Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Študenti by mali mať v lete väčšie odvodové úľavy

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Poslanci za KDH Monika Gibalová a Martin Fronc navrhujú, aby si mohli študenti počas júla a augusta privyrobiť cez dohody o brigádnickej práci bez zvýšených odvodov do dvojnásobnej výšky príjmu oproti ostatným mesiacom kalendárneho roka. Vyplýva to z návrhu novely zákona o sociálnom poistení, ktorý predložili do parlamentu.

V tomto roku si môžu študenti do 18 rokov bez zaťaženia zvýšenými odvodmi zarobiť 8,39 percenta z priemernej mzdy na Slovensku spred dvoch rokov, čo v súčasnosti predstavuje 68 eur a študenti vo veku nad 18 rokov nemajú príjem z brigád zaťažený vyššími odvodmi do 19,72 percenta z priemernej mzdy na Slovensku spred dvoch rokov, čo je 159 eur mesačne. Podľa návrhu poslancov za KDH by sa mali tieto sumy za júl a august zdvojnásobiť.

"Vzhľadom na to, že výška oslobodenia je v každom mesiaci rovnaká, nereflektuje skutočnosť, že študenti počas letných prázdnin pracujú výrazne viac ako počas školského či akademického roka," argumentujú poslanci Gibalová a Fronc. Poslanci navrhujú, aby ich novela zákona nadobudla účinnosť od 1. augusta tohto roka. Parlament by sa navrhovanou novelou zákona mal zoberať na májovej schôdzi.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu