Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Mládeži SNS zamietli protest proti dnešnej demonštrácii k Hedvige

Hedviga Malinová Žáková
Hedviga Malinová Žáková

BRATISLAVA - Mládeži Slovenskej národnej strany (SNS) zamietol Miestny úrad Bratislava I protest, ktorý mal byť reakciou na dnešnú demonštráciu na podporu Hedvigy Malinovej Žákovej, ktorá bude dnes o 18:00 na Župnom námestí.

Ako ďalej uviedla tlačová tajomníčka SNS Zuzana Kohútková, mládež SNS chcela reakčným protestom vyjadriť obavy z možného ovplyvňovania súdu. Mládež podala žiadosť o povolenie reakčného protestného zhromaždenia na dnes o 18:00 v bratislavskom Starom Meste.

Účelom malo byť podľa tlačovej tajomníčky strany vyjadrenie nesúhlasu s ovplyvňovaním súdnych orgánov Slovenskej republiky, pričom protestné zhromaždenie sa malo konať ako pokojná reakcia na protest neformálnej záujmovej organizácie Okrúhly stôl Maďarov na Slovensku, podporovaný politickými stranami Most-Híd a SMK.

Oznámenie o proteste Mládeže SNS bolo mestskej časti Bratislava-Staré Mesto doručené v elektronickej podobe v utorok 29. apríla o 19:43. Ako informovala hovorkyňa Starého Mesta Alexandra Obuchová, dnes ráno kontaktoval kompetentný pracovník mestskej časti organizátora s tým, že v rovnakom čase a na rovnakom mieste je už oznámené iné zhromaždenie.

"Organizátori dnešnej demonštrácie na podporu Hedvigy Malinovej Žákovej oznámili svoje zhromaždenie 11. apríla, 22. apríla ho doplnili o pochod," poznamenala. Podľa zákona "obec zakáže verejné zhromaždenie, ak je na tom istom mieste a v tom istom čase ohlásené iné verejné zhromaždenie".

Pracovník mestskej časti preto podľa Obuchovej informoval organizátora, že je potrebné upraviť miesto alebo čas konania, pričom organizátori prisľúbili, že tak spravia. "Nové oznámenie s upraveným časom alebo miestom konania však nezaslali, pracovník MČ Staré Mesto preto organizátora opätovne kontaktoval," uzavrela s tým, že organizátor mu oznámil, že zhromaždenie ruší.

Podľa Mládeže SNS by mali podporovatelia obžalovanej Hedvigy Malinovej Žákovej, ktorá bola prokurátorom Generálnej prokuratúry 2. apríla obžalovaná z krivej výpovede a krivého svedectva, počkať na vyšetrovanie prípadu, ukončenie súdneho procesu a na právoplatný rozsudok. Inak vyvstáva podľa tlačovej tajomníčky SNS obava z ovplyvňovania nezávislých súdnych orgánov SR ako aj z nerešpektovania práce orgánov činných v trestnom konaní a súdov.

"Členovia mládeže sa však na zhromaždení Okrúhleho stola Maďarov na Slovensku zúčastnia ako fyzické osoby, vyjadria tak tichý protest proti tejto akcii a budú i pozorne dohliadať na to, či sa organizátori a rečníci nedopustia ovplyvňujúcich a manipulatívnych výrokov. Mládeži SNS ide o dobré vzťahy s maďarskou menšinou na Slovensku, ale pri dodržiavaní zákonov a rešpektovania súdov, inak sa len zvyšuje napätie,“ uviedol predseda Mládeže SNS Maroš Pavlovič.

Demonštrácia na podporu Hedvigy Malinovej Žákovej bude dnes o 18:00 v Bratislave pred ministerstvom spravodlivosti. Jej organizátorom je Okrúhly stôl Maďarov na Slovensku. Neskôr sa protest presunie pred budovu Slovenského národného divadla na Hviezdoslavovom námestí, kde budú v tom čase oslavy 10. výročia vstupu Slovenska do Európskej únie.

Kauza Hedvigy Malinovej Žákovej sa začala v auguste 2006, keď ju podľa jej slov v Nitre fyzicky napadli dvaja neznámi muži. Polícia ale 11. septembra 2006 zastavila vyšetrovanie s tým, že skutok sa nestal. Deň nato ju predseda vlády Robert Fico a minister vnútra Robert Kaliňák na tlačovej konferencii obvinili, že si celú vec vymyslela.

Vyšetrovateľ následne začal trestné stíhanie vo veci prečinu krivej výpovede a krivej prísahy. Malinová Žáková sa v novembri 2007 obrátila na Európsky súd pre ľudské práva v Štrasburgu. Neskôr sa však dohodla s vládou Ivety Radičovej a štát sa jej ospravedlnil. Prokurátor generálnej prokuratúry ju však 2. apríla 2014 obžaloval z krivej výpovede a krivého svedectva. Žalobou sa zaoberá okresný súd v Nitre. Malinová Žáková sa medzitým presťahovala do Maďarska a prijala maďarské občianstvo.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu