Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Toto je dôkaz, že život Slovákov je skvelý: Sme svetová špička v prepychu!

Rebríček Slovákov potešil Zobraziť galériu (5)
Rebríček Slovákov potešil (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Nie sme na tom až tak zle, ako sme si mysleli. Nová štúdia mimovládneho inštitútu vyhodnotila obrovské množstvo dát a zostavila rebríček krajín, kde sa žije najlepšie. Výsledky sú pre Slovákov možno zaujímavé, ale majú niečo do seba. Pozrite si ich a porovnajte s ostatnými štátmi, budete prekvapení.

The Social Progress Imperative je americká nezisková a nevládna organizácia. Podujala sa na vyhodnotenie stavu životnej úrovne vo veľa rozmanitých štátoch. Nezaujímali ju len ekonomické ukazovatele, ale aj rovnosť príležitostí, šanca na úspech alebo celková spokojnosť s prostredím.

Len za posledné polstoročie sa stovky miliónov ľudí vymanili z chudoby a zlepšili svoje podmienky na život. Experti a analytici celé dva roky zbierali a skúmali až 54 spoločenských a enviromentálnych ukazovateľov.

Čo to vlastne znamená spoločenský pokrok? Podľa analytikov je to „schopnosť spoločnosti zabezpečiť základné ľudské potreby obyvateľov, vytvoriť podmienky umožňujúce zlepšiť občanom a spoločenstvám kvalitu života a vytvorenie takých podmienok pre jednotlivcov, aby mohli dosiahnuť svoj plný potenciál.“

Stanovili 3 základné ukazovatele, z ktorých vyšla výsledná hodnota spoločenského pokroku:

Základné ľudské potreby

Sem patria faktory ako výživa a základná lekárska starostlivosť, pitná voda a hygiena, bezpečie, osobná bezpečnosť

Základy ľudského blahobytu

Tu nesmú chýbať prístup k základnému vzdelaniu, prístup k informáciám a komunikáciám, zdravie a wellness, udržateľnosť životného prostredia.

Príležitosť

V príležitostiach musia byť základné práva, osobná sloboda a možnosť  výberu, tolerancia, príležitosť k vyššiemu vzdelaniu.

Na základe týchto hodnotiacich faktorov inštitút vyhodnotil poradie krajín. V rámci krajín strednej Európy sme dopadli celkom dobre na 24. mieste. Pred nami sú z našich susedov Česi a Rakúšania. Za nami ostali Maďari, Poliaci a napríklad Taliansko. Krajinou, kde sa najviac darí, je Nový Zéland, Švajčiarsko a Island. Naopak najhoršie skončil africký Čad. Tu si môžete pozrieť kompletné výsledky štúdie.

Toto je rebríček krajín umožňujúcich najlepší spoločenský pokrok:

Toto je dôkaz, že
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SPI)

Toto je dôkaz, že
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SPI)

Tu je video ako inštitút dospel k výsledkom:

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu