Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Samovraha trpiaceho demenciou mali policajti zastaviť: Sára (†16) a Gabriela (†43) mohli žiť!

Nehoda na českej diaľnici D Zobraziť galériu (6)
Nehoda na českej diaľnici D (Zdroj: topky)

BRNO – V Česku sa pár dní po tragickej nehode na diaľnici D1, pri ktorej 53 ročný Rakúšan zabil seba, dve Slovenky a ďalších ľudí zranil, vzniesla na prácu dopravnej polície tvrdá kritika. Podľa odborníka mala zasiahnuť skôr a mohla tragickej udalosti zabrániť. Navyše sa objavila informácia, že rakúsky dôchodca trpel demenciou a nevedel v tej chvíli, čo robí. Životom na to doplatili Sára s mamou Gabrielou, ktoré cez víkend pochovali.

Podľa informácii českých médií dostali policajti oficiálne hlásenie o aute v protismere o 21:58 z mýtnej brány, cez ktorú Rakúšan prechádzal. Teda tri minúty predtým, ako sa nehoda stala. Navyše viacerí vodiči t tvrdili, že polícii oznamovali túto skutočnosť ešte skôr. Keďže sa prípad vyšetruje, odmietla hovorkyňa juhomoravskej polície Petra Vedrová uviesť, či tomu tak bolo. Dopravný expert Milan Bělka však pre portál novinky.cz uviedol, že podľa neho polícia neurobila všetko, čo bolo v jej silách.  Podľa neho vo chvíli, keď polícia získa takúto informáciu , musí okamžite zasiahnuť , a to všetkými prostriedkami.

Samovraha trpiaceho demenciou mali
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: policajnydenik.cz)

 "Buď zastavia dopravu napríklad tým, že vytvoria zábranu z vozidiel a evakuujú cestujúcich, alebo zabránia vodičovi v ďalšej jazde za použitia donucovacích prostriedkov, vrátane tých najúčinnejších, čím mám na mysli aj streľbu, avšak s ohľadom na bezpečnosť ostatných účastníkov premávky, "uviedol pre novinky.cz Bělka.

Samovraha trpiaceho demenciou mali
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: policajnydenik.cz)

Polícia sa bráni tým, že urobili maximum. Aj napriek tomu, že vozidlo v čase, keď prejde v protismere pod mýtnou bránou , rozozvučí  poplašnú signalizáciu na dispečingu . Informácia potom ide automaticky nielen na políciu, ale aj na informačné portály , weby a do rádií .

Samovraha trpiaceho demenciou mali
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: policajnydenik.cz)

Demencia vodiča

Muž († 53) zo Schricku (okr. Mistelbach), ktorý nehodu zavinil zrejme ani netušil, čo robí. Podľa rakúskych médií trpel demenciou, preto bol aj na predčasnom dôchodku. V osudný deň bol ráno u lekára ale domov sa už nevrátil. Jeho rodina zalarmovala políciu, v Rakúsku ho však hľadali márne. Prešiel totiž do neďalekého Česka.

Samovraha trpiaceho demenciou mali
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: policajnydenik.cz)

Tam sa po dramatickej jazde v protismere zrazil so slovenskou rodinou. Potom, čo niekoľko minút na neho trúbili a vyblikávali ho viacerí vodiči. Podľa nich mohol z diaľnice zísť aj na čerpaciu stanicu. Rodina sa vracala z Prahy na Záhorie. Náraz bol taký silný, že Gabriela († 43) sediaca vedľa vodiča zomrela na mieste a jej dcéra Sára († 16) sediaca za ňou zomrela pri prevoze do nemocnice.

Ostatní utrpeli vážne zranenia. Dominikovi (21) operovali vážne zranenie členka, jeho priateľka Karin (20) má zlomené obe ruky  a vodič Samuel (29) príde zrejme o nohy.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu