Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Kauza odobratia dieťaťa v Bratislave naberá obrátky: Reakcia sociálky, budú padať hlavy?

Ilustračný obrázok
Ilustračný obrázok (Zdroj: Foto: Ján Zemiar)

BRATISLAVA - V šokujúcom prípade odobratia malého Tomáška z rodiny, vyplávali na povrch nové skutočnosti. Úrad práce sociálnych vecí a rodiny konal podľa svojich slov najlepšie ako mohol a vedel. Zastáva názor, že dieťa ich pomoc a následne umiestnenie do detského domova potrebovalo. Od učiteliek v materskej škôlke mali preukázateľne dokázané, že Tomáško chodil do škôlky špinavý a zanedbaný. Vo svojej práci však sociálka postupovala príliš akčne. Po dohode s učiteľkami dieťa zobrali na ošetrenie, tam pobudlo dva dni a potom ho umiestnili do detského domova. Tomáško tak bol takmer tri mesiace bez svojej mamy Moniky. Od marca je s ňou opäť, ako potom sociálka postupovala? Dieťa predsa vyňali pre podozrenie z týrania, čo sa očividne nepotvrdilo, potom chlapčeka vrátili.

Kauza okolo päťročného Tomáška naberá nové rozmery. Dieťatko je už síce od 5.marca opäť so svojou mamou Monikou, no spoločne si k sebe nachádzajú novú cestu.

Podľa pracovníčok sociálky mali preukázateľné dôkazy toho, že s dieťatkom v rodine nebolo niečo v poriadku. Na mieste je preto otázka. Ak v rodine nie je niečo v poriadku, je to už dôvod na odobratie dieťaťa a na to, aby sme hovorili o týraní?

„Prišiel podnet z miestneho úradu Ružinov na ÚPSVaR. V podnete sa píše, že dieťa je zanedbané, že často chodí s modrinami. Na druhý deň išli sociálne pracovníčky do škôlky, kde im opísali celú situáciu. V materskej škôlke dostali od sociálky odporúčanie, že ak by nejaký problém bol, tak nech kontaktujú úrad práce,“ hovorí Jana Lukáčová z ÚPSVaR a dodáva: „Na druhý deň zavolala materská škôlka úrad s tým, že chlapec má napuchnutú ruku, že veľmi plače a že má modriny. Sociálna pracovníčka nemohla urobiť nič iné, iba aby išla s chlapčekom na ošetrenie. Nemôžete vedieť, či to nie je ruka, alebo aj niečo viac. Preto išli do nemocnice na Kramáre. Tam dieťa pozreli a zadefinovali suspektný syndróm týrania dieťaťa. Tie zranenia, aké dieťa malo, mohli nasvedčovať, že bolo týrané.“

Nemocnica Tomáška hospitalizovala a materská škôlka mala podať podnet na začatie trestné stíhania, pretože podľa občianskeho zákonníka, každý, kto je svedkom niečoho podobného je  povinný to oznámiť.

Dôkazy, ktoré pomohli odobrať dieťa

Úrad mal informácie zo škôlky, a tak isto aj z nemocnice. „Na základe týchto informácií sme  museli dať súdu návrh na predbežné opatrenie. Podľa pracovníkov sociálky požiadať o predbežné opatrenie bolo potrebné, pretože podľa nich tieto dva indikátory boli natoľko silné, že to museli urobiť. Nie sociálka, ale súd rozhodol o tom, že to predbežné opatrenie vydá,“ vysvetľuje Lukáčová a pokračuje: „Súd ho vydal, pretože tam bol náznak toho, že to dieťa bude ďalej v prostredí, ktoré nie je pre neho vhodné. Súd takto rozhodol, nikdy sociálka nerozhoduje o tom, či dieťa bude vyňaté z rodiny.“

„V ten deň, keď dieťa odviezli do nemocnice, kontaktovali matku a poobede sa s ňou stretli. Nemocnica sa v prepúšťacej správe vyjadrila, že ide o dôkazy, ktoré môžu nasvedčovať o týraní dieťaťa,“ hovorí Lukáčová. Tu ale nastáva problém. Dieťa v podstate odniesli do nemocnice bez súhlasu matky, v nemocnici pobudlo dva dni, a to tiež bez súhlasu zákonného zástupcu. Súd vydal predbežné opatrenie až v ten deň, keď Tomáška z nemocnice prepúšťali. A to ho teda umiestnili rovno do domova.

„My si nemyslíme, že je dobré dieťa vyberať z rodiny. Celý systém práce je nasmerovaný tak, aby sa zachovala rodina, aby čo najmenej detí bolo vyberaných. Zámerom celého procesu bolo, aby sa dala dokopy rodina. Len to dieťa tam nemôžete nechať, ak je takéto podozrenie. Pre dieťa sa zvolila najlepšia náhradná starostlivosť, aká sa dala – išlo do profesionálnej rodiny,“ vysvetľuje Lukáčová.

Vráťme sa ale na začiatok. Z medializovaných informácií sa dá predpokladať, že celú nepríjemnú kauzu spustila učiteľka materskej škôlky v Ružinove Michaela K. Je pravda, že s kolegyňou v záujme ochrany päťročného Tomáška kontaktovali sociálku. Podľa nich mali adekvátne dôkazy. 

Sociálka si za svojimi postupmi stojí

„Podozrenie na týranie tam bolo, čo potvrdil aj krajský súd, preto sa dieťatko vyňalo z rodiny a späť ho nechceli umiestniť, aby takto sledovali situáciu v rodine,“ oponuje Lukáčová a dodáva, že mama s babkou sa s Tomáškom v domove stretali aj so psychologičkami. S Monikou sa neustále pracovalo. Všetky zúčastnené strany sa zhodli na tom, že základná vec je v tomto prípade pracovať s mamou Monikou. 

Po tom, čo bol Tomáško umiestnený do detského domova, pracovníčky zo sociálky prišli do rodiny na návštevu až o dva týždne. „Kolegovia z ústredia nespochybňovali tento postup, pretože vedeli, že dieťa je v starostlivosti psychológov a starostlivosti detského domova a náhradnej rodiny, kam matka chodí a navštevuje syna a je tiež v starostlivosti toho zariadenia. Že boli až po dvoch týždňoch u tejto rodiny, oni to nevidia ako problém, lebo v tej domácnosti už dieťa nebolo. Interakciu rodiny už nebolo možné v tej chvíli vidieť,“ dôvodí Lukáčová.

Na mieste je ale potrebné vyzdvihnúť definíciu, ktorá sa nachádza v interných normách ÚPSVaR pri tom, ako postupovať pri sociálnoprávnej ochrane detí. Takže podľa toho sa sociálna diagnostika vykonáva v prvom rade osobnou návštevou rodiny dieťaťa a pohovorom s rodičmi alebo osobami, ktorým je dieťa zverené do osobnej starostlivosti, starými rodičmi, súrodencami, ako aj so samotným dieťaťom. Na tento základný bod zrejme pracovníci zo sociálky pozabudli.

Vzťah Moniky a Tomáška

„Nikto nespochybňuje, že chlapček sa k mame veľmi tešil, hral sa s ňou, bol veselý a živý. Matka sa k nemu správala pekne. Vyjadrovala sa pediatrička a povedala, že s dieťaťom chodia na prehliadky a je v poriadku,“ konštatuje ÚPSVaR.

Situácia sa počas tohto, čo bol chlapček mimo domova, vyvíjala ďalej. Pracovalo sa s matkou aj rodinou. Vyriešili sa niektoré ich záležitosti, vysvetľovalo sa matke, spoznávala svojho syna v inom prostredí.

Tomáško je už od začiatku marca opäť so svojou mamou. Koncom mája musí teraz Monika súdu dokázať, že je dobrou a starostlivou mamičkou. Stále je pod kontrolou sociálky, a dokonca sa zapojila aj do špeciálneho programu, ktorý učí ako sa správať v rodine, ako vychovávať deti, ako čo najlepšie spolunažívať a vychádzať medzi sebou.   

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu