Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

ONLINE V Tatrách zničených 100-tisíc stromov: Prvá obeť povodní na východe Slovenska!

Situácia na východe Slovenska je stále vážna Zobraziť galériu (99)
Situácia na východe Slovenska je stále vážna (Zdroj: Tip čitateľa)

BRATISLAVA – Slovensko už druhý deň trápi silný vietor a dážď, Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) pred nimi varuje formou viacerých výstrah. Najhoršia situácia je v Tatrách a východe krajiny. Situáciu sledujeme ONLINE.

Informácie o stave počasia vo vašom okolí, spolu s fotkami a videami, posielajte na tipy@topky.sk.

19:05 Pre niektoré oblasti naďalej platia hydrologické výstrahy

V niektorých oblastiach Slovenska naďalej platia hydrologické výstrahy, ktoré vydal Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ). Najvyšší 3. stupeň je v okresoch Košice okolie - Hornád a Košice.

Pre okresy Námestovo, Tvrdošín, Dolný Kubín, Liptovský Mikuláš, Stará Ľubovňa, Sabinov, Prešov, Spišská Nová Ves, Gelnica a Vranov nad Topľou platí 2. stupeň hydrologickej výstrahy.

Prvý stupeň vydal SHMÚ pre okresy Ružomberok a Košice okolie - Bodva.

Pre takmer celý Prešovský kraj, sever Žilinského a časť Košického platí meteorologická výstraha 2. stupňa pred dažďom. Do 20.00 h sa tam miestami očakávajú zrážky s úhrnom 10 až 30 mm.

18:34 Situácia v Prešovskom kraji sa upokojuje

Situácia na vodných tokoch v Prešovskom kraji sa v priebehu dnešného dňa výrazne zlepšila. Torysa, ktorá narobila za posledných 24 hodín najviac starostí obyvateľom regiónu, klesla o vyše pol metra. Hasiči dnes zasahovali hlavne pri čerpaní vody, najviac práce mali v okresoch Stará Ľubovňa, Prešov, Sabinov, Levoča, Kežmarok a Poprad. V okolí Tatier aj dnes padali stromy a okrem prekážok na cestách spôsobili aj škody na majetku. Operačný dôstojník Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru Milan Podolinský uviedol, že hasiči boli permanentne v teréne, počet zásahov nevedel vyčísliť.

18:02 Škody po záplavách sa šplhajú k sume 200-tisíc

Silný vietor a dážď v posledných dňoch spôsobili problémy takmer po celom Slovensku, ľudia už poisťovniam nahlasujú škody. Najčastejšie oznamujú strechy zničené vetrom, polámané ploty či vytopené priestory. Jedna z poisťovní dokonca eviduje prípad, keď silný vietor odfúkol detskú trampolínu, ktorá zasiahla a poškodila zaparkované auto. Predbežné škody po vyčíňaní počasia doteraz zverejnili dve poisťovne, škody sa podľa nich zatiaľ šplhajú k sume 200-tisíc eur.

17:46 Z ničivej povodne sa spmätáva aj obec Čučma

Z ničivej povodne sa spamätáva obec Čučma v Rožňavskom okrese. Starosta tu vyhlásil tretí stupeň povodňovej aktivity. Miestny potok sa v noci zmenil na dravú riavu. Voda zaplavila desiatky domov, podmyla komunikácie a brala všetko, čo jej stálo v ceste.

„Voda z Rožňavského potoka, cez ktorý sa v lete dá prejsť v sandáloch, prišla rýchlo a hladina dosahovala až dva metre. Zaplavila približne 50 domov, brala elektrické stĺpy, podmyla štátnu cestu i miestne komunikácie,“ hovorí starosta Čučmy Alexander Szöllös. Doložil, že museli odstrániť tri betónové mostíky, ktoré bránili vode odtekať. Voda na veľkom úseku poškodila štátnu cestu v obci a niektoré miestne komunikácie.

17:29 Horské priechody sú už zjazdné

Cesty cez horské priechody Jahodná, Folkmarský kopec, Uhorniansky kopec sú už prejazdné. Rovnako sú už zjazdné aj ostatné cesty v okrese Rožňava. Na niektorých úsekoch môže byť obmedzená prevádzka.

17:25 Hasiči zasahovali aj v obci Likavka

Hasiči zasahovali aj v
Zobraziť galériu (99)
 (Zdroj: likavka.sk)

16:45 Cesty postupne sprejazdňujú

Prejazdnosť ciest v Košickom kraji postihnutých veternou kalamitou a lokálnymi záplavami sa dnes postupne zlepšuje. Popoludní otvorili cestu II/547 - kopec Jahodná pri Košiciach, ktorú vo štvrtok (15.5.) zablokovali popadané stromy.

Prejazdné sú aj úseky cesty II/533 - horský priechod Súľová od obce Hnilec a Gemerská Poloma – Súľová. Informovala o tom Správa ciest Košického samosprávneho kraja (SC KSK), ktorá naďalej odporúča vodičom zachovať pri jazde zvýšenú opatrnosť. 

Prejazdný je aj Folkmarský kopec (II/547), od popoludnia aj úsek II/549 - Úhorná – Krasnohorské Podhradie (Úhorňanský kopec). Takisto sprístupnili pre všetku dopravu cestu II/546 - Gelnica – Tesco.

K 15.00 h bol čiastočne sprejazdnený úsek III/050175 - Háj – Hačava. Cesta III/546001 - Obišovce - Ruské Pekľany je uzavretá počas celého nasledujúceho víkendu, informovala SC KSK.

16:03 Tisíce východniarov bez prúdu

Výčiny počasia aj dnes spôsobili, že tisíce domácností na východe Slovenska postihli výpadky elektrického prúdu. K 13.00 h ostalo bez elektriny približne 5000 odberných miest. Informovala spoločnosť Východoslovenská distribučná, a. s. (VSD).

"Vplyvy extrémne nepriaznivého počasia súvisiace so silným vetrom a vodou postihli najmä oblasti v okolí Kežmarku, Popradu, Starej Ľubovne, Spišskej Novej Vsi, Dobšinej, Prešova a Košíc," uviedla hovorkyňa VSD Andrea Danihelová.

Prudký vietor spôsobil poruchy na elektrozariadeniach v distribučnej sústave VSD aj vo štvrtok (15.5.). Bez prúdu ostalo k 14.00 h vyše 21.000 odberných miest. Stalo sa tak v oblasti Smolníka v okrese Gelnica, v Slanci a Ruskove v okrese Košice-okolie, ale aj v okresoch Humenné, Sobrance, Vranov nad Topľou či Prešov.

15:51 Situácia v Kežmarku sa pomaly stabilizuje

V okrese Kežmarok naďalej trvá 3. stupeň povodňovej aktivity, prednosta Okresného úradu Ján Ferenčák však už považuje situáciu za pokojnejšiu. „Momentálne máme 13 obcí, v ktorých je 3. povodňový stupeň, dve obce, a to Jurské a Ihľany, máme odrezané, pretože tam podmylo cestu, a stále pretrváva mimoriadna situácia v meste Kežmarok a v obci Ľubica,“ priblížil Ferenčák.

Počasie na území okresu sa zlepšilo, dážď ustal a postupne klesajú hladiny všetkých väčších i menších tokov vrátane tých najproblémovejších - Ľubického a Holumnického potoka.

Situácia v Kežmarku
Zobraziť galériu (99)
 (Zdroj: TASR)

15:35 Topľu zahatal odpad a konáre, ohrozuje most

Ťažká technika sa už niekoľko hodín podieľa na spriechodňovaní rieky Topľa medzi obcami Sačurov a Dlhé Klčovo v okrese Vranov nad Topľou. Nahromadený odpad vo vode tam ohrozuje most, ktorým prechádza cesta III. triedy. Polícia ho až do odvolania uzavrela. 

"Naši príslušníci sa zúčastňujú zásahu, pri ktorom uvoľňujú tok rieky Topľa, na mieste, kde sa nahromadilo väčšie množstvo konárov a kmeňov stromov. Zvyšuje sa tam hladina toku a hrozí, že by mohlo dôjsť k strhnutiu, respektíve porušeniu statiky mosta," priblížil prebiehajúci zásah riaditeľ vranovských hasičov Jozef Ondrej. 

15:33 Tatrami sa opäť prehnala víchrica

Tatrami sa vo štvrtok po desiatich rokoch opäť prehnal silný nárazový vietor zvaný bóra. Len v časti územia Tatranského národného parku, ktoré spravujú Štátne lesy TANAP-u, zanechal vietor za sebou viac ako 100 000 polámaných a vyvrátených stromov, nepriechodné cesty a zavalené turistické chodníky. „Zriedkavým javom bolo to, že si štvrtková bóra vybrala jarné a nie neskoré jesenné obdobie. Škody však nie sú porovnateľné. To nielen preto, že sila vetra bola tentoraz menšia, ale aj preto, že stojacich stromov v tatranských lesoch po bóre z novembra 2004 a po lykožrútovej kalamite už veľa stáť nezostalo,“ povedal námestník riaditeľa Štátnych lesov TANAP-u hovorí Pavol Fabian.

15:25 V Srbsku napršalo najviac za 117 rokov

O šiestich mŕtvych a šesť tisíc vysídlených hovoria neoficiálne správy. Kvôli búrkam Srbsko vyhlásilo mimoriadny stav. Do krajiny prichádzajú aj záchranné tímy z Ruska.

Za ostatné tri dni museli evakuovať v dôsledku dažďa a záplav viac než šesť tisíc ľudí. Oficiálne správy hovoria o dvadsiatke zranených za v posledných 72 hodín. Jedna osoba je nezvestná. "Toto je najväčšia katastrofa, ktorú kedy spôsobila voda v Srbsku," vyhlásil Aleksandar Vucic.

Sáva v najbližších niekoľkých dňoch dosiahne rekordnú  výšku hladiny, ani hladiny iných riek v západnej a centrálnej časti Srbska neklesajú. Rieka Morava sa vyliala na úseku dlhom 50 km. Voda so sebou brala domy, mosty, zničila cesty aj poľnohospodársku pôdu, škody sa odhadujú na niekoľko miliónov eur. V zaplavených oblastiach sú stovky tisíc domácností bez elektriny, niekde nie je bezpečné piť ani vodu z vodovodu.

Najvážnejšia situácia je približne 30 kilometrov od Belehradu v meste Obrenovac, ktoré úplne zaplavila rieka Kolubara, záchranné práce tam prebiehajú za pomoci vrtuľníka. Rusko na záchranu  Srbska vyslalo vojakov, Európsku únia poskytla vysokovýkonné čerpadlá a odborníkov.

14:29 Silný vietor strhol časť strechy na Coburgovskom kaštieli

Novú provizórnu strechu na Coburgovský kaštieľ v Jelšave bude musieť zabezpečiť samospráva mesta ako náhradu za medený plech zničený vetrom. Ako povedal primátor Jelšavy Milan Kolesár, strechu najskôr poškodili zlodeji kovov a dielo skazy na približne 200 metroch štvorcových vo štvrtok 15. mája popoludní zavŕšil silný vietor.

Veľký kus strechy na kultúrnej pamiatke ostal visieť nad hlavným cestným ťahom, II/532 spájajúcim Tornaľu a Muráň. "Ešte včera sme to upevňovali horolezeckými lanami o konštrukciu strechy, aby nedošlo k vážnejšiemu ohrozeniu. Dnes, keď sa počasie upokojilo, sme sa kus plechu pokúšali najskôr vyrovnať. Chceli sme ho dať na pôvodné miesto. Plech je však tak veľmi poškodený, že ho musíme odpíliť a na poškodené miesto postupne použijeme náhradnú krytinu," povedal Kolesár.

Coburgovský kaštieľ v Jelšave je v súčasnosti v dezolátnom stave a samospráva sa usiluje získať peniaze na jeho opravu.

14:21 Vietor narobil v Banskej Bystrici veľké škody

Prudký nárazový vietor spôsobil vo štvrtok na mestskej zeleni v Banskej Bystrici a aj v okolitých mestských lesoch veľké škody. Ako informovala hovorkyňa banskobystrického primátora Martina Kanisová, v intraviláne mesta vietor poškodil 183 stromov, pracovníci Mestských lesov Banská Bystrica odhadujú, že vetrová kalamita postihla v lesoch okolo Banskej Bystrice zhruba 15-tisíc kubických metrov drevnej hmoty.

„Prvé informácie hovoria o 42 stromoch, ktoré sú vyvrátené, zlomené a poškodené tak, že je nevyhnutný ich výrub. Ďalších 59 stromov má poškodené koruny a budú musieť byť ošetrené za použitia vysokozdvižných plošín a 82 stromov je mierne poškodených,“ uviedla Kanisová. Dodala, že polámané stromy a konáre bude mestská spoločnosť spravujúca verejnú zeleň odvážať z verejných priestranstiev dnes a v sobotu a v pondelok práce ukončí upravovaním korún stromov pomocou vysokozdvižných plošín. 

14:18 Situácia v Starej Ľubovni sa začína upokojovať

Povodňová situácia v okrese Stará Ľubovňa sa začína upokojovať. Rieka Poprad v okrese Stará Ľubovňa, ako aj jej prítoky, začínajú klesať. „V meste Stará Ľubovňa však naďalej platí mimoriadna situácia, na celom území okresu je stále vyhlásený III. stupeň povodňovej aktivity,“ informoval prednosta Okresného úradu v Starej Ľubovni Peter Sokol. Protipovodňová hrádza na rieke Poprad, ktorú tu vybudovali v uplynulých rokoch po povodni z júna 2010, svoju úlohu splnila. „Vtedy bola Mýtna ulica pod vodou, dnes sme zaznamenali len menšie priesaky. Hrádza pritom ešte nie je úplne dokončená,“ dodal Sokol.

14:17 Poisťovne už evidujú prvé hlásenia škôd spôsobených extrémnym počasím

V súvislosti s aktuálnym extrémnym počasím, víchricami so silnými dažďovými prehánkami na Slovensku, poisťovne už evidujú prvé hlásenia škôd. Očakáva sa však, že počet hlásení bude postupne narastať.

Preto poisťovne upozorňujú a odporúčajú klientom, aby vznik škodovej udalosti bezodkladne nahlásili poisťovni. Prakticky všetky majú centrálne dispečingy, kde je vznik škody možné nahlásiť.

14:06 Víchrica spôsobila kalamitu v mestských lesoch v Banskej Bystrici

"Podľa predbežného odhadu je na území našich lesov kalamita v objeme 15.000 kubických metrov drevnej hmoty. Predpoklad spracovania poškodenej drevnej hmoty je koniec roka 2014 s tým, že sme nútení zastaviť všetku úmyselnú ťažbu," reagoval riaditeľ Mestských lesov Banská Bystrica Blažej Možucha. K dnešnému dňu neevidujú škody na nehnuteľnostiach.

"Naši pracovníci zabezpečili aj uvoľnenie lesných ciest a urobili predbežný odhad škôd. Až 80 percent poškodených stromov predstavujú listnaté dreviny," dodal Možucha. Víchrica priamo v meste Banská Bystrica poškodila až 183 stromov. O tie sa teraz musí postarať správca mestskej zelene ZAaRES. Niektoré musí vyrúbať, ostatné ošetrí.

13:58 Doprava je obmedzená na viacerých miestach

Pre popadané stromy je zastavená železničná doprava na vybraných tratiach Banskobystrického, Žilinského a Prešovského kraja. Tam, kde to počasie umožňuje, je zabezpečená náhradná autobusová doprava, informuje hovorkyňa Železničnej spoločnosti Slovensko Jana Morháčová.

"Problémy pretrvávajú ešte na dvoch lokálnych tratiach a časti tratí Tatranských elektrických železníc (TEŽ), kde nie je možné zabezpečiť ani náhradnú autobusovú dopravu pre nezjazdnosť ciest," hovorí Morháčová. Vlaky TEŽ premávajú od Popradu cez Starý Smokovec po Tatranskú Lomnicu a späť. Od Starého Smokovca však vlaky nejazdia smerom na Vyšné Hágy. Predpokladajú, že sa dopravu podarí obnoviť popoludní. Dopravu medzi Vyšnými Hágmi a Štrbským plesom obnovia pravdepodobne až v sobotu. 

13:54 Torysa sa vyliala aj medzi Lemešanmi a Drienovom

Vysoká hladina Torysy síce v Sabinove a Prešove pomaly klesá, ďalej sa však presúva smerom na Košice. Ako informoval operačný dôstojník Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove, od 13.00 h je v dôsledku vyliatej Torysy uzavretá aj cesta medzi Drienovom a Lemešanmi. Obchádzka je vedená cez obce Kendice a Petrovany.

ONLINE V Tatrách zničených
Zobraziť galériu (99)
 (Zdroj: SITA, Tip čitateľa)

13:51 Mestské lesy môžu byť po kalamite nebezpečné

"Mestské lesy momentálne zisťujú rozsah spadnutej kalamity a priebežne ju spracovávajú. Postupne odpratávajú spadnuté stromy a konáre, čistia chodníky a príjazdové komunikácie. Vzhľadom ku veľkému rozsahu spadnutej kalamity je možné predpokladať dlhší časový nárok na odstránenie jej následkov," povedala Linda Šnajdárová z komunikačného oddelenia mesta Košice.

ONLINE V Tatrách zničených
Zobraziť galériu (99)
 (Zdroj: SITA, Tip čitateľa)

Šnajdárová tiež zdôraznila výzvu občanom mesta a jeho okolia, aby v rámci ochrany ich zdravia a bezpečnosti v tomto čase nevstupovali do lesa. "Zároveň ich prosíme o trpezlivosť a rešpektovanie pokynov našich zamestnancov pri odstraňovaní popadaných stromov," doplnila.

13:42 "Včera úradoval vietor vo Vyšnej Rybnici," napísal nám čitateľ Gabriel

ONLINE V Tatrách zničených
Zobraziť galériu (99)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

13:31 Pri povodniach pomáhajú aj väzni

Vo štvrtok o 20:50 požiadal primátor Sabinova Peter Molčan riaditeľa ústavu pre výkon trestu v Prešove Tibora Sotáka o pomoc pri zabezpečení ochrany pred vznikom mimoriadnej udalosti. Bol vyhlásený III. stupeň povodňovej aktivity, hrozilo vyliatie Torysy. "Na základe tejto skutočnosti bolo rozhodnutím riaditeľa ústavu poskytnutých na pomoc mestu Sabinov 20 odsúdených," uviedol riaditeľ Kancelárie generálneho riaditeľa Zboru väzenskej a justičnej stráže Adrián Baláž.

ONLINE V Tatrách zničených
Zobraziť galériu (99)
 (Zdroj: SITA, Tip čitateľa)

13:27 Hladina Torysy klesá, povodňové aktivity trvajú

Krízový štáb v meste Prešov, ktorý zasadal znova o 11.00 h, mimoriadnu situáciu síce neodporučil odvolať, no znížil tretí stupeň povodňovej aktivity na aktuálny druhý stupeň. Kým o 7.00 h mala Torysa v Prešove výšku pri kulminácii 464 centimetrov, po 11.00 h jej hladina klesla o viac ako pol metra.

ONLINE V Tatrách zničených
Zobraziť galériu (99)
 (Zdroj: SITA, Tip čitateľa)

Ako informovala hovorkyňa mesta Prešov Veronika Kmetóny Gazdová, mesto v spolupráci s partnermi zabezpečuje materiálnu aj technickú pomoc obyvateľom. Hasiči poskytli veľkokapacitné čerpadlo, po poklese hladiny vody sa začala odstraňovať zvyšková voda a čistiť kanalizačná sieť.

ONLINE V Tatrách zničených
Zobraziť galériu (99)
 (Zdroj: SITA, Tip čitateľa)

K dispozícii sú v tomto smere aj dobrovoľní hasiči. Doteraz sa použilo 1400 vriec s kameninou a pieskom, pod Kamennou baňou bol vybudovaný ochranný val. V tejto časti došlo podľa vyjadrení odborníkov k technickému pochybeniu zo strany zhotoviteľa stavby Nábrežnej komunikácie. Ulica Budovateľská je naďalej uzavretá, rozsah zabahnenia je väčší, aj v tejto lokalite sa po poklese vody zabezpečia čistiace práce. Mesto Prešov vyzýva svojich obyvateľov, aby sa v prípade potreby materiálnej či technickej pomoci obrátili na mestský úrad.

ONLINE V Tatrách zničených
Zobraziť galériu (99)
 (Zdroj: SITA, Tip čitateľa)

V Sabinove podľa primátora mesta Petra Molčana platí tretí stupeň povodňovej aktivity a výška Torysy je 241 centimetrov, každú hodinu klesá asi o 10 centimetrov. Momentálne sa monitorujú najmä škody na ulici Pod Švabľovkou, ktorá je najviac zasiahnutá povodňami. Škody mohli byť podľa primátora aj väčšie, nebyť súčinnosti viacerých zložiek a tiež pomoci väzňov.

ONLINE V Tatrách zničených
Zobraziť galériu (99)
 (Zdroj: SITA, Tip čitateľa)

13:14 Víchrica poškodila 183 stromov, 42 musia vyrúbať

Banská Bystrica sa postupne spamätáva zo štvrtkovej víchrice, ktorá v meste napáchala veľké škody, najmä na zeleni. Lámala a vyvracala stromy v centre mesta, v mestskom parku, na cintoríne a aj na sídliskách Rudlová-Sásová, Fončorda a Radvaň.

"Prudký nárazový vietor poškodil až 183 stromov. Celkové škody však ešte nie sú vyčíslené. Prvé informácie hovoria o 42 stromoch, ktoré sú vyvrátené, zlomené a poškodené tak, že je nevyhnutný ich výrub. Ďalších 59 stromov má poškodené koruny a budú musieť byť ošetrené za použitia vysokozdvižných plošín, 82 stromov je poškodených len mierne," konštatovala hovorkyňa primátora mesta Martina Kanisová.

ONLINE V Tatrách zničených
Zobraziť galériu (99)
 (Zdroj: SITA, Tip čitateľa)

"Likvidácia škôd a odvoz materiálu prebieha počas dnešného dňa a bude aj v sobotu," dodala. V pondelok (19.5.) budú práce pokračovať upravovaním korún stromov pomocou vysokozdvižných plošín.

12:50 Vo Švedlári boli pripravení evakuovať obyvateľov

Najkritickejšia povodňová situácia v dôsledku výdatných dažďov je v obci Švedlár v okrese Gelnica. Voda z Hnilca zaplavila približne 12 domov, v ďalších narobila problémy najmä vo dvoroch a záhradách. Starosta Švedlára Oskár Münnich uviedol, že Hnilec sa v noci vylial z koryta a podľa údajov vodohospodárov hladina dosiahla 350 cm. "Výrazne nám pomohlo, že sme pred štyrmi rokmi mierne zmenili koryto a urobili ďalšie protipovodňové opatrenia, inak by voda zaplavila oveľa viac domov," povedal Münnich.

Zvýšená hladina Torysy pri
Zobraziť galériu (99)
 (Zdroj: SITA)

"Hnilec sa z koryta vylial v noci a nad ránom o tretej hodne hladina dosiahla 350 centimetrov, chvíľami možno až 360, čo je rekord. Ešte v noci sme pripravili komunitné centrum, ak by bolo treba evakuovať obyvateľov z dolného konca dediny, kde žijú rómski obyvatelia. Našťastie to nebolo treba," povedal starosta Münnich. Doložil, že obyvateľov ešte pred vyliatím upozornili, aby si z dvorov dali preč veci, ktoré by mohla odniesť voda a prípadne aj uložili vrecia s pieskom. "Myslím že najhoršie už máme za sebou, hladina totiž začala klesať. Začína však znova pršať," hovorí Münnich.

12:04 V Maďarsku museli kvôli záplavám evakuovať obyvateľov troch domov

V Maďarsku museli kvôli záplavám evakuovať obyvateľov troch domov

Obyvateľov troch rodinných domov museli dnes vysťahovať kvôli rozvodnenému potoku Gyöngyös v západomaďarskom Köszegu, informovala agentúra MTI.
      
Podľa hovorkyne Úradu ochrany proti katastrofám Vašskej župy Nikoletty Baloghovej domy obložili vrecami s pieskom. Šesť dospelých a štyri deti preventívne evakuovali. Baloghová pripomenula, že v župe je viacero potokov rozvodnených. Preto v Köszegu, v obciach Bucsu, Perenye a Séb stavajú provizórne hrádze.

Vyliata voda z rieky Torysa obmedzuje dopravu v Prešove.
Zobraziť galériu (99)
Vyliata voda z rieky Torysa obmedzuje dopravu v Prešove.  (Zdroj: SITA)

11:41 Hasiči majú za sebou jeden z najrušnejších dní


Popradskí hasiči zažili vo štvrtok jeden z najrušnejších dní za posledné roky. „Ak nerátame kalamitu v 2004 vo Vysokých Tatrách, tak včerajší deň bol dosť hektický a môžem povedať, že za 30 rokov si niečo také nepamätám,“ povedal riaditeľ Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Poprade Ondrej Šproch. Od štvrtka od 13:00 do dnešného rána zaznamenali popradskí hasiči 60 výjazdov.

Profesionálni hasiči absolvovali zatiaľ na území Žilinského kraja za uplynulých 24 hodín až 88 zásahov súvisiacich s odstraňovaním následkov nepriaznivého počasia, silného vetra a intenzívneho dažďa.

Situácia v Gelnici
Zobraziť galériu (99)
Situácia v Gelnici  (Zdroj: Tip čitateľa)

11:07 Príčinou vyliatia Torysy v meste je zrejme výstavba obchvatu


Po rušnej a náročnej noci sa situácia v Prešovskom kraji dostáva do normálu. V Lipanoch, Sabinove i Prešove, kde robila najväčšie problémy Torysa so svojimi prítokmi, je už situácia pomerne pokojná. Voda už klesla na niektorých miestach o viac ako pol metra. Informoval o tom dnes na Okresnom úrade v Prešove minister vnútra SR Robert Kaliňák. Poukázal tiež na to, že v Prešove k vyliatiu Torysy možno vôbec nemuselo dôjsť.  
      
„V Prešove by nedošlo k vybreženiu Torysy, keby nebol vo výstavbe obchvat. Tam práve piliere mosta na druhej strane Torysy prerušili prirodzenú hrádzu a je tam vidno pomerne veľký zub, kde voda vytiekla na priemyselné podniky a na druhej strane sa to isté udialo, ale v oveľa menšom meradle, medzi rodinnými domami. V mieste, kde sa vyliala na domy, to bolo možné zasypať, teraz by malo nasledovať odčerpávanie, aby sa dostala voda z domov a záhrad preč. Na druhej strane je to nezastaviteľné, tu, dokiaľ voda neklesne, bude tiecť na podniky,“
uviedol na tlačovej konferencii minister.

Rieka Torysa sa vyliala
Zobraziť galériu (99)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

11:09 Starček sa išiel pozrieť na povodeň, našli ho utopeného

Tohtoročné povodne majú svoju prvú obeť. V okrese Svidník bol v noci nezvestný 83-ročný muž, ktorého našli nadránom utopeného v potoku. Údajne sa chcel pozrieť na povodeň. Informoval o tom na dnešnom brífingu v Prešove minister vnútra Robert Kaliňák.

11:05 Liptovské Matiašovce: Zatopené pivnice, vyvrátené stromy, poškodené strechy a ploty

Obec Liptovské Matiašovce pod dočasne uzatvoreným horským priechodom Huty sa od rána spamätáva z nočnej mimoriadnej situácie, ktorú spôsobil vytrvalý dážď sprevádzaný silným vetrom. Podobná situácia bola aj v ďalších obciach okolo Sielnickej zátoky Liptovskej Mary.

"Máme za sebou ozaj ťažkú noc. Čistili sme všetky priepusty, ale po hlavnej ceste aj tak tiekol zrazu až polmetrový dravý prúd vody. Liptovskomikulášski profesionálni hasiči ju odčerpávajú z úplne zaplavených suterénov viacerých rodinných domov," informoval TASR starosta podhorskej obce s tromi stovkami obyvateľov Ján Jaňák.

Vietor vyvrátil množstvo stromov v okolitých lesných porastoch i priamo v dedine. Poškodili viaceré strechy a oplotenia. "Dúfam, že to najhoršie už máme za sebou. Nezostáva nám nič iné, iba sa s tým popasovať, pustiť sa do upratovania a opäť dať všetko do poriadku," dodal starosta Liptovských Matiašoviec.

10:59 Situácia na Balkáne je tiež vážna

Záchranári dnes čakajú na zlepšenie počasia, aby mohli za pomoci vrtuľníkov pokračovať v evakuáciách tisícov ľudí, uviaznutých na strechách svojich domov v zaplavených oblastiach Balkánu. Voda siaha v niektorých oblastiach až po druhé poschodie. Informácie priniesla tlačová agentúra AP.

10:57 Košicie hlásia neprejazdné niektoré cesty

Následky extrémneho počasia si aj dnes vyžiadali uzávierku viacerých ciest v Košickom kraji, najmä v okresoch Rožňava, Gelnica a Spišská Nová Ves. Cesta II/547 - kopec Jahodná pri Košiciach je od štvrtka pre popadané stromy stále uzavretá, sprejazdnená by mala byť do 15.00 h.

Pre zaplavenú vozovku uzavreli úsek cesty II/547 - Spišské Vlachy, obchádzka vedie po miestnej komunikácii a po ceste II/536. Cesta II/546 - Gelnica – Tesco je neprejazdná do odvolania. Obchádzka vedie cez miestnu časť Legy, ale len pre osobnú dopravu. Úsek cez obec Gelnica bol ráno pre nákladnú dopravu neprejazdný. Informovala o tom Správa ciest Košického samosprávneho kraja (SC KSK).

Na ceste III/54613 - Stará Voda je zhoršená situácia, miestny potok začína podmývať cestu. Uzavretá bola aj cesta na úseku III/546001 - Obišovce - Ruské Pekľany. Uzavretá bola ráno pre všetku dopravu cesta II/533 - horský priechod Súľová od obcí Hnilec a Gemerskej Polomy. Do odvolania je neprejazdná cesta II/549 - Úhorná cez Pačanský kopec, ako aj Úhorňanský kopec. Ráno bola neprejazdná aj cesta II/547 - Folkmarský kopec.

10:54 V Rakúsku spôsobila búrka veľké škody

Štyridsať hasičských jednotiek bolo dnes dopoludnia v nasadení v rakúskom Burgenlande, kde zasahovali v dôsledku vytrvalých zrážok. Hasiči väčšinou pomáhali vypumpovať vodu zo zatopených pivníc, hlavne v okresoch Oberpullendorf a Oberwart. Krajinská bezpečnostná centrála (LZS) v Burgenlande pripravila opatrenia, aby v prípade potreby posilnila nasadený tím, uviedla tlačová agentúra APA.

Búrka spôsobila vo štvrtok problémy aj v Korutánsku. Na strechu domu v regióne Prebl spadol prehnitý strom. V údolí Gailtal zablokovala vyvrátená jedľa koľajisko. Práve prechádzajúci regionálny vlak nemohol zabrzdiť, avšak strom spôsobil len malé škody. Hasiči boli v pohotovosti v celom Korutánsku, no k veľkým škodám nedošlo.

Povodňová situácia v meste Kežmarok, kde rozvodnený Ľubický potok zaplavil časť mesta
Zobraziť galériu (99)
Povodňová situácia v meste Kežmarok, kde rozvodnený Ľubický potok zaplavil časť mesta  (Zdroj: SITA)

10:49 V Starej Ľubovni je 3. povodňový stupeň

Tretí stupeň povodňovej aktivity stále trvá v meste Stará Ľubovňa. "Situácia sa u nás zhoršila vo štvrtok v popoludňajších hodinách, kedy začala voda v rieke Poprad stúpať, večer to začalo byť kritické, neskôr sa však situácia upokojila a o 2. hodine sme sa rozišli, lebo koryto malo rezervu a rieka bola zastabilizovaná. V ranných hodinách však zase začala hladina stúpať a o 5. hodine nám už voda pretekala cez hrádzu," priblížil situáciu v meste primátor Michal Biganič.

Povodňová situácia v meste Kežmarok, kde rozvodnený Ľubický potok zaplavil časť mesta
Zobraziť galériu (99)
Povodňová situácia v meste Kežmarok, kde rozvodnený Ľubický potok zaplavil časť mesta  (Zdroj: SITA)

Najhoršia situácia je na Mýtnej ulici, kde pred štyrmi rokmi zaplavilo cez 80 domov. Je tam nasadená dostupná technika a na zabezpečení toku pracujú desiatky ľudí. "Zdá sa, že sa nám to podarilo znova zastabilizovať, najkritickejšie to bolo v miestach, kde ešte nie je urobená nová hrádza. Podľa všetkého, ak nepríde prívalová vlna, tak by sa mala situácia stabilizovať," doplnil primátor.

Povodňová situácia v meste Kežmarok, kde rozvodnený Ľubický potok zaplavil časť mesta.
Zobraziť galériu (99)
Povodňová situácia v meste Kežmarok, kde rozvodnený Ľubický potok zaplavil časť mesta.  (Zdroj: SITA)

10:31 Kvôli búrlivému vetru nechodia vlaky na týchto trasách

"Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) informuje o prerušení verejnej osobnej železničnej dopravy na viacerých tratiach najmä Banskobystrického, Žilinského a Prešovského kraja. Dôvodom je neprejazdná trať, padajúce stromy z dôvodu silného vetra. Správca železničnej infraštruktúry Železnice SR situáciu operatívne riešia," píšu na domovskej stránke.

Vlaky vôbec nechodia na týchto trasách:

Pohronská Polhora – Tisovec (16 km)/ Banskobystrický kra
Zlatno – Kokava nad Rimavicou - Utekáč (12 km)/ Banskobystrický kraj
Tatranské elektrické železnice/ Prešovský kraj
Poprad - Starý Smokovec – Štrbské Pleso (29 km)
Starý Smokovec - Tatranská Lomnica (6 km)
Ozubnicová železnica  Štrba – Štrbské Pleso (5 km)

Povodňová situácia v meste Kežmarok, kde rozvodnený Ľubický potok zaplavil časť mesta.
Zobraziť galériu (99)
Povodňová situácia v meste Kežmarok, kde rozvodnený Ľubický potok zaplavil časť mesta.  (Zdroj: SITA)

Obmedzená doprava:

Trať Hronská Dúbrava - Kremnica - Vrútky (85 km)/ Banskobystrický kraj, Žilinský kraj
Trať Banská Bystrica - Vrútky (75 km) / Banskobystrický kraj, Žilinský kraj
Smolenice – Jablonica (14 km) /Trnavský kraj

Zabezpečená náhradná autobusová doprava, predpokladané meškanie vlakov 20 až 30 min.

10:19 Vo Výsokých Tatrách vyhlásili mimoriadnu situáciu, zaplavilo domy a záhrady


V meste Vysoké Tatry vyhlásili v dôsledku poveternostných podmienok mimoriadnu situáciu. „O 8. hodine tu zasadal krízový štáb, mimoriadnu situáciu vyhlásil pre vietor a dážď. Aj keď nefúka a neprší tak intenzívne ako počas štvrtka (15.5.) a noci, máme už plné korytá potokov na území mesta,“ informoval náčelník Mestskej polície vo Vysokých Tatrách Miroslav Kolodzej.
     
V Tatranskej Lomnici a Tatranskej Kotline už dokonca zaplavilo niekoľko domov a záhrad. „Poškodená je aj strecha na Škole v prírode 1. mája v Tatranskej Lomnici, vo Vyšných Hágoch zase spadol strom na základnú školu,“ dodal Kolodzej. Cesty na území mesta sú zatiaľ prejazdné. Ďalšie zasadnutie krízového štábu bude o 12. hodine, vo Vysokých Tatrách zatiaľ vyčísľujú školy.

Polámané stromy v Starých Horách
Zobraziť galériu (99)
Polámané stromy v Starých Horách  (Zdroj: Tip čitateľa)

10:12 Povodne majú prvú obeť, v potoku Mazgalica zomrel starší muž (83)


Tohtoročné povodne majú prvú obeť. Minister vnútra SR Robert Kaliňák dnes informoval, že v obci Dlhoňa v okrese Svidník sa v nočných hodinách stal nezvestným starší občan. Jeho telo našli nadránom na brehu potoka. "Zdôrazňujeme občanom, že voda je veľmi divoká a je potrebné byť opatrný," uviedol minister.

Podľa slov hovorcu Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove Daniela Džobanika sa 83-ročný muž išiel okolo polnoci pozrieť na rozbúrený potok Mazgalica. Asi o 01.00 h nahlásil jeho syn nezvestnosť otca. Rozbehnutá pátracia akcia bola ukončená nadránom, kedy asi 200 metrov pred obcou Dlhoňa našli v kríkoch na brehu potoka mŕtvolu muža.

9:52 Stromy poškodili autá, dopravné značky i náhrobky


Silný vietor vyčíňal vo štvrtok aj v Poprade. Vietor vyvracal stromy vo viacerých mestských častiach. Pracovníci Správy mestských komunikácií zasahovali na uliciach J. Curie, Baníckej, 1. mája, Podtatranskej, Lidickej, Dostojevského, Štúrovej, Tomášikovej, Okružnej, na Velickom námestí, v predstaničnom parku a na ďalších miestach, kde odstraňovali polámané konáre aj celé stromy. „Padajúce stromy poškodili v Poprade autá, dopravné značky, náhrobné kamene na cintoríne a tiež jeden z prístreškov v Predstaničnom parku,“ informoval hovorca mesta Marián Galajda.

Padnutý stĺp, ktorý slúžil na uchytenie reklamnej plachty, spadol približne o 21:30 na Štefánikovej ulici v Nitre v dôsledku silného nárazového vetra a poškodil pod ním parkujúce auto.
Zobraziť galériu (99)
Padnutý stĺp, ktorý slúžil na uchytenie reklamnej plachty, spadol približne o 21:30 na Štefánikovej ulici v Nitre v dôsledku silného nárazového vetra a poškodil pod ním parkujúce auto.  (Zdroj: SITA)

9:47 Pri protipovodňových opatreniach v obci Čučma pomáhajú aj vojaci


Pri hroziacej povodni v obci Čučma v okrese Rožňava pomáha od dnešného rána 21 vojakov Práporu radiačnej, chemickej a biologickej ochrany v Rožňave. Ako informovala hovorkyňa Ministerstva obrany (MO) SR Martina Balleková, Ozbrojené sily SR požiadal o pomoc priamo starosta obce Čučma Alexander Szöllös. Vojaci tam pomáhajú pri ukladaní vriec s pieskom. K dispozícii majú aj vozidlo Tatra 815.
      
„V prípade, že si to situácia bude vyžadovať, sme pripravení pomôcť obyvateľom aj v ďalších častiach Slovenska,“
uviedol minister obrany Martin Glváč.

Rieka Torysa sa vyliala z koryta
Zobraziť galériu (99)
Rieka Torysa sa vyliala z koryta  (Zdroj: Tip čitateľa)

9:25 Hasiči v Bratislavskom kraji zasahovali do dnešného rána 35-krát


Hasiči v Bratislavskom kraji zasahovali pre silný vietor od štvrtka do dnešného rána 35-krát. Hasiči najčastejšie odstraňovali polámané konáre či spadnuté stromy a poškodené bilbordy. Najviac hasičov zasahovalo pri odstraňovaní bilbordu na Einsteinovej ulici a odstraňovaní polámaných konárov na Košickej ulici. Ako povedal dispečer z Operačného strediska Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru, zranených v súvislosti s výčinmi počasia neevidujú. Na dnes hydrometeorológovia nevyhlásili pre Bratislavský kraj žiadnu výstraha.

Silný vietor úradoval aj v Nitrianskom Rudne
Zobraziť galériu (99)
Silný vietor úradoval aj v Nitrianskom Rudne  (Zdroj: Tip čitateľa)

8:30 Situácia v Kežmarku sa mierne upokojila, začínajú sa rátať škody


Situácia v meste Kežmarok sa po nočnej vlne povodní mierne upokojila, hladina Ľubického potoka začína klesať, samospráva však už ráta škody na majetku mesta i obyvateľov. „Spravili sa všetky dostupné opatrenia, upozornili sme ľudí, nasadili všetku možnú techniku, bohužiaľ, príroda bola silnejšia v tomto prípade,“ zhodnotil primátor Kežmarku Igor Šajtlava.
      
Podľa neho došlo k určitým škodám, ktoré odhaduje na 200.000 až 300.000 eur, momentálne však ešte v niektorých lokalitách situáciu nezmapovali, keďže sa tam nedá dostať. Zaplavilo niekoľko domov na Ľubickej ceste, okrem vody sa však vylialo aj bahno. Škody na majetku mesta podľa primátora až také vysoké nebudú, keďže voda sa vyhla miestnym školám, ale môžu byť v materskej škole na sídlisku Sever.

Situácia v Kežmarku
Zobraziť galériu (99)
Situácia v Kežmarku  (Zdroj: Tip čitateľa)

8:28 Mimoriadna situácia je pre povodne už aj v Prešove
 

Dnes nadránom, približne okolo 3.00 h, v Prešove vyhlásili pre povodne mimoriadny stav. Ulice Budovateľská a Jilemnického, Pod Kamennou baňou a priľahlé ulice sú už čiastočne pod vodou. Cesty sú tam uzavreté, dopravu riadi polícia v súčinnosti s hasičmi.
      
Na samotnej Budovateľskej ulici približne od pekární je na ceste asi 20 centimetrov vody. Keďže ide prevažne o priemyselnú zónu, nebola potrebná evakuácia, no podľa hovorkyne mesta Veronika Kmetóny Gazdovej sa o nej uvažovalo v prípade niekoľkých domov, ktoré stoja v lokalite. Zatiaľ však nebola potrebná. Voda v Toryse mala kulminovať okolo 8.00 h.

Rieka Torysa sa vyliala z koryta
Zobraziť galériu (99)
Rieka Torysa sa vyliala z koryta  (Zdroj: Tip čitateľa)

7:55 Severné časti Slovenska ohrozujú intenzívne dažde


Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal na dnes výstrahu najvyššieho tretieho stupňa súvisiacu s intenzívnym dažďom pre severné časti Žilinského a Prešovského kraja. Zrážky môžu miestami dosiahnuť úhrn 60 až 100 milimetrov (mm), ojedinele na návetrí hôr až 130 mm.
      
Tento úhrn zrážok predstavuje vzhľadom na hydrologickú situáciu zvýšené nebezpečenstvo pre ľudské aktivity, ako aj všeobecné ohrozenie ľudských životov. Na povodí riek Orava, Hornád, Hnilec, Bodva a Torysa dosiahli hladiny stav zodpovedajúci tretiemu stupňu povodňovej aktivity.
      
Horská záchranná služba (HZS) neodporúča turistom návštevu turistických chodníkov do zlepšenia poveternostných podmienok. Po štvrtkovej (15. 5.) víchrici sú na mnohých miestach spadnuté stromy a prechádzanie cez ne môže byť nebezpečné.

Rieka Torysa sa vyliala z koryta
Zobraziť galériu (99)
Rieka Torysa sa vyliala z koryta  (Zdroj: Tip čitateľa)

7:49 Stav na Hnilci zodpovedá 3. stupňu povodňovej aktivity


V Košickom kraji dosahovala dnes ráno úroveň tretieho povodňového stupňa len hladina rieky Hnilec v staniciach Švedlár a Jaklovce. Pri meraní o 7.30 h dosiahla výška vodnej hladiny v Jaklovciach 380 centimetrov (cm), vo Švedlári 347 cm. Informuje o tom webová stránka Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ).

Podľa krajského operačného dôstojníka Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Košiciach počas noci hasiči v kraji nemuseli zasahovať v súvislosti s hrozbou povodní. "Momentálne máme ešte tri výjazdy k padnutým stromom v oblasti Košice-okolie," uviedol krajský operačný dôstojník hasičov.

Situácia v Kežmarku
Zobraziť galériu (99)
Situácia v Kežmarku  (Zdroj: Tip čitateľa)

7:26 V Kežmarku spôsobuje najväčšie problémy Ľubický potok
 

Problémy so silným vetrom v tatranskom regióne nahradili počas noci problémy s vodou. Najzložitejšia situácia je v okrese Kežmarok, kde sa dvíhajú hladiny rieky Poprad, ale najmä jeho prítoky - Ľubický potok, Tvarožnianský, Holumnický potok, ktorých vody sa vylievajú zo svojich korýt. V meste Kežmarok vyliaty Ľubický potok zaplavil časti ulíc, cesta medzi Kežmarkom a Ľubicou je neprejazdná. Neprejazdná je aj cesta do Krížovej Vsi a do obcí Jurské, Holumnice, Ihľany. V okrese Kežmarok bol ešte vo štvrtok večer vyhlásený 3. stupeň povodňovej aktivity. Len počas štvrtkového popoludnia a večera mali kežmarskí hasiči 27 výjazdov.

V obci Zuberec sa vylial miestny potok
Zobraziť galériu (99)
V obci Zuberec sa vylial miestny potok  (Zdroj: Tip čitateľa)

6:34 Hasiči majú za sebou ťažkú noc, zasahovali najmä v okresoch na Spiši


Hasiči majú za sebou ťažkú noc, ešte stále zasahujú na území Prešovského kraja kvôli povodňovej situácii. "Momentálne je problém na Toryse v Prešove na Budovateľskej ulici a naši príslušníci zasahujú aj na rieke Poprad pred mestom Podolínec a tiež v meste Stará Ľubovňa," informoval operačný dôstojník Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Prešove. Počas štvrtku (15.5.) zasahovali hasiči v Prešovskom kraji dohromady 110 krát v súvislosti so zlými poveternostnými podmienkami. V teréne bolo nasadených 330 príslušníkov a 116 kusov techniky. "Najhoršia situácia v noci bola určite v okresoch Kežmarok, Levoča a Stará Ľubovňa," dodal operačný dôstojník.

6:26 Silný vietor ustupuje, osobné lode dostali cez VDG zelenú


Plavba cez komoru Vodného diela Gabčíkovo (VDG) je od dnešného rána, od 05.30 h obnovená. Platí to síce zatiaľ len pre osobné lode, povedal pre TASR hovorca Slovenského vodohospodárskeho podniku š.p., Ľuboš Krno.

"Silný, nárazový vietor ustupuje. Pravdou je, že počas štvrtka (15.5.) sme prepustili cez komoru proti prúdu, smerom do Bratislavy, štyri osobné lode, ale pod komorou čakali ďalšie tri osobné lode, ktoré dostali teraz už zelenú," priblížil Krno s tým, že štyri nákladné lode smerujúce do Bratislavy naďalej zostali zakotvené. V Bratislave čaká na povolenie ďalších šesť nákladných lodí. Hovorca dodal, že od dnešného rána, od 05.00 h je obnovená už aj premávka kompy na prívodnom kanáli VDG medzi obcami Vojka nad Dunajom a Kyselica, ktorá bola zastavená 15. mája od 08.00 h.

23:19 Situácia na vodných tokoch je kritická, Torysa sa už vylieva


Situácia na vodných tokoch najmä v okresoch Prešov, Sabinov a Bardejov je kritická. Podľa operačného dôstojníka Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Prešove Miroslava Skičku sa v Sabinove v smere na Pečovskú Novú Ves vylieva Torysa. Kritická situácia je aj v Bardejove. Hasiči stále riešia aj popadané stromy, napríklad na Mudroňovej ulici v Prešove, kde padol stom na auto.

23:13 Na zabezpečenie Levočského potoka použili zhruba 1000 vriec s pieskom


Tretí stupeň povodňovej aktivity už vyhlásili aj v ďalšom meste na Spiši, konkrétne v Levoči. Primátor mesta Miroslav Vilkovský uviedol, že doposiaľ na Levočskom potoku umiestnili zhruba tisíc vriec s pieskom, keďže jeho hladina neustále stúpa.
      
"Problémy nám robia prítoky, ktoré idú z Levočských vrchov, už sme minuli takmer všetky vrecia, ktoré sme umiestnili na rizikových štyroch úsekoch vrátane Levočských lúk ako mestskej časti. Práve tu sa voda vyliala aj pri povodniach v roku 2010. Voda stále stúpa, uvidíme, čo bude do rána," zhodnotil Vilkovský.

22:53 Povodňová situácia v Kežmarku sa zhoršuje, hrozí, že zaplaví domy i sídlisko Sever


Situácia v meste Kežmarok je kvôli vysokej hladine Ľubického potoka kritická. Primátor mesta Kežmarok Igor Šajtlava uviedol, že ak bude ešte hodinu pršať ako doteraz, hrozí, že sa voda preleje cez zátarasy.
      
"Situácia sa zhoršuje, voda stále stúpa, ohrozené sú domy na ulici Továrenskej, ktoré môže zaplaviť, ak sa voda vyleje z koryta a možno aj sídlisko Sever. Momentálne technické služby stále pieskujú, rozdávame piesok aj súkromníkom, aby si chránili svoj majetok, ale veľa sa už v tejto chvíli robiť nedá," konštatoval primátor.

22:39 Minister Kaliňák osobne monitoruje povodňovú situáciu


Do Banskej Bystrice dnes večer pricestoval minister vnútra Róbert Kaliňák, aby priamo na mieste riešil kritickú situáciu, ktorá vznikla v dôsledku víchrice na celom území Banskobystrického kraja.

"Od stredy poobedia sme začali s prípravami na nepriaznivú situáciu predpovedanú našimi meteorológmi, a tá sa dnes prejavila v plnej sile v severnej časti Slovenska a postupne v Banskobystrickom kraji. Tu sa prejavila silným vetrom a množstvom popadaných stromov, ale našťastie menším množstvom zrážok. To nás ušetrilo od mimoriadnych povodňových situácií v Banskobystrickom a Košickom kraji. Teraz je najhoršia situácia na pravej strane prítokov Váhu, hlavne v oblasti Liptovskej Mary. Veľká voda, ktorá prišla z Poľska smerom na priehradu Orava, je zvládnuteľná, keďže Slovenský vodohospodársky podnik sa na ňu dobre pripravil a urobil si dostatočnú rezervu na najväčších slovenských nádržiach," zhrnul minister.

Ako Kaliňák zdôraznil, momentálne je nasadených 900 profesionálnych hasičov, ktorí počas dňa na celom Slovensku mávajú obvykle 60 výjazdov. Dnes to bolo až 500 výjazdov.

Podpredseda vlády a minister vnútra Robert Kaliňák (uprostred) na brífingu ku kritickej situácii spôsobenej víchricou, ktorá zasiahla územie celého Slovenska.
Zobraziť galériu (99)
Podpredseda vlády a minister vnútra Robert Kaliňák (uprostred) na brífingu ku kritickej situácii spôsobenej víchricou, ktorá zasiahla územie celého Slovenska.  (Zdroj: SITA)

22:33 Voda zaplavuje úseky ciest v okresoch Sp. Nová Ves a Gelnica


V dôsledku pretrvávajúceho dážďa dochádza k zaplaveniu viacerých úsekoch ciest v okresoch Spišská Nová Ves a Gelnica. Informovala o tom dnes večer technicko-prevádzková námestníčka Správy ciest Košického samosprávneho kraja (SC KSK) Zuzana Fejesová.

"Všetky kritické úseky sú priebežne monitorované, prekážky v zjazdnosti sú označované dočasným dopravným značením a zároveň sú správou ciest zabezpečované základné  opatrenia na ich odstránenie a na odvedenie vody z vozoviek," uviedla Fejesová.

21:32 Hladiny tokov stúpajú, kritická situácia je v Sabinove, Kežmarku i na Orave

 

V okrese Kežmarok i v Sabinove vyhlásili ešte pred 20.00 h v dôsledku hroziacich povodní tretí stupeň povodňovej aktivity. Úroveň vodnej hladiny, ktorá zodpovedá tretiemu povodňovému stavu dosiahli aj toky v okolí Liptovskej Sielnice a na viacerých miestach na Orave.

V meste Kežmarok, kde veľmi rýchlo stúpa hladina rieky Poprad aj Ľubického potoka, zasadá na tamojšom okresnom úrade od 20.00 h krízový štáb. V obci Ždiar hrozí, že sa v niektorých častiach vyleje miestny Beliansky potok.
      
V Sabinove je tretí stupeň povodňovej aktivity vyhlásený od 19.30 h. Hladina rieky Torysa dosiahla podľa meraní o 21.00 h výšku 257 cm. "V meste momentálne rokujeme s vodármi o ďalšom postupe. Máme už dohodnutých väzňov na pomoc, ak by bolo treba, a tiež mobilizujeme ľudí,“ povedal primátor Sabinova Peter Molčan.

Úroveň tretieho stupňa povodňovej aktivity dosiahla už po 19.00 h hladina potoka Kvačianka v obci Liptovská Sielnica. Merania o 21.00 h zaznamenali, že výška hladiny stúpla na 282 cm. Tretí povodňový stupeň dosiahla aj Oravica v Trstenej, kde namerali výšku hladiny toku na úrovni 306 cm. V Jablonke dosiahli hladiny tokov Piekelnik a Čierna Orava o 21.00 h 324 resp 358 cm.

ONLINE V Tatrách zničených
Zobraziť galériu (99)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

21:00 Tretí stupeň povodňového ohrozenia platí pre celý okres


Tretí stupeň povodňovej aktivity vyhlásili v meste Kežmarok, kde veľmi rýchlo stúpala podvečer hladina rieky Poprad, predovšetkým však Ľubického potoka. „Situácia je kritická, nie však zúfalá. Najväčšie problémy sú momentálne na sídlisku Sever a pri pekárni, zatiaľ to zvládame a situáciu monitorujeme. Každú chvíľu by mal dážď prestať, takže možno aj hladina potoka začne klesať,“ priblížil situáciu primátor mesta Igor Šajtlava.

20:45  V Sabinove je  vyhlásený tretí stupeň povodňovej aktivity.


Potvrdil to primátor mesta Peter Molčan, Torysa je na úrovni 230 centimetrov. Zatiaľ sa nevylieva, ale situácia je vážna. „V meste momentálne rokujeme s vodármi o ďalšom postupe. Máme už dohodnutých väzňov na pomoc, ak by bolo treba, a tiež mobilizujeme ľudí,“ povedal primátor. V najbližších hodinách sa podľa jeho slov môže situácia zmeniť, pretože zo severu očakávajú ďalšiu vlnu.

20:02 V obci Ždiar hrozí, že Beliansky potok sa vyleje z koryta


Starosta Pavol Bekeš pre uviedol, že situácia je vážna, zatiaľ ani nemal kedy vyhlásiť vyšší ako prvý povodňový stupeň, keďže je neustále v teréne. „U nás neprestáva dážď, práveže zosilňuje, takže nás čaká veľmi ťažká noc, pripravujeme sa na to svedomite, ale nie sme silnejší ako príroda,“ zhodnotil Bekeš. V obci momentálne plnia vrecia s pieskom a rozvážajú ich na miesta, kde je situácia najkritickejšia. Bolo nutné aj strhnúť jeden most, pretože blokoval prietok vody.

19:45 Nárazový vietor vyvracal stromy v celom revúckom okrese

Silný nárazový vietor komplikoval dnes popoludní život obyvateľov v celom okrese Revúca. Okrem výpadkov elektrickej energie k vážnejším škodám na majetku nedošlo. Vodiči na viacerých miestach museli čakať na uvoľnenie cesty od spadnutých stromov.

Silný nárazový vietor komplikoval
Zobraziť galériu (99)
 (Zdroj: TASR)

19:30 SHMÚ varuje pred hrozbou povodní na severnom Slovensku

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal varovanie tretieho stupňa pred povodňami na území severného Slovenska. Najrizikovejšie sú oblasti povodia rieky Poprad a hornej časti povodia rieky Bodrog. Tento stav má trvať do piatka približne do 07:00. Pre severné Slovensko naďalej platí aj varovanie tretieho stupňa pred dažďami. Predpokladaný úhrn zrážok pre túto oblasť je 60 až 100 milimetrov, ojedinele na návetrí hôr až 120 milimetrov

19:10 Dažďová voda začala tiecť po ceste dolu Oravskou Polhorou

Neustávajúci intenzívny dážď narobil podvečer problémy obyvateľom najsevernejšej slovenskej obce Oravská Polhora. Voda z okolitých svahovitých polí začala podvečer stekať po ceste. Stúpla aj hladina potoka Polhoranka, ale zatiaľ sa nevylial zo svojho koryta.

„Máme vyčistené všetky priepusty, ale nestíhajú odvádzať všetku vodu a tak tečie dolu cestou. Prevalila sa cez dvory niekoľkých nižšie položených rodinných domov a prenikla aj do ich suterénov,“ informoval približne o 18.30 h starosta Peter Horváth.

18:55 Na D1 je prevrátený kamión

Polícia upozorňuje vodičov na dopravné obmedzenie na diaľnici D1 v úseku Važec - Štrba v smere na Poprad, je tam prevrátený kamión. Informovalo o tom Operačné stredisko Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove. Polícia vyzýva vodičov, aby v spomínanom úseku znížili rýchlosť a zvýšili opatrnosť.

18:45 Hasiči vyzývajú vodičov, aby do Tatier nejazdili

Riaditeľ Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Poprade Ondrej Šproch vyzýva všetkých vodičov, aby do Tatier na aute nejazdili, lebo tým komplikujú situáciu sebe, hasičom i policajtom. Cesty vo Vysokých Tatrách, ktoré sú uzavreté, nebudú sprejazdnené minimálne do piatka (16. 5.), keďže sú na nich popadané desiatky stromov. Hasiči na ich sprejazdňovaní začnú pracovať najskôr v piatok ráno. Ide konkrétne o cesty medzi Štrbským Plesom a Podbanským i Štrbským Plesom a Vyšnými Hágmi.

18:30 Vietor v Starej Ľubovni strhol strechu na budove okresného riaditeľstva polície

Situácia v Prešovskom kraji sa ani večer neupokojila, podľa hasičov sa komplikuje tým, že sa zdvíhajú hladiny riek a potokov. Okolo 17.00 h strhol vietor i strechu na budove Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Starej Ľubovni.

Ako potvrdil operačný dôstojník Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Prešove Pavol Vravec, na streche policajnej budovy aj napriek nepriaznivému počasiu pracujú hasiči.

18:20 Spadnutý strom v mestskej časti Záturčie v Martine

Spadnutý strom v mestskej
Zobraziť galériu (99)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

17:50 Cesta medzi Hranovnicou a Vernárom je neprejazdná

K viacerým neprejazdným úsekom vo Vysokých Tatrách sa zaradila aj cesta I/67 medzi obcou Hranovnica a Vernár. Popadané stromy sú od Hranovnického plesa smerom k obci Vernár. „Len na úseku, kde sme dovideli, bolo spadnutých približne 40 stromov. Naša technika už nepostačuje na to, aby sme dokázali odstrániť popadané stromy,“ povedal riaditeľ správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja v Poprade Marián Barilla. 

17:25 Vietor a popadané stromy zastavili osobnú dopravu na viacerých tratiach

Doprava je momentálne úplne zastavená v Banskobystrickom kraji na trase Pohronská Polhora – Tisovec a Zlatno – Kokava nad Rimavicou - Utekáč. V Prešovskom kraji na trasách Tatranských elektrických železníc, Poprad - Starý Smokovec – Štrbské Pleso, Starý Smokovec - Tatranská Lomnica a na trati ozubnicovej železnice Štrba – Štrbské Pleso.

Obmedzená doprava, ktorá spôsobuje meškania v desiatkach minút, je na tratiach Hronská Dúbrava - Kremnica - Vrútky a Banská Bystrica - Vrútky v Banskobystrickom kraji a Žilinskom kraji a takisto na trati Smolenice – Jablonica v Trnavskom kraji. V prípade týchto úsekov je zabezpečená náhradná autobusová doprava.

17:00 Povodia Popradu a Horného Váhu dosiahli 2. stupeň povodňovej aktivity

Vodné hladiny na prítokoch Horného Váhu a rieky Poprad dosiahli druhý stupeň povodňovej aktivity. "Hladiny tokov tu naďalej stúpajú," informoval hydrológ Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) Peter Smrtník.

Podľa jeho slov dochádza k vzostupu hladín naďalej aj na tokoch v oblasti hornej Oravy a severovýchodného Slovenska. "Týka sa to povodia riek Torysa, Hnilec, Topľa," uviedol Smrtník.

Výstrahy tretieho stupňa v súvislosti s nebezpečenstvom vzniku povodní vydal SHMÚ pre okresy severného Slovenska od Oravy až po severnú časť Šariša. Výstrahy druhého stupňa platia pre okresy Kysúc, Turca, Horehronia, Gemera a Spiša. Meteorológovia vydali výstrahy druhého a tretieho stupňa aj pre silný dážď a vietor.

16:45 V Ždiari vyhlásili 1. stupeň povodňovej aktivity

V obci Ždiar vyhlásili prvý stupeň povodňovej aktivity. Starosta Pavol Bekeš uviedol, že od 14.00 h tam stále prší a dvíhajú sa hladiny miestnych potokov. Je teda podľa neho predpoklad, že čoskoro sa zmení na 2. stupeň povodňovej aktivity.

„Teraz zasadla povodňová komisia, máme naplnené všetky priekopy, všetky potoky sú na brehovej čiare, začíname vrecovať najkritickejšie miesta, aby nepretrhlo hrádzu a nezatopilo domy a záhrady. Obyvatelia ma už informovali, že už ani kanalizácia nestíha, voda tečie po ulici a začína zatápať garáže,“ objasnil Bekeš.

16:30 Takúto spúšť po sebe v Bosne zanechala voda, ktorá sa spustila z kopcov

Takúto spúšť po sebe
Zobraziť galériu (99)
 (Zdroj: klix.ba)

Takúto spúšť po sebe
Zobraziť galériu (99)
 (Zdroj: klix.ba)

16:15 Popadané stromy hlásia cestári na Orave a Liptove

Cestári v Žilinskom kraji hlásia popadané stromy a neprejazdné cesty najmä na Orave a Liptove. „Z dôvodu silného nárazového vetra došlo na viacerých úsekoch ku kalamitnej situácii, na základe ktorej Správa ciest Žilinského samosprávneho kraja pristúpila k uzatvoreniu týchto ciest,“ informovala hovorkyňa kraja Hana Danová. Krajská správa ciest uzavrela cesty I/72 na Čertovicu a II/537 na Podbanské, cestu II/584 medzi Zubercom a Liptovskými Matiašovcami a cesty tretej triedy v Partizánskej Lupči a medzi Oravským Podzámkom a Pribišom.

15:55 Takto počasie vyčíňa aj v Tvrdošíne

15:45 Výstrahy pre celú Európu

Takto vyzerá výstraha pre
Zobraziť galériu (99)
 (Zdroj: Meteoalarm.eu)

15:40 ŽSR neodporúča pre počasie cestovať v niektorých úsekoch

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) vyzývajú cestujúcich, aby pre poveternostnú situáciu zvážili cestovanie v úsekoch Vrútky - Banská Bystrica, Vrútky - Zvolen a Kremnica či na tratiach Tatranskej elektrickej železnice. Ako ďalej uviedla hovorkyňa ŽSR Martina Pavliková, doprava je pre silný nárazový vietor a mimoriadne nepriaznivé počasie na viacerých miestach prerušená.

Na trať padajú konáre, stromy, v niektorých prípadoch sú poškodené aj trakčné vedenia. "Hoci sme nasadili všetky sily a prostriedky na odstraňovanie následkov, je to však náročné a v mnohých prípadoch aj život ohrozujúce," poznamenala. Takáto situácia by mala trvať počas dnešného dňa.

15:35 Víchrica ochromila železničnú dopravu na juhu Balatonu

Vyvrátené stromy a popadané konáre bránia železničnej doprave na južnom brehu maďarského jazera Balaton, zo Székesfehérváru preto do tejto oblasti nevypravujú žiadne vlaky, informovala národná železničná spoločnosť MÁV.

Na viacerých úsekoch nárazový vietor spôsobil aj skraty na elektrickom vedení. Problémy železničiarom spôsobila víchrica pri Balatonboglári, Lepsényi, Gyékényesi a Murakeresztúri, ale aj pred Székesfehérvárom.

15:30 V okrese Poltár je niekoľko obmedzení

Z dôvodu nepriaznivých poveternostných podmienok a obmedzení spôsobených padajúcimi konármi a vyvalenými stromami v okrese Poltár, je aktuálne obmedzená prejazdnosť niekoľkých úsekov ciest. Informovali o tom z Operačného strediska Krajského riaditeľstva Policajného zboru v B. Bystrici.

Obmedzenie sa týka štátnej cesty II/595 v úseku Zlatno - Kokava nad Rimavicou, štátnej cesty III/50846 v úseku Poltár, časť Zelené – Rovňany a následne je ohrozená aj bezpečnosť cestnej premávky v lokalite rieky Ipeľ. Ďalej sa obmedzenia týkajú štátnej cesty III/50848 Hradište, Uhorské a štátnej cesty III/050112 v lokalite Ozdína.

Hlavné cestné ťahy v okrese Lučenec a Poltár sú zatiaľ prejazdné s miernym obmedzením najmä padajúcimi konármi na vozovku, bez vytvárania vážnych prekážok. Miesta ohrozených úsekov spomínaných komunikácií zabezpečujú policajné, hasičské a ostatné záchranné zložky, v súčinnosti so správcom komunikácie.

15:25 Na východe Slovenska sú výpadky elektriny

Prudký vietor spôsobil dnes výpadky v dodávkach elektriny pre tisíce domácností na východnom Slovensku. "Vplyvom extrémne nepriaznivého počasia, najmä silného vetra, došlo v priebehu dnešného dňa k viacerým poruchám na elektrozariadeniach v distribučnej sústave spoločnosti Východoslovenská distribučná, a. s. (VSD)," uviedla pre TASR hovorkyňa spoločnosti Andrea Danihelová.

K 14.00 h tak celkovo zostalo bez elektriny vyše 21.000 odberných miest. K prerušeniu distribúcie elektriny došlo najmä v oblasti Smolníka v okrese Gelnica, či v obciach Slanec a Ruskov v okrese Košice-okolie. Pre oblasť napájanú z elektrickej stanice v Humennom boli postihnuté obce Myslina, Turcovce, Brestov, Gruzovce a Černina. V rámci Sobraneckého okresu výpadok pocítili v Choňkovciach. Distribúcia elektriny bola prerušená aj v Prešove, vo Vranove nad Topľou, v Slovenskej Kajni a Domaši.

"Východoslovenská distribučná vzhľadom na počasie, na ktoré upozorňovali aj meteorológovia, operatívne prerušila výkon vybraných naplánovaných prác v sústave. Jednak pre samotné nepriaznivé poveternostné podmienky, ktoré by sťažovali realizáciu prác, a rovnako preto, aby uvoľnila dostatočné personálne kapacity na flexibilné odstraňovanie dôsledkov tohto počasia," dodala Danihelová.

15:18 Stará Ľubovňa je bez elektrického prúdu

15:15 Padajúce stromy v Prešovskom kraji spôsobujú dopravné obmedzenia

Čiastočne je uzavretá cesta 1/77 medzi obcami Hniezdne a Nižné Ružbachy v okrese Stará Ľubovňa, kde premávku riadi polícia a tiež časť cesty 2/537 Štrbské Pleso – Podbanské.

Cesta medzi Ruskými Pekľanmi a Obišovcami v Prešovskom okrese je uzavretá úplne. Informoval o tom Operačný odbor Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove.

15:09 V Levoči fúkalo rýchlosťou vyše 120 km/h

15:00 V Košiciach pre padnuté stromy uzavreli viaceré úseky ciest

Stromy padajúce pod nárazmi vetra na cesty čoraz viac komplikujú dopravu v Košickom kraji a vyžiadali si uzavretie viacerých úsekov ciest. Horský priechod Jahodná pri Košiciach dnes uzatvorili do odvolania v oboch smeroch.

Popoludní bol neprejazdný a uzavretý aj úsek cesty II/547 - Folkmarský kopec, II/549 - Úhorná – Krásnohorské Podhradie (Úhorňanský kopec) či II/533 - horský priechod Súľová od Hnilca a Gemerskej Polomy. Z dôvodu spadnutých stromov a zosuvu a kamenia na vozovku uzavreli aj úsek III/050175 - Háj – Hačava. Informovala o tom Správa ciest Košického samosprávneho kraja (SC KSK), ktorá odporúča vodičom maximálne zvýšiť pozornosť, alebo sa vyhnúť horským priechodom v okrese Spišská Nová Ves a Gelnica.

14:53 Víchrica ochromila železničnú dopravu na juhu Balatonu

Vyvrátené stromy a popadané konáre bránia železničnej doprave na južnom brehu maďarského jazera Balaton, zo Székesfehérváru preto do tejto oblasti nevypravujú žiadne vlaky, informovala národná železničná spoločnosť MÁV.

Na viacerých úsekoch nárazový vietor spôsobil aj skraty na elektrickom vedení. Problémy železničiarom spôsobila víchrica pri Balatonboglári, Lepsényi, Gyékényesi a Murakeresztúri, ale aj pred Székesfehérvárom.

14:46 Uzavretá je už aj cesta zo Štrbského Plesa na Podbanské

K uzavretej ceste II/537 medzi Vyšnými Hágami a Štrbským Plesom pribudol už aj úsek od Štrbského Plesa do Podbanského. "Na ceste medzi Vyšnými Hágami a Štrbským Plesom spadlo na cestu minimálne 70 stromov. Z bezpečnostných dôvodov sme odtiaľ stiahli našich ľudí, pretože stromy padajú naďalej a predstavujú riziko," povedal pre SITA riaditeľ Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja v Poprade Marián Barilla. Podobná je aj situácia medzi Podbanským a Štrbským Plesom, kde je na ceste popadané množstvo stromov. Aj tu naďalej fúka silný vietor a vyvracia ďalšie stromy. Popadané stromy začnú cestári odstraňovať až keď sa zmierni vietor. Cestu medzi Tatranskou Štrbou a Štrbským Plesom sa darí cestárom zdržiavať prejazdnú aspoň v jednom profile.

Na Slovensku úraduje silný
Zobraziť galériu (99)
 (Zdroj: TASR)

Podobná situácia je aj medzi obcami Bijacovce – Vyšný Slavkov v okrese Levoča, kde na cestu spadlo asi desať stromov. Tie sa cestárom podarilo odstrániť, ale krátko na to spadol na prechádzajúce nákladné auto strom, takže cesta bude až do odstránenia tejto nehody len ťažko prejazdná. Ďalšie stromy spadli aj na ceste medzi Vyšným Slavkovom a Brutovcami.

V meste Vysoké Tatry už zasadal krízový štáb mesta, doteraz však nebola vyhlásená mimoriadna situácia. "Podľa našich informácií by mal silný vietor kulminovať okolo 14:00," uviedla pre SITA Ingrid Janigová z Mestského úradu vo Vysokých Tatrách. Krízový štáb podľa nej naďalej monitoruje situáciu na území mesta. Vietor vyvracia stromy aj v intraviláne mesta. "Máme informácie o strhnutých strechách, presný rozsah škôd zatiaľ nie je známy," dodala Janigová.

Varovanie SHMÚ
Zobraziť galériu (99)
 (Zdroj: SHMÚ)

14:31 Viaceré horské priechody na Gemeri a Spiši sú uzavreté

Pre popadané stromy je v okrese Rožňava až do odvolania uzavretá cesta III. triedy v katastri obce Gemerská Poloma, smer Spišská Nová Ves. Na vozovku tu spadlo približne 20 stromov. V okrese Košice-okolie je pre popadané stromy uzatvorený horsky priechod Jahodná.

Na Slovensku úraduje silný
Zobraziť galériu (99)
 (Zdroj: TASR)

Neprejazdná a uzavretá je aj cesta druhej triedy II/549 - Úhorná – Krásnohorské Podhradie - Uhornianský kopec. Neprejazdné sú aj cesty II. triedy cez horský priechod Grajnár a Folkmársky kopec. Uzavretá a neprejazdná je momentálne aj cesta II. triedy cez horský priechod Súľová od obce Hnilec a rovnako aj od obce Gemerská Poloma. O 13:30 o tom informovala Správa ciest Košického samosprávneho kraja.

Na Slovensku úraduje silný
Zobraziť galériu (99)
 (Zdroj: TASR)

Pre popadané stromy sú neprejazdné a uzavreté cesty III. triedy: Markuška – Brdárka, Rochovce – Čierna Lehota. Uzavretá je cesta Háj – Hačava pre popadané stromy a zosunuté kamene. Vyvrátené stromy obmedzujú premávku v okolí obci Rešica, Buzica, Nováčany, Rudník a Zlatá Idka.

14:06 Padajúce stromy poškodili niekoľko striech domov v Prešove

Hasiči v Prešovskom kraji mali dnes doobeda 25 výjazdov, zväčša k vyvráteným stromom. Silný vietor sťažoval život obyvateľom na celom území. Nesúvislý dážď však nespôsobil vyliatie riek. V kraji spadlo od rána 30 – 70 milimetrov zrážok. Agentúre SITA poskytol informácie prednosta Okresného úradu v Prešove Vladimír Jánošík. Podľa jeho slov padajúce stromy narobili škody hlavne na rodinných domoch. Poškodené strechy majú občania v Humennom, Snine a v okrese Prešov v obciach Mirkovce a Záborské.

Na Slovensku úraduje silný
Zobraziť galériu (99)
 (Zdroj: TASR)

V Prešove bola krátko výluka trolejbusovej trate v mestskej časti Solivar, kde na trolejbusové vedenie na Solivarskej ulici spadol krátko pred 12:00 strom. Trolejbusová doprava na tomto úseku istý čas nefungovala. Riaditeľ Dopravného podniku mesta Prešov Peter Janus pre agentúru SITA uviedol, že poruchu sa im podarilo rýchlo odstrániť a trolejbusy už jazdia podľa harmonogramu.

Vietor v Košiciach
Zobraziť galériu (99)
 (Zdroj: Miroslav Vacula)

Operačné stredisko Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove o 12:30 vydalo informáciu, že cesty 2/538 Štrbské Pleso – Štrba a 2/537 Štrbské Pleso – Vyšne Hágy sú uzavreté pre padajúce stromy. Polícia žiada vodičov, aby sa týmto cestám vyhli.

Varovanie SHMÚ
Zobraziť galériu (99)
 (Zdroj: SHMÚ)

14:03 Počasie v Košiciach odstavilo mestské fontány

Pre silný vietor dnes v Košiciach pracovníci Správy mestskej zelene odstavili všetky mestské fontány. "Opätovne budú spustené až po zlepšení poveternostných  podmienok," informovala hovorkyňa košického magistrátu Martina Urik Viktorínová.

Problémy robí vietor aj v prípade potôčika na Hlavnej ulici. Sfúkava lístie z okolitých stromov i smeti z ulice, ktoré sa zachytávajú v koryte. V dôsledku toho dochádza k upchávaniu a následnému prelievaniu sa vody.

Vietor v Košiciach
Zobraziť galériu (99)
 (Zdroj: Miroslav Vacula)

13:46 V Košiciach zavreli Zoologickú záhradu Košice

Košickú zoologickú záhradu dnes o 13.00 h zatvorili pre návštevníkov vzhľadom na silný vietor, ktorý láme konáre i stromy. K uzatvoreniu areálu došlo s ohľadom na bezpečnosť návštevníkov, informovala TASR Eva Malešová zo ZOO Košice.

"Uvidíme, ako bude vyzerať situácia ďalší deň," povedala Malešová pre TASR. Následkom prudkého vetra dochádza v areáli zoo k padaniu konárov na chodníky, v niektorých výbehoch vyvrátilo stromy, k zraneniu ľudí ani zvierat však nedošlo

Vietor v Košiciach
Zobraziť galériu (99)
 (Zdroj: Miroslav Vacula)
.

13:22 Stromy padajú aj v trnavskom kraji

Hasiči v Trnavskom kraji absolvovali v dôsledku silného vetra za uplynulých 24 hodín do dnešného poludnia spolu 17 zásahov. Pri nich v prevažnej miere odstraňovali vyvrátené stromy alebo ich časti. V regióne Trnavy to bolo šesť zásahov, Galanty päť, Piešťan štyri a Dunajskej Stredy dva zásahy. Spolu bolo do odstraňovanie následkov zlého počasia zapojených 58 hasičov a 18 kusov hasičskej techniky.

"Silný vietor si nevyžiadal žiadne zranenia civilných osôb ani zasahujúcich hasičov a materiálne škody sú zatiaľ malé. V jednom prípade bolo zaznamenané poškodenie vedenia obecného rozhlasu a v jednom prípade vietor spôsobil poškodenie reklamného pútača," informoval krajský hovorca Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Trnave Tomáš Bílik.

"Dobrý deň, dnes okolo 11:30 na rohu Jesennej a Jilemnickeho spadol strom na auto. Šofér mal šťastie v nešťastí," píše čitateľka Veronika z Košíc.

ONLINE V Tatrách zničených
Zobraziť galériu (99)
 (Zdroj: Tip čitateľa, TASR)

13:20 Pri Trenčíne strhlo strechu škôlky

Hasiči z Trenčianskeho kraja absolvovali od stredy večera (14.5.) do dnešného poludnia celkom štyri výjazdy v súvislosti so silným vetrom. Ako TASR informoval hovorca Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Trenčíne Marián Petrík, výjazdy sa týkali uvoľnených plechových striech na domoch a popadaných konárov respektíve stromu na vozovke.

Hasiči zasahovali 14. mája v nočných hodinách v obci Kľačno v okrese Prievidza, kde padli konáre stromu na cestu, spadnutý strom z vozovky odstraňovali aj dnes dopoludnia v obci Bošáca v okrese Nové Mesto na Váhom. Silný vietor komplikuje aj situáciu v okrese Trenčín. "V Ivanovciach uvoľnil plechovú strechu na materskej škole, v obci Adamovské Kochanovce na budove detského domova," spresnil Petrík.

Vietor napáchal v Sobranciach
Zobraziť galériu (99)
 (Zdroj: TASR)

12:59 V Košiciach vietor komplikuje dopravu

Hasiči v Košickom kraji majú plné ruky práce s popadanými stromami a konármi následkom silného vetra, ktoré čoraz viac komplikujú cestnú dopravu. Od dnešného rána do poludnia na ich odstraňovanie z cestných komunikácií absolvovali vyše 30 výjazdov.

Najviac zásahov hasičov si vyžiadali okresy Košice, Košice okolie, Rožňava či Michalovce. Stromy padajú vo väčšom množstve v úseku cesty II/547 - kopec Jahodná pri Košiciach, čo spôsobuje neprejazdnosť pre autá. "Máme problém s Jahodnou. Vždy, keď to naši prerežú, tak popadajú ďalšie stromy, to je najväčší problém," uviedol na poludnie pre TASR krajský operačný dôstojník Hasičského a záchranného zboru v Košiciach.

Správa ciest Košického samosprávneho kraja (SC KSK) upozorňuje vodičov na padanie stromov na vozovky, ako aj na prebiehajúce práce na ich odstraňovaní. Vodičov žiada o zvýšenú pozornosť najmä pri prejazde lesnými úsekmi.

Vietor napáchal v Sobranciach
Zobraziť galériu (99)
 (Zdroj: TASR)

"Odporúčame vodičom maximálne zvýšiť pozornosť alebo sa vyhnúť prechodu cez horské priechody v okrese Spišská Nová Ves a Gelnica, a to najmä na ceste II/547 - Folkmarský kopec, II/533 - Grajnár a Suľová, II/549 - Úhorná - Pačanský kopec a II/548 - Štós – hranica okresov Košice okolie/Spišská Nová Ves," uviedla SC KSK na svojej webstránke.

Cesta II/533 - Gemerská Poloma – horský priechod Súľová – Hnilec bola na poludnie až do odvolania neprejazdná pre všetku dopravu. Rovnako neprejazdný bol aj úsek II/547 - Folkmarský kopec.

12:55 Medzi Štrbským Plesom a Vyšnými Hágami spadli stromy na dve autá

Situácia na cestách v oblasti Vysokých Tatier sa komplikuje. Polícia uzavrela cesty II/538 Štrbské Pleso – Tatranská Štrba a cestu II/537 Štrbské Pleso - Vyšne Hágy. „Medzi Vyšnými Hágami a Štrbským Plesom spadli stromy aj na dve autá. Presný počet spadnutých stromov momentálne nie je možné určiť,“ povedal pre SITA riaditeľa Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja v Poprade Marián Barilla.

Popadané stromy dočasne zablokovali dopravu aj medzi obcami Brutovce a Oľšavica v okrese Levoča. Tu spadli na cestu štyri stromy. Cesta je už prejazdná v jednom jazdnom pruhu, cestári momentálne pracujú na uvoľnení celej cesty. Stromy padajú na cesty aj v oblasti Liptovskej Tepličky. Tu si s nimi zatiaľ poradila obec.

Vietor napáchal v Sobranciach
Zobraziť galériu (99)
 (Zdroj: TASR)

12:50 Necestujte do Tatier

Riaditeľ Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Poprade Ondrej Šproch pre TASR uviedol, že stromy padajú na Ceste slobody. Jeden strom spadol na auto medzi Tatranskou Štrbou a Štrbou. V Tatranských Zruboch strhlo strechu a silný vietor ohýba aj reklamné bilbordy pri cestách.

Vietor v Košiciach
Zobraziť galériu (99)
 (Zdroj: Miroslav Vacula)

Hasiči momentálne neodporúčajú pre silný nárazový vietor jazdiť vo Vysokých Tatrách autom. Dve cesty zo Štrbského Plesa sú už uzavreté. Cesta 2/538 medzi Štrbským Plesom a Štrbou a tiež cesta 2/537 medzi Štrbským Plesom a Vyšnými Hágmi je podľa operačného dôstojníka Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove z dôvodu popadaných stromov uzavretá.

12:45 Prítoky Oravy a horného Váhu dosiahli 1. stupeň povodňovej aktivity

Pre výdatné zrážky v posledných dňoch výrazne stúpli vodné hladiny. Prítoky Oravy a horného Váhu dosiahli prvý stupeň povodňovej aktivity. "Na tokoch východného Slovenska ešte pretrvávajú 1. stupne povodňovej aktivity z dotekania," uviedla dnes Danica Lešková zo Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ).

So zrážkami treba rátať najbližšie tri dni, pričom najväčšie intenzity meteorológovia očakávajú dnes poobede. V piatok (16.5.) bude dážď pretrvávať, avšak už v slabšej intenzite.

Výstrahy tretieho stupňa v súvislosti s nebezpečenstvom vzniku povodní vydal SHMÚ pre okresy severného Slovenska od Oravy až po severnú časť Šariša. Výstrahy 2. stupňa platia pre okresy Kysúc, Turca, Horehronia, Gemera a Spiša.

Vietor napáchal v Sobranciach
Zobraziť galériu (99)
 (Zdroj: TASR)

 

12:30 Varovanie pred povodňami

Okrem vetra a dažďa však Slovenský hydrometeorologický ústav varuje aj pred povodňami, a to najmä na severe a východe krajiny. Tretí stupeň výstrahy platí v okrese Liptovský Mikuláš, Námestovo, Tvrdošín, Poprad, Kežmarok, Stará Ľubovňa, Levoča a Sabinov. Rovnako najvyšší stupeň výstrahy platí aj v hornej časti povodia Bodrogu v okresoch Bardejov, Svidník, Stropkov a Medzilaborce. Výstraha tohto stupňa platí do piatka 16. mája do 7:00.

Do dnešného rána 8:00 LSEČ za uplynulých 24 hodín zatiaľ najviac zrážok spadlo v týchto lokalitách:  Javorina 78 mm, Zuberec 64 mm, Oravská Polhora 48 mm, Huty 43 mm, Lomnický štít 41 mm, Podbanské 39 mm, Cígeľka 31 mm.
Zobraziť galériu (99)
Do dnešného rána 8:00 LSEČ za uplynulých 24 hodín zatiaľ najviac zrážok spadlo v týchto lokalitách: Javorina 78 mm, Zuberec 64 mm, Oravská Polhora 48 mm, Huty 43 mm, Lomnický štít 41 mm, Podbanské 39 mm, Cígeľka 31 mm.  (Zdroj: SHMÚ)

Pred povodňami by mali byť na pozore aj ľudia v okresoch Ružomberok, Žilina-sever, Čadca, Kysucké Nové Mesto, Dolný Kubín, Banská Bystrica, Brezno, Revúca, Rožňava, Spišská Nová Ves, Gelnica, Košice-okolie na povodí Hornádu, Košice-okolie na povodí Bodvy, Košice a Prešov, výstraha je vydaná zatiaľ do piatkového dopoludnia do 10:00. SHMÚ pred povodňami varuje aj vo forme prvého stupňa, a to v Turčianskych Tepliciach, Martine, Žiline-Rajčanke a v Bytči. Tá platí do piatka do 6:00. Ústav očakáva vzhľadom na dážď a nasýtenosť povodí výrazný vzostup hladín na tokoch. Pri vydaní výstrahy neodporúča využívať toky na rekreačnú plavbu. 

Pre zlú poveternostnú situáciu zasahovali v stredu 14. mája na viacerých miestach aj hasiči. Ako informovala Bernadeta Múdra z Hasičského a záchranného zboru (HaZZ), hasiči boli na výjazdoch 50-krát pre silný nárazový vietor. Väčšinou odstraňovali spadnuté stromy z chodníkov, ciest či z elektrického vedenia. Na základnej škole v Banskej Štiavnici strhával vietor plechový pás, v Martine spadol strom na tri zaparkované autá a v Zlatých Moravciach odtrhol vietor plech na bytovom dome. Hasiči zasahovali v stredu v Nitrianskom kraji 20-krát, v Košickom 15-krát, deväťkrát v Banskobystrickom, v Prešovskom kraji päťkrát a v Trenčianskom a Žilinskom kraji trikrát.

12:10 V Tatrách padajú na cesty stromy

Vietor napáchal v Sobranciach
Zobraziť galériu (99)
 (Zdroj: TASR)

Silný vietor vo Vysokých Tatrách vyvracia stromy na cesty. „Na cestu II/538 medzi Tatranskou Štrbou a Štrbským Plesom spadlo približne desať stromov, pričom jeden z nich zasiahol aj auto. Našťastie sa nikomu nič nestalo. Hasičom sa už podarilo cestu v jednom jazdnom pruhu uvoľniť,“ povedal riaditeľ Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja v Poprade Marián Barilla. Cestári v týchto chvíľach uvoľňujú cestu od popadaných stromov, aby bola prejazdná v plnom profile. Stromy padajú aj na cestu II/537 medzi Podbanským a Štrbským Plesom, ktorá zostala dočasne taktiež neprejazdná.

Oblasť Vysokých Tatier je podľa Barillu momentálne najviac skúšaným regiónom. V okresoch Kežmarok a Levoča zaznamenali cestári len niekoľko spadnutých stromov. Častejšie odstraňujú z ciest popadané konáre. Všetky cesty v týchto okresoch sú však prejazdné. Podobná situácia je aj v okrese Poprad, s výnimkou Vysokých Tatier. Cestárom začína spôsobovať problémy aj voda, ktorá nestíha odtekať.

11:05 Silný vietor ohrozuje aj zver

Silný vietor, ktorý momentálne fúka vo Vysokých Tatrách, neohrozuje len ľudí, ale aj zver v lesoch. „Ohrozené je najmä vtáctvo hniezdiace v korunách stromov. Vietor im zhadzuje hniezda, v ktorých sú vajcia alebo už mláďatá. Týka sa to nielen spevavcov, ale aj vzácnych druhov dravcov,“ uviedol námestník riaditeľa Štátnych lesov Tatranského národného parku Pavol Fabian. Súčasné chladné a veterné počasie môže podľa neho ovplyvniť aj tohtoročnú populáciu diviačej, vysokej a srnčej zveri, ktorá v týchto dňoch privádza na svet mláďatá. „Svište pravdepodobne zaliezli späť do nôr. Pohyb v čerstvo napadnutom snehu budú mať sťažený kamzíky, ktoré práve teraz rodia mláďatá,“ dodal Fabian.

Silný vietor spôsobuje škody aj na lesných porastoch. „Keby vietor prišiel v jeseni, nenarobil by v tatranskom lese až toľko škody ako teraz,“ uviedol Fabian. Najväčšie škody očakáva najmä na listnatých drevinách. Stromy už majú listy, a tak ich nápory vetra poškodzujú v oveľa väčšom rozsahu, ako v čase, keď sú bez lístia. Fabian predpokladá, že nemalé škody vietor za sebou zanechá aj vo vyschnutých porastoch. „Turisti by si mali na tieto dni zvoliť iný program a turistickým chodníkom v Tatranskom národnom parku by sa mali radšej vyhnúť z dôvodu vlastnej bezpečnosti,“ povedal Fabian. 

V týchto dňoch spôsobujú v niektorých lokalitách problémy aj intenzívne zrážky. Voda poškodzuje lesné cesty a turistické chodníky. Najväčšie škody zatiaľ lesníci zaznamenali v ochrannom obvode Habovka v Západných Tatrách. „Tam, kde je to v týchto chvíľach možné, lesníci v jednotlivých ochranných obvodoch odvádzajú vodu tak, aby cesty a chodníky prívaly vody poškodzovali čo najmenej,“ uviedol Fabian. Priechodnosť značkovaných turistických chodníkov v Tatranskom národnom parku zabezpečia pracovníci Strediska terénnych služieb a jednotlivých ochranných obvodov hneď, ako to poveternostné podmienky v Tatrách umožnia.

10:50 Pre Košice platí najvyšší stupeň výstrahy

Z dôvodu silného vetra a vodných zrážok vydal Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) pre mesto Košice  výstrahu najvyššieho III. stupňa. Niekoľko striech a stromov neodolalo dnes ráno silnému vetru na území Zemplína. Hasičom na území Košického kraja pribúdajú výjazdy, momentálne zasahujú napríklad v meste Sobrance.

V súvislosti s očakávaným intenzívnym a trvalým dažďom platí zároveň protipovodňová výstraha II. stupňa.
"Prosíme obyvateľov mesta, aby si zabezpečili svoje príbytky, okná a priebežne sledovali informácie v médiách a na webovej stránke mesta," uviedla dnes hovorkyňa mesta Košice Martina Urik Viktorínová. Predpokladaná doba trvania výstrahy je vo štvrtok (15.5.) od 03.00 do 21.00 h.

10:25 Hasiči v Košickom kraji likvidovali stromy vyvrátené na cesty

Hasiči vo viacerých okresoch Košického kraja v noci likvidovali stromy spadnuté na cestu, ktoré neodolali silnému vetru. Najviac výjazdov k padnutým stromom mali hasiči v Rožňavskom okrese. Ako dnes ráno informoval dôstojník operačného strediska rožňavských hasičov, píliť a odpratávať stromy, ktoré tvorili prekážky, museli na cestách v lokalitách Vlachovo, Hrádok, Roštár, Podsúľová a Dobšinský kopec.

Dispečer Roman Keruľ z operačného strediska košických hasičov uviedol, že odstraňovali spadnuté stromy na ceste cez Jahodnú, v okolí Šace, Malej Idy či Olšovian. Asistovali aj pri jednej dopravnej nehode. Do spadnutého stromu v košickej mestskej časti Poľov narazilo osobné auto. Nehoda sa zaobišla bez zranenia. 

10:23 V Sobranciach strhlo strechu

Vietor napáchal v Sobranciach
Zobraziť galériu (99)
 (Zdroj: TASR)

Marián Kováč z operačného strediska Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Michalovciach informoval, že silný vietor strhol dnes ráno v Sobranciach plechové strechy dvoch bytových domov, a to na Námestí slobody a Tyršovej ulici.  Dodal, že tretiu strechu v Sobranciach na miestnej umeleckej škole poškodil pri páde strom. Ďalší strom neodolal silnému vetru v areáli bývalých Sobraneckých kúpeľov. K zraneniu osôb podľa Kováčových slov pri spomínaných udalostiach v Sobranciach nedošlo. 

Prudký vietor spôsobuje padanie stromov a konárov na cesty na viacerých miestach Košického kraja. Hasiči mali od stredy (14.5.) do dnešného rána 19 výjazdov, aby odstránili časti stromov, ktoré blokovali cestné komunikácie. Podľa informácií z košického krajského operačného strediska HaZZ výjazdy dosiaľ zahŕňali okresy Košice, Košice okolie, Rožňava, Trebišov a Michalovce.

10:20 Na riekach stúpa hladina

Stúpajú zatiaľ najmä rieky na Orave. Rieky Polhoranka, Kvačianka a Oravica dosahujú 1. SPA a pomaly mieria k 2. SPA. 1. povodňový stupeň je dosiahnutý už aj na hornom toku Torysy a aj Hornádu na východe Slovenska.

10:10 Hasiči v stredu pre silný vietor uskutočnili 60 výjazdov 

Silný nárazový vietor priniesol v stredu (14. 5.) hasičom veľa práce. Na celom Slovensku uskutočnili 60 výjazdov. "Hasiči museli pre silný vietor na väčšine územia odstraňovať spadnuté stromy na chodníkoch a cestách alebo na elektrickom vedení," povedala dnes Bernadeta Múdra z Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ). Na základnej škole v Banskej Štiavnici strhával vietor plechový pás, v Martine spadol strom na tri zaparkované autá a v Zlatých Moravciach odtrhol vietor plech na bytovom dome.

Najviac práce mali hasiči v stredu v Nitrianskom kraji. Zasahovali tam 20-krát, v Košickom zas 15-krát, v Banskobystrickom 9 razy, v Prešovskom a Trnavskom kraji po 5-krát a v Trenčianskom a  Žilinskom kraji po tri razy.

 

9:50 Hasiči v Prešovskom kraji v noci odstraňovali spadnuté stromy

 

V Prešovskom kraji v noci fúkal silný vietor, ktorý lámal stromy. Hasiči z okresov Poprad, Stará Ľubovňa a Prešov absolvovali počas noci päť výjazdov k spadnutým stromom.

Ako uviedol operačný dôstojník Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Prešove Ľuboš Mruz, v meste Prešov spadol strom na Ulici Vlada Clementisa pri obchodnom dome Kaufland. V Prešovskom okrese boli záchranári aj v obci Petrovany, kde odpratávali strom z cesty. Dážď zatiaľ nenarobil problémy.

9:40 Hasiči v nitrianskom kraji mali pre silný vietor rušnú noc

V Nitrianskom kraji silný vietor lámal stromy a poškodil aj viaceré budovy. Od štvrtka popoludnia do dnešného rána zasahovali hasiči 20-krát. „Išlo hlavne o polámané stromy, ktoré bránili cestnej premávke a v jednom prípade spadnutý strom poškodil auto. Nikto však nebol zranený,“ informoval hovorca nitrianskych krajských hasičov Viliam Pánsky. Ako ďalej uviedol, vietor strhol plechy na strechách dvoch budov.

Vyliatie vody z korýt riek v kraji nezaznamenali, keďže v noci nepršalo a podľa hlásení meteorológov to v tejto časti Slovenska nehrozí ani dnes. Stále však platí výstraha 2. a 3. stupňa pred vetrom, severný vietor môže dosiahnuť rýchlosť 20 až 45 km/h, v nárazoch 60 až 110 km/h.

Lodná doprava v Gabčíkove je pozastavená

Komora Vodného diela Gabčíkovo (VDG) je dnes od 8.00 h uzavretá. Nepremáva ani kompa na prívodnom kanáli medzi obcami Vojka nad Dunajom a Kyselica.

SHMÚ varuje pred povodňami, dažďom aj vetrom

Silný vietor, dážď a hrozba povodní. Na tieto javy upozorňuje Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) viacerými výstrahami.

Hasiči zasahovali v Bratislave pre silný vietor dvakrát

Hasiči zasahovali pre silný vietor v Bratislavskom kraji od rána už dvakrát. Ako informovalo Operačné stredisko Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru, hasiči zasahovali na Chemickej ulici v Bratislave, kde spadol strom na obytný dom a poškodil jeho fasádu.

Popradskí hasiči odstraňovali niekoľko spadnutých stromov

Napriek výstrahám 3. stupňa pred silným vetrom a intenzívnymi zrážkami na severe Slovenska, najmä v oblasti Vysokých Tatier, nie je situácia zatiaľ dramatická. Popradskí hasiči v stredu večer odstraňovali jeden spadnutý strom pri obci Spišské Bystré a po jednom strome dnes ráno vo Vernári a medzi Starým Smokovcom a Tatranskou Lomnicou. Okrem týchto prípadov hasiči v okresoch Poprad, Kežmarok a Stará Ľubovňa nezasahovali pri mimoriadnych udalostiach spôsobených vetrom.

Výstrahu pred silným vetrom a dažďom zverejnila na svojej stránke aj Horská záchranná služba. „Ľuďom v týchto dňoch neodporúčame ísť na túru,“ povedal riaditeľ Horskej záchrannej služby Jozef Janiga. Upozornenia meteorológov i horskej služby turisti zrejme zobrali vážne. „Včera (v stredu) sem išla skupina šiestich turistov, ale otočili sa. Dnes nemáme na chate nikoho,“ povedal chatár z Téryho chaty Miroslav Jílek. Ani on neodporúča v najbližších dvoch dňoch túry do vysokohorského prostredia. „Fúka silný vietor, mrzne a nasnežilo nám tu,“ priblížil situáciu na chate Jílek. Táto kombinácia by mohla spôsobiť, že menej zdatní turisti by mohli v teréne zablúdiť, keďže chodníky vo vyšších polohách sú pod snehom a značenie nie je vidieť. 

Hoci centrálna časť Vysokých Tatier je prakticky bez vysokých stromov, v niektorých lokalitách sa nachádzajú v blízkosti turistických chodníkov vyschnuté stromy, ktoré môžu ohroziť turistov. Pri každom silnejšom vetre hrozí padanie konárov alebo celých suchých stromov. „Hneď, ako sa vietor utíši, pôjdeme do terénu, a ak bude treba budeme uvoľňovať turistické chodníky,“ uviedla Lenka Burdová zo Štátnych lesov Tatranského národného parku. V severných lokalitách robia problémy intenzívne zrážky. Stekajúca voda poškodzuje na viacerých miestach aj turistické chodníky.

Počasie v Gelnici:

Žena v Belehrade sa utopila v povodniach, ktoré sužujú Balkán

Jedna žena v Srbsku sa utopila a stovky ľudí evakuovali z ich domovov kvôli záplavám spôsobeným hustými lejakmi, ktoré sužujú Balkán. Podľa agentúry AP o tom dnes informovali srbské úrady. Po celom Srbsku boli zavedené núdzové opatrenia v boji proti stúpajúcim hladinám riek, ktoré spôsobili zatvorenie ciest i mostov a uväznili ľudí v autobusoch aj autách.

ONLINE V Tatrách zničených
Zobraziť galériu (99)
 (Zdroj: Twitter)

Hlavné mesto Belehrad zatvorilo dnes a v piatok školy. Len za posledných 40 hodín napadlo v metropole dvojmesačné množstvo dažďových zrážok. Hasiči spresnili, že žena na predmestí Belehradu sa utopila po tom, čo sa odmietla evakuovať zo svojho domu. V susednej Bosne takisto husté lejaky dvíhajú hladiny riek až na kritickú úroveň, vrátane hlavného mesta Sarajevo. Spôsobili aj zatvorenie mosta v centre Sarajeva a výpadky elektriny.

Maďarsko: Na rieke Rába očakávajú vážnu povodňovú vlnu

Ľudské obydlia i ornú pôdu ohrozuje na západomaďarskej rieke Rába záplavová vlna. Vodohospodári už začali s ochrannými prácami a oddnes očakávajú dva kritické dni, uviedol župný spravodajský server Vaol.hu.

Vďaka doterajšej protipovodňovej ochrane sa podarilo ochrániť miesta mimo inundačnej oblasti. V rámci tohto územia však ornú pôdu a hospodárske budovy už zaplavila voda, zhodnotil v stredu situáciu šéf rezortu rozvoja vidieka Sándor Fazekas. Pod vodou sú stovky hektárov poľnohospodárskej pôdy. Záplavová vlna kulminovala na Rábe v utorok pri hladine 448 centimetrov, v stredu ale po zrážkach na rakúskom území začala hladina opäť stúpať.

Maďarsko: Pokračujúca víchrica spôsobuje škody a problémy najmä v Zadunajsku

Víchrica, ktorá začala v stredu vyčíňať v Maďarsku, spôsobila materiálne škody a problémy v dodávke elektrickej energie. Do polnoci volali na pomoc požiarnikov v takmer 200 prípadoch a žiadosti o pomoc stále pokračujú, informoval dnes agentúru MTI hovorca Celoštátneho riaditeľstva ochrany proti katastrofám Márton Hajdu.

Dodávka elektriny bola podľa jeho slov dočasne prerušená v dvanástich obciach piatich žúp. 
Problémy zaznamenali najmä v oblasti Zadunajska. Hasiči, ktorí odstraňovali vyvrátené stromy i popadané konáre, zasahovali najčastejšie v Šomodskej župe. Silný nárazový vietor poškodil 20 budov, pričom jedno obydlie sa po poškodení strechy stalo úplne neobývateľným. Hajdu pripomenul, že protipovodňová ochrana prebieha na rieke Rába, štátnu cestu 86 v jej okolí chránia vrecami s pieskom. Na južnom brehu Balatonu chránia dočasnými hrádzami pobrežné obce a koncom týždňa očakávajú záplavovú vlnu na maďarskom úseku riek Slaná a Hornád.

Búrka ako z hororu vyliala Balaton, v uliciach plávajú mŕtve zvieratá

Utrhnuté metrové konáre padajúce na strechy áut, vypnuté semafory kývajúce sa hore dole, zaplavené ulice a mŕtve ryby. Taký obraz sprevádza silnú veternú búrku na pri Balatone. Ulice a domy na brehusú úplne opustené, obsluha a zamestnanci prázdnych reštaurácií sú už na takýto pohľad zvyknutí.

Jazero Balaton sa vylieva.
Zobraziť galériu (99)
 (Zdroj: kepek.origo.hu)

Búrka pokrstená ako Yvette spôsobuje apokalyptické scény hlavne na južnom brehu jazera. Vietor fúkal tak silno, že bolo problém proti nemu kráčať, rozhovor bol v tom hluku takmer nemožný. V dedinách ako je napríklad Zamárdi, alebo Fonyód, majú domy v blízkosti vody svoje záhrady kompletne pod vodou. Po uliciach plávajú mŕtve kačice a úhory. "Prírodu treba nechať na pokoji,"  vysvetľuje pre portál origo majiteľ miestnej reštaurácie."Je to jednoduchá fyzika. Hladina jazera je veľmi vysoko, ale tí nímandi v Siófoku sú príliš múdri. Ak by ju spustili na 86 centimetrov, nebol by žiaden problém, ale potom by sa kúpať nikto neprišiel," vysvetľuje situáciu.

Jazero Balaton sa vylieva.
Zobraziť galériu (99)
 (Zdroj: kepek.origo.hu)

Pod vodou sú väčšinou víkendové chaty, ich majitelia sú niekde v pohodlí domova. Ide o stavby, ktoré sú len pár metrov od jazera. Správca z neďalekého objektu tvrdí, že toľko vody ešte vietor z jazera nikdy nevylial, a to žije pri Balatone  viac ako 30 rokov. "Opäť to tu vyvalí všetky stromy," povedal čašník v ďalšej prázdnej prevádzke s takým pokojným hlasom, ako keby sa tu podobná situácia odohrávala každý týždeň. "Na to je ešte skoro," kontruje mu kolega. "Musí pršať ešte aspoň dva týždne," tvrdí, lebo len dostatočne premočená pôda uvoľní korene stromov. Podľa jeho slov tu už v utorok fúkal vietor s rýchlosťou 110 km / h, ale väčšie škody predsa nenapáchal.  A tak by to podľa neho malo zostať aj v nasledujúcich dňoch.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu