Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Eurokomisár: Slovensko pokročilo v integrovaní Rómov

Ilustračné foto
Ilustračné foto

KOŠICE – Slovensko dosiahlo oproti minulosti pokrok v integrácii Rómov. Podľa európskeho komisára pre zamestnanosť, sociálne veci a začlenenie Lászlóa Andora je však integrácia Rómov behom na dlhú trať.

Uviedol to dnes po skončení pracovnej návštevy v Košiciach. V sprievode splnomocnenca vlády SR pre rómsku menšinu Petra Polláka navštívil materskú školu v košickej mestskej časti Luník IX, rokoval aj s košickým primátorom Richardom Rašim. Popoludní sa stretol s predstaviteľmi organizácií, ktoré sa venujú otázkam rómskej integrácie.

„Bol som tu v roku 2011 a určite vidím progres. Už som sa niekoľkokrát stretol aj s pánom Pollákom a viem, že má veľmi dobre pripravenú stratégiu pre integráciu Rómov. To, čo sme dnes videli v škôlke na Luníku IX je pozitívny príklad a konkrétna ukážka, ako postupovať pri vzdelávaní rómskych detí. Teší má, že existuje celonárodný projekt pre skvalitnenie vzdelávania rómskych detí na celom Slovensku. Verím, že to je správna cesta,“ povedal Andor.

Zdôraznil, že vzdelanie je pre rómske deti to najdôležitejšie, čo im možno poskytnúť, pričom pripustil, že ide o zložitý a dlhodobý proces. Doložil, že existujú aj projekty na zlepšenie bývania Rómov. Rezervy vidí v zamestnávaní Rómov. Podčiarkol, že nemá ísť o krátkodobú záležitosť, ale investované prostriedky musia prinášať dlhodobé výsledky.

Ako uviedol Pollák, komisára informoval, ako sa využívali eurofondy zo starého programovacieho obdobia. Podľa jeho vyjadrenia sa podarilo zabezpečiť efektívnejšie čerpanie eurofondov a dosiahnuť istý pokrok pri riešení problematiky Rómov. „Vymenili sme si názory, ako má byť nastavené čerpanie a účely využitia eurofondov pre programovacie obdobie 2014 až 2020,“ povedal Pollák.

Na podporu zamestnanosti a sociálneho začlenenia rómskych komunít bolo pre Slovensko vyčlenených na roky 2007 až 2013 okolo 200 miliónov eur. Okrem toho Európsky parlament dal päť miliónov eur na pilotné projekty v oblasti sociálneho začlenenia Rómov.

Eurokomisár podčiarkol, že tieto projekty sú spolufinancované z Európskeho sociálneho fondu a s podobnou podporou sa počíta aj pre ďalšie desaťročie. Problematiku integrácie a vzdelanosti považuje za prioritnú aj splnomocnenec Peter Pollák.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu