Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Víchrica na Slovensku zatiaľ bez zranení a obetí

BRATISLAVA - Víchrica, ktorá sa prehnala západnou a strednou Európou, nezanechala na Slovensku tak vážne škody ako v susednom Česku alebo Nemecku.

Vietor si nevyžiadal žiadne zranenia ani obete na životoch, poškodil však viacero striech domov a vyvrátil stromy. Uzavretá bola aj diaľnica medzi Bratislavou a Kútmi, už ju však otvorili. Vyplýva to z informácií hasičov, ktoré ČTK zistila.

"Bolo veľa výjazdov k padnutým stromom, bilbordom či poškodeným strechám na domoch. Žiadni zranení však neboli," povedal ČTK operačný dôstojník hasičov z Bratislavského kraja. Hasiči však podľa neho v Bratislave zasahovali viac ako 20-krát, čo je oveľa viac ako obvykle.

Vo širšom centre Bratislavy bola ráno necelú hodinu paralyzovaná aj električková doprava. "Pravdepodobne v dôsledku víchrice sa na Radlinského ulici uvoľnil optický kábel, ktorý dopravu zastavil," informoval ČTK pracovník dispečingu bratislavskej mestskej hromadnej dopravy. Po siedmej hodine však dopravu obnovili.

Diaľnica medzi Bratislavou a Kútmi bola podľa hasičov z Bratislavského a Trnavského kraja zablokovaná na dvoch miestach, pre skrížené kamióny a pre popadané stromy.

Škody na majetku spôsobila víchrica podľa prešovských krajských hasičov v okolí Starej Ľubovne, kde po poškodení elektrického vedenia vypukol aj požiar. Ten sa však podarilo uhasiť. Ďalší požiar, ktorého príčinou bolo tiež padnuté elektrické vedenie, zaznamenali hasiči z Košického kraja v obci Kojšov pri Gelnici. Pri Spišskej Novej Vsi tiež na hodinu uviazol linkový autobus.

Viacero výjazdov mali hasiči v Žilinskom kraji, najviac v Žiline, na Orave a Kysuciach. Okrem spadnutých stromov vietor poškodil aj viacero striech na domoch, povedal ČTK Radoslav Bielečka z operačného strediska krajského riaditeľstva hasičov v Žiline.

Vážnejšie udalosti sa podľa informácií ČTK nestali v Trenčianskom, Trnavskom a Nitrianskom kraji. Hasiči z Trnavského kraja podľa svojho hovorcu Ivana Peťka odstraňovali v noci padnuté stromy. V Trenčianskom kraji zasahovali hasiči celkovo päťkrát, čo je zhruba priemer. Najvážnejším prípadom bola poškodená strecha v Partizánskom, dodal Miloslav Tužinský z trenčianskeho krajského riaditeľstva hasičov a záchranárov.

Bez vážnejších problémov prebehla noc aj v Banskobystrickom kraji, kde hasiči zaznamenali dva výjazdy k padnutým stromom. ČTK to povedal hovorca riaditeľstva v Banskej Bystrici Miroslav Podhradský.

Horšie následky búrka zanechala v susednom Česku, kde si vyžiadala najmenej tri ľudské životy, časť domácností sa ocitla bez elektrickej energie, a vietor poškodil i strechu terminálu na pražskom letisku. Vážne následky silný vietor spôsobil i v Británii, Nemecku, Holandsku a Francúzsku.

Hasiči v noci zasahovali 94-krát >>
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu