Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Dobrá správa pre Bratislavu: Nové trolejbusy zvýšia komfort a bezpečnosť

Zobraziť galériu (6)
(Zdroj: dpb)

BRATISLAVA – Cestujúci mestskou hromadnou dopravou (MHD) v Bratislave sa budú od mája pohybovať po meste komfortnejšie. Dopravný podnik Bratislava (DPB) dnes vo vozovni Hroboňova predstavil prvé nové trolejbusy, ktoré bude môcť cestujúca verejnosť využívať už v najbližších týždňoch.

Dodávkou prvých trolejbusov Škoda 30Tr do Bratislavy pokračuje proces obmeny vozidlového parku MHD v hlavnom meste SR. DPB tak napĺňa kontrakt so spoločnosťou Škoda Electric na dodávku 15 sólo trolejbusov, 15 trolejbusov s APU agregátom a 50 kĺbových trolejbusov s možnosťou opcie na dodávku ďalších 40 trolejbusov.

Dodávka vozidiel je financovaná z fondov Európskej únie v rámci Operačného programu Doprava (OPD). Celkové výdavky projektu bez opcie sú vo výške 49,94 milióna eur, z toho eurofondy a príspevok štátneho rozpočtu tvoria sumu 39,54 milióna eur.

Dobrá správa pre Bratislavu:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: dpb)

"Ak dnes chcete motivovať ľudí, aby začali viac využívať hromadnú dopravu, musíte im ponúknuť kvalitné služby. Preto sme hľadali riešenia, ktoré ľuďom ponúknu moderné, bezpečné cestovanie. Som presvedčený, že aj tieto nové trolejbusy tento komfort ľuďom ponúknu," uviedol na dnešnom brífingu minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Ján Počiatek (Smer-SD).

Prvé dve vozidlá dodali do DPB v piatok 4. apríla, následne budú pribúdať ďalšie. Verejnosti začnú slúžiť od 1. mája tohto roka, keď bude do premávky zaradených prvých 15 trolejbusov. Všetky trolejbusy budú nízkopodlažné, klimatizované a vybavené ďalšími modernými funkciami, napríklad vnútorným či vonkajším kamerovým systémom. Každý trolejbus má navyše namontované zariadenie na počítanie cestujúcich, ktorí nastúpili a vystúpili, čo má mestu pomôcť využívať dôležité dopravné informácie v prospech cestujúcich.

Dobrá správa pre Bratislavu:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: dpb)

"Pre nás to znamená podporu tej filozofie mesta, ktorú sa snažíme presadiť, a ktorou je podpora verejnej, cyklistickej a pešej dopravy. Nové trolejbusy určite zvýšia atraktívnosť verejnej dopravy v meste, tak to bude určite aj s električkami," zdôraznil primátor Bratislavy Milan Ftáčnik (nezávislý s podporou Smeru-SD).

Dobrá správa pre Bratislavu:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: dpb)

Vďaka eurofondom v OPD má do roku 2015 pribudnúť v Bratislave tiež 30 nových električiek. V súčasnosti podnik obstaráva aj 50 nových autobusov.

Technické parametre trolejbusov ŠKODA 30 Tr – SOR

Dĺžka

12 180 mm

Šírka

2 550 mm

Výška

3 400 mm

Výška podlahy

360 mm

Výška nástupnej hrany dverí

320 mm

Hmotnosť

10 680 kg

Počet dverí, šírka prvých/ostatných

4, 860 mm / 1 200 mm

Obsaditeľnosť spolu

94

Počet miest na sedenie

32

Počet miest pre kočík/invalidný vozík

1

Počet sedadiel dostupných z nízkej podlahy

10

Maximálna rýchlosť

65 km/h

Výkon trakčného motora

160 kW

Klimatizácia pre cestujúcich a pre vodiča

24 kW

Kúrenie / z toho pre vodiča

40 kW / 10 kW

Vzduchové pruženie

Elektrodynamická rekuperačná brzda

Tarifný, informačný a komunikačný systém

Kamerový systém

 

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu