Lucia Nicholsonová (SAS)

 

Lucia Nicholsonová
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: SITA)

Debata o ústavnej ochrane manželstva sa nedá počúvať. Celý deň tu talibansky nastavení kolegovia vytvárajú dojem, že len manželia a deti narodené do manželstva sú superobčania, nádej tejto krajiny. A čo všetky tie nezosobášené páry? Čo tých 35% detí, ktoré sa rodia do rodín bez papiera? Sú vraj menejcenní. Tí Talibanci zabúdajú na to, že aj títo "menejcenní" sa skladajú na ich platy a nezaslúžia si všetky urážky, ktoré v pléne odznievajú. Rovnaké povinnosti, rovnaké práva, nie? Aj to hovorí Ústava. Nech mi jemnejšie povahy odpustia, ale nech idú všetky KUFFY do kelu!

Ďakujem pekne. Ja sa tiež vyjadrím k tej prvej časti vášho diskusného príspevku. Ja som si vždy myslela, že viera, ako taká je všeobjímajúca a že tí skutočne veriaci ľudia sú sú veľmi tolerantní ľudia a dnes vlastne som tu celý deň svedkom úplneho opaku, pretože vy tu skutočne vytvárate takú kategóriu nejakých nadobčanov a neviem, ako kde beriete to právo uzurpovať si teda to právo, ukázať prstom na toho, že kto je tým nadobčanom a kto už nie, kto je menej cenný. Naozaj myslím si, že to, čo ste poukázali na tie, na ten pár topánok, tak mi príde v skutku nefér, ale krásne to dokresľuje tú situáciu dnešného dňa, že teda naozaj ste si uzurpovali právo povedať, že kto je ten super občan v tejto krajine, tá, tá nádej a všetci tí ostatní sú ako keby menej cenní a ja mnohých z tých kolegov, čo tu dnes vystupovali považujem skutočne za farizejov, pretože celý deň hovoríte o manželstve a o tom, ako len manželstvo je jedinečné a trvalé. Ja by som sa chcela opýtať všetkých tých manželiek, že aké je to žiť v takom požehnanom zväzku, keď sa k ním vracajú napríklad tackajúci opití manželia deň čo deň z práce napríklad aj z Národnej rady a čo sa pre nich zmení dňom, keď dáte ochranu manželstva do Ústavy, pretože v takýchto extrémnych prípadoch to, čo vy považujete za požehnaný zväzok, ja volám, že spackaný život. Ďakujem.

Tak si myslím, že by bolo vskutku férové poriešiť aj tú veľkú skupinu občanov, ktorí žijú v partnerstve a to nielen homosexuálov, ale aj heterosexuálnych párov a najmä ich deti detí, ktorí žijú v kvalitných rodinách, akurát ich rodičia nemajú papier o tom, že teda sú manželia. A všetkým tým, ja by som povedala, že tak talibansky nastaveným kolegom chcem pripomenúť, že aj títo ľudia platia dane a plnia si svoje povinnosti občanov a prispievajú okrem iného napríklad aj na vaše platy a prispievajú do štátneho rozpočtu. A skutočne by mmi prišlo férové, keby sme sda zaoberali aj nimi a keby okrem toho, že majú nejaké povinnosti, tak by sa im malo dostať aj aspoň tých základných štadardných práv ľudí, ktorí žijú v partnerskom zväzku. Ako podľa mňa sa o tejto rovine tu rozpráva strašne málo. My tu naozaj rozprávame o rôznych ideológiách a plné je to nejakých izmmov, ale my zabúdame na to, že tí ľudia musia plniť svoje povinnosti, ale my ich oberáme o ich práva. A tio jednoducho nie je férové.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu