Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Kolobežky na ceste z Hrebienka nebudú

Ilustračné foto
Ilustračné foto

POPRAD – Kolobežky tohto roku na sánkarskej dráhe z Hrebienka do Starého Smokovca nebudú. Rozhodli o tom poslanci Mestského zastupiteľstva vo Vysokých Tatrách na rokovaní vo štvrtok.

„Celý minulý rok prebiehali rokovania, ako správne upraviť režim, ktorý by vyhovoval aj cestovnému ruchu, aj prevádzkovateľom kolobežiek, ale tento režim nebol takmer nikto z nich schopný dodržať,“ zdôvodnil rozhodnutie zastupiteľstva poslanec Robert Gálfy.

Vlani sa podľa neho stalo množstvo prípadov, keď z Hrebienka šli nadol kolobežky a zdola šlo po ceste auto. Podľa dohody však v čase, kedy šlo na Hrebienok auto, nemali byť pustené kolobežky. 

„Druhá vec je, že túto cestu používa množstvo ľudí na pešiu turistiku a stret s kolobežkou je pre turistu rizikom. Som presvedčený, že návštevnosť tejto trasy bude len stúpať,“ povedal Gálfy.

Riešením je podľa Gálfyho presunutie kolobežiek do terénu, kde nebudú nikomu zavadzať. Kolobežky by sa mohli presunúť na zjazdovku z Hrebienka do Starého Smokovca. Ďalšou alternatívou je presunutie kolobežiek na asfaltovú cestu zo Štartu do Tatranskej Lomnice, ktorá nie je turistami tak intenzívne využívaná. 

„Nechcem, aby sa to vysvetľovalo tak, že sme proti kolobežkám. Tá atrakcia tu patrí, ale čas ukázal, že sme nedokázali nájsť spoločnú reč s prevádzkovateľmi tejto atrakcie,“ dodal Gálfy. Kolobežky prevádzkovali vlani na Hrebienku tri podnikateľské subjekty. V tomto roku prejavil záujem o prevádzkovanie kolobežiek ďalší podnikateľ. 

Primátor Vysokých Tatier Ján Mokoš je presvedčený, že kolobežky zo Starého Smokovca nezmiznú úplne. „Bude ďalšie kolo rokovaní a verím, že sa dohodnú, napríklad aj po zjazdovke, ktorú treba upraviť, aby bola bezpečná,“ uviedol Mokoš. Cesta zo Starého Smokovca na Hrebienok aj podľa primátora nevyhovuje, aby tu mohli okrem peších chodcov jazdiť ešte aj autá, kolobežky či bicykle. 

„Táto cesta je veľmi preťažená, vzhľadom na parametre aké má,“ uviedol primátor. Cesta zo Starého Smokovca na Hrebienok je vo vlastníctve mesta Vysoké Tatry, pozemky pod cestou vlastnia tri subjekty. Cestu využívajú denne chatári na zásobovanie vysokohorských chát. Počas leta slúži aj na zásobovanie a pre ubytovaných návštevníkov v hoteli Hrebienok. Cesta tiež slúži ako bezbariérová trasa pre peších turistov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu