Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Hríbovi hrozí pokuta

Štefan Hríb
Štefan Hríb

BRATISLAVA - Novinárovi Štefanovi Hríbovi, ktorý ako moderátor predčasne ukončil poslednú reláciu Slovenskej televízie Pod lampou, hrozí skrátenie mzdy. Potvrdil to dnes riaditeľ STV Radim Hreha, podľa ktorého Hríb ohrozil chod televízie.

O postihu voči Hríbovi sa definitívne rozhodne po tom, čo dostane stanovisko právneho odboru, povedal dnes Hreha novinárom.

"Musím mať jasný výstup, či skutočne došlo podľa našich právnikov k porušeniu zákona," povedal Hreha. Toho Hríb v relácii 11. januára obvinil z podliehania politickým tlakom vládnej koalície, keď odvolal šéfa spravodajstva Rolanda Kyšku a publicistickej relácie Reportéri STV Eugena Kordu.

O tom, že by Hríb mal za náhlu zmenu témy relácie a jej rozsahu pykať pokutou, sa dnes hovorilo aj na Rade STV. Záväzné stanovisko zatiaľ rada neprijala.

Hreha radu informoval, že Jaroslava Kernera, zodpovedného za vysielanie druhého programu STV, upozornil na neplnenie pracovných povinností. Kerner mu vraj ponúkol svoj odchod z postu, to však Hreha neprijal.

Možné porušenie zákona v relácii Pod lampou bude zrejme preverovať aj Rada pre vysielanie a retransmisiu. Podľa zákona o vysielaní musia byť spravodajské a publicistické relácie vyvážené, za čo už raz licenčná rada tvorcov relácie Pod lampou napomenula.

Podobne ako vlani v marci aj 11. januára tvorcovia nepozvali do diskusnej relácie napadnutú stranu. Korda tak rozprával o údajných politických tlakoch na personálne rozhodnutia Hrehu bez toho, aby sa riaditeľ mohol brániť. Hríb, ktorý vedie redakciu konzervatívne zameraného časopisu .týždeň, tvrdí, že postupoval profesionálne a Kordu pozval len na ozvláštnenie relácie. Sám Hríb je tiež presvedčený, že STV ovládajú koaliční politici.

Spor sa nevysvetlil ani po špeciálnej diskusii o údajnej neslobode v STV minulý týždeň. Hríb z nej odišiel hneď na úvod, lebo do nej nepozvali Kordu ani odvolaného šéfa spravodajstva STV Kyšku.

Keďže relácia Pod lampou sa v STV skončila, vo štvrtok večer budú na Dvojke STV vysielať dokumenty a najneskôr do dvoch mesiacov podľa Hrehu ponúknu reláciu rovnakého formátu. Hríba nahradí viacero moderátorov, na relácii bude pracovať viac tímov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu