Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Najväčšie politické škandály v Európskej únii?! Číslu 5 nebudete veriť!

"Selfie" slovenského eurokomisára Maroša Šefčoviča s predsedom Komisie Barrosom (Zdroj: topky)

BRATISLAVA - Presne za mesiac, 24. mája si budeme voliť nových poslancov európskeho parlamentu. Sú europolitici lepší, ako tí, ktorých máme doma? V nasledujúcich riadkoch zistíte, že to nie sú žiadni anjeli! Prinášame Vám výber ich najlepších škandálov!

1. 4,5 milardy pre blízkych priateľov v suchu

Cyperský denník Filelftheros priniesol správu, že terajší prezident Nikos Anastasiades mal svojím blízkym priateľom prezradiť informácie z EÚ ohľadne zdanenia bankových vkladov. Podľa médií bolo týždeň pred ohlásením zdanenia z Cypru prevedených  4,5 milardy eur do zahraničia.

2. Chybičky za 4 miliardy eur

Veľká Británia, Švédsko a Holandsko odmietli v roku 2010 podpísať rozpočet Európskej únie, keďže po 17 rok v rade neprešiel kontrolou finančných audítorov. Tí našli pri kontrole rozpočtu chyby v hodnote 4 miliárd eur.

3. Zaplatiť si zákon? Žiaden problém!

Reportéri britských novín Sunday Times ponúkali v utajení úplatok 100.000 eur európskym poslancov za prijatie zákona na ochranu investorov. Chytili sa 4 poslanci, z ktorých 2 - Rakúšan Ernst Strasser a Slovinec Zoran Thaler odstúpili. Thaler bol odsúdený na 2 roky väzenia.

4. Žuvací tabak za 60 miliónov a iné slovenské chute

Komisár pre potraviny a spotrebiteľskú politiku John Dali bol donútený odstúpiť po tom, ako mal jeho prostredník žiadať 60 miliónov eur od švédskej tabakovej spoločnosti za zmenu zákonov. Dali sa tiež preslávil odpoveďou pre Asociáciu spotrebiteľov Slovenska, podľa ktorej sa v strednej a východnej Európe môžu predávať menej kvalitné potraviny rovnakej značky. Obyvatelia týchto krajín majú údajne iné chute. Situácia sa nezmenila ani počas Daliho nástupcu, terajšieho lídra kandidátky SMER-SD Maroša Šefčoviča.

5. Výdavky za 1,3 milióna eur, vrátane slona

Vo februári minulého roka rakúsky vyšetrovatelia požiadali Európsky parlament, aby zbavil poslaneckej imunity Hansa-Petra Martina. Rakúsky europoslanec totiž žiadal o preplatenie výdavkov vo výške 1,3 milióna eur, pričom jednou z položiek bol aj slon.

6. Trápne fotky europolitikov

Na americkom portáli buzzfeed politikom vyčítajú, že nápad na fotenie samého seba v mobile, v angličtine zvaný "selfie" okopírovali od násťročných a tým ho zničili. Pri "selfie" predsedu európskej komisie José Manuela Barossa a komisára Maroša Šefkoviča s titulkom "Barosova "selfie" v europarlamente? Svet sa musel zblázniť!" autori píšu: "Vy (politici) chcete "selfie" iba pokaziť nám ostatným.".

Jediná možnosť výberu europolitikov sú eurovoľby, v ktorých má Slovensko tradične nízku účasť. Ako dôvody sú uvádzané nezáujem a neochota cestovať do miesta trvalého pobytu. Problémy s trvalým pobytom rieši voličský preukaz, ktorý umožňuje ľuďom hlasovať kdekoľvek. Žiadosti o vydanie voličského preukazu sa môžu podávať od dnešného dňa. Obecné úrady sú povinné voličský preukaz vydať zadarmo a poslať ho do vlastných rúk žiadateľa.

Ak neviete ako na to, pomôže Vám stránka podmevolit.eu, ktorá elektronickú žiadosť vytvorí za Vás. Stránku pre ľudí pripravil kandidát na europoslanca Matovičovcov Maroš Paulini. Pri otázke, čo ho k tomu viedlo odpovedal: "Hnevá ma, že politici iba sľubujú. Verím, že pre ľudí musím robiť užitočné veci už teraz. Do europarlamentu nejdem ani za zásluhy, ani pre peniaze. Preto dám v prípade zvolenia väčšinu platu na vytváranie pracovných miest v slovenských technologických podnikoch, aby sme sa vďaka pokroku mali lepšie." 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu