Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Juncker: Neakceptujem delenie krajín EÚ na staré a nové

Jean-Claude Juncker
Jean-Claude Juncker (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - V Európskej únii by sa nemali vytvárať nové deliace čiary, ani medzi severom a juhom, ani medzi východom a západom.

"Neakceptujem, aby sme členské štáty delili na nové a staré," povedal na dnešnej tlačovej konferencii ľudových strán v Bratislave kandidát Európskej ľudovej strany (EPP) na post predsedu Európskej komisie (EK) Jean-Claude Juncker.

Zároveň upozornil, že v týchto eurovoľbách sa bude po prvý raz voliť na základe Lisabonskej zmluvy. "Nachádzame sa v situácii, keď je na tom socialistická strana, pokiaľ ide o vyhliadky, približne podobne ako EPP. Ale chceme, aby sa EPP stala víťazom volieb," vyhlásil s tým, že jazýčkom na váhach pri získaní tesnej väčšiny môžu byť práve slovenskí europoslanci. Dodal, že sa mení aj spôsob výberu predsedu Európskej komisie, kedy už členovia Európskej rady budú povinní pri jeho nominácii rešpektovať výsledok eurovolieb.

"Ľudia rozhodnú o tom, ktorým smerom sa bude uberať politika zamestnanosti EÚ. Ľudové strany sú za konsolidáciu verejných financií, zároveň však treba robiť politiku zamestnanosti. Je potrebné, aby sme na to vynakladali viac peňazí ako doteraz a aby sme použili aj ďalšie nástroje," konštatoval Juncker na margo piatich priorít ľudovcov v týchto voľbách. Zároveň ale dodal, že väčšinu, 90 percent novovytvorených pracovných miest, vytvárajú v Európe malé a stredné podniky.

"Druhou prioritou je vytvorenie európskej energetickej únie, treťou zmluva s USA a ďalšou budovanie menovej a hospodárskej únie. Piata priorita sa týka tzv. britskej otázky," poznamenal Juncker.

"Pre Slovensko by bolo zaujímavé vytvorenie energetickej únie. Nie som pripravený akceptovať to, že by sa krajiny ako Slovensko mohli ocitnúť v situácii, že im v polovici zimy vypnú dodávky plynu. Ak sa nepodarí kúpiť plyn z východu, treba ho vykompenzovať zo západu. Ak by sa východný plyn príliš zdražil, treba prejsť na iné zdroje," dodal.

Juncker poznamenal, že na Slovensku bol niekoľkokrát, prvýkrát v roku 1997, kedy padlo rozhodnutie, že Slovensko zatiaľ nebude prizvané k rokovaniam o vstupe do EÚ. "Mal som vtedy veľmi vzrušujúce stretnutie s vtedajším premiérom Mečiarom. Snažil sa mi zabrániť, aby som sa mohol stretnúť s predstaviteľmi opozície," poznamenal Juncker s tým, že slovenského expremiéra Mikuláša Dzurindu považuje za svojho osobného priateľa.

Tlačovú konferenciu organizovala SDKÚ-DS a moderoval ju práve Mikuláš Dzurinda. Prítomní boli predsedovia a lídri eurokandidátok všetkých slovenských členov EPP, okrem SDKÚ-DS aj KDH, Mosta-Híd a SMK. Kandidátku SDKÚ-DS vedie Ivan Štefanec, na tlačovej konferencii bol za túto stranu aj druhý v poradí na kandidačnej listine Eduard Kukan a predseda Pavol Frešo.

Na čele kandidátky KDH je Anna Záborská, ktorá prišla spolu s predsedom svojej strany Jánom Figeľom. Bugárovcov vedie do eurovolieb Zsolt Simon, ktorého sprevádzal predseda Mosta-Híd Béla Bugár. Lídrom kandidátky Strany maďarskej komunity (SMK) je Pál Csáky, nemohol však prísť a na tlačovej konferencii stranu reprezentoval predseda József Berényi.

"Kresťanskodemokratické hnutie ide do týchto volieb s nádejou lepšej Európskej únie. Chceme, aby EÚ bola lepšia tým, že dáme všetky možnosti rodine, aby sa rozvíjala a mohla sa uplatniť v spoločnosti," vyhlásila Záborská.

"Som presvedčená, že keď budeme hodnotiť politiku EÚ nielen z pohľadu dosahu na životné prostredie, nielen z pohľadu dopadu na rozpočet, ale aj z pohľadu dopadu na rodiny, ktoré sú základnou bunkou spoločnosti, EÚ bude napredovať a bude naďalej postavená na princípoch a hodnotách kresťanskej demokracie," zdôraznila Záborská.

"Po prvý raz sa uchádzame o post v Európskom parlamente a nesmierne nás teší, že sa o tento post môžeme uchádzať ako člen EPP," konštatoval na margo prvých eurovolieb Mosta-Híd Zsolt Simon. "Ako bývalý dvojnásobný minister, ktorý sa podieľal na prístupovom procese, môžem povedať, že Slovenská republika v mnohých prípadoch šance, ktoré dáva EÚ, nevyužíva," dodal Simon. Zároveň vyzval voličov, aby 24. mája využili svoje právo a zúčastnili sa na eurovoľbách.

"Najdôležitejšie pre EÚ sú v súčasnosti ekonomické témy," upozornil Štefanec. "Som rád, že aj pán Juncker zdôraznil potrebu podpory malého podnikania, pretože malé podnikanie zamestnáva najviac pracovníkov," dodal s tým, že takémuto podnikaniu sa dá pomôcť nižšími daňami, jednoduchšou administratívou a pružnejším pracovným právom. Štefanec poznamenal, že euro považuje za úspešný príbeh, ale jeho budúcnosť závisí od toho, či budú všetky štáty rovnako dodržiavať pravidlá.

"Súhlasím s prioritami, ktoré načrtol pán Juncker," povedal József Berényi (SMK). Dodal, že pomoc z eurofondov, akú dnes Slovensko dostáva od únie, bude potrebovať aj v ďalšom programovacom období. "Nakoľko sme menšinovou stranou, sme veľmi radi, že v programe EPP nájdete vetu, že EPP bude presadzovať legislatívu na ochranu autochtónnych národnostných menšín v Európe a myslím si, že môžeme byť veľmi dôležitým zdrojom informácií," poznamenal Berényi.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu