Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Pikošky z filmu o arcibiskupovi Bezákovi: Toto všetko sa v dokumente dozviete!

Robert Bezák v dokumentárnom filme. Zobraziť galériu (3)
Robert Bezák v dokumentárnom filme. (Zdroj: Martin Vrabko, Ľuboš Fiala)

BRATISLAVA - A je to tu! Už oddnes si budú môcť Slováci v kinách pozrieť dokumentárny film z dielne Oľgy Záblackej, ktorý sa snaží čo najpresnejšie zobraziť situáciu, v ktorej sa ocitol niekdajší trnavský arcibiskup Róbert Bezák po svojom odvolaní. Očakávaná snímka divákom odhaľuje nielen dôležité momenty z jeho súkromného a verejného života, ale niektorým cirkevným hodnostárom určite spôsobí vrásky na čele. Emeritný trnavský arcibiskup Ján Sokol, aj ten súčasný Ján Orosch sú v nej vykreslení nie práve v najpriaznivejšom svetle. Súčasťou filmu je totiž aj Rozprávka, v ktorej sa im od tvorcov dostalo nanajvýš zaujímavých prívlastkov.

Premiéra filmu Arbiskup Bezák Zbohom... určená približne 300 pozvaným hosťom, rodine a zástupcom médií sa uskutočnila včera vo večerných hodinách v Bratislave a dalo sa na nej zhliadnuť množstvo známych tvárí. Hlavný protagonista sa jej však nezúčastnil, Róbert Bezák v súčasnosti pobýva v kláštore v talianskom Bussolengu a ako dlho tam zotrvá, je stále otázne.

Dokument natáčaný od mája do decembra minulého roka ponúka pohľad na detstvo odvolaného trnavského arcibiskupa, jeho duchovný rast, veľkú slávu pri preberaní arcidiecézy aj obrovský šok, ktorý prišiel po jeho nečakanom odvolaní z úradu. Všetko podfarbujú výpovede Bezákovej rodiny, priateľov aj veriacich, ktorí na neho nedajú dopustiť.

Pikošky z filmu o
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: youtube/barracuda movie)

Film dopĺňajú príspevky odvysielané v televíznych správach, ale najmä samotná spoveď Roberta Bezáka, ktorý neváhal prehovoriť o nedostatkoch v účtovnej evidencii a o neštandardných transakciách, ktoré mali prebehnúť za úradovania Jána Sokola.

"Prvé, čo som ja spravil, bolo, že som si pozval vhodných odborníkov, a tak sme zistili, že boli mnohé zmluvy napísané v neprospech našej diecézy. Prišli sme na to, že mnohé materiálne dobrá neboli právne evidované," uviedol Bezák na margo postupu, ktorý zaujal po tom, čo sa stal arcibiskupom.

"Čo sa týka súm, o ktoré a vôbec celý ten objem majetku, tak sme zistili, že sa hýbal na úrovni 24 miliónov eur. To bola suma, pri ktorej sme zistili, do akej miery nebol evidovaný majetok," dodal Bezák s tým, že podľa neho išlo o akýsi čierny fond, šedú ekonomiku, ktoré mohol niekto využívať na to, aby sa stal obľúbeným.

O kom je reč, naznačuje aj satirická Rozprávka, ktorá ja súčasťou filmu a čítajú ju herci Lukáš Latinák a Robert Jakab. V nej sa dostalo Jánovi Sokolovi prezývky Krivý, "ktorý obdivoval fašiprezidenta Tisoba a neprekážal mu dokonca ani fašižupko Kotrba. Nuž a vedel si Krivý poza chrbty Baránkovu Svätému (Vatikán, pozn. red.) obrovské majetky pre seba nahonobiť a dukátmi zlatými, koho potreboval uplácať". Súčasný trnavský arcibiskup Ján Orosch v nej tiež neobišiel nasucho, a pre zmenu sa mu dostalo pomenovania Oroško-Guľatý.

Pikošky z filmu o
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Martin Vrabko, Ľuboš Fiala)

Róbert Bezák prišiel o post arcibiskupa po vizitácii z Vatikánu. Kto však stál za jeho obvinením alebo sťažnosťami, na základe ktorých prišlo k preverovaniu, nevie ani on sám. Spod rúška tajomstva preniklo iba toľko, že mu katolícka cirkev vyčítala styky s nevhodnými osobami, či spoločné sprchovanie a chodenie do sauny. To však odvolaný arcibiskup odmieta. Taktiež jej malo vadiť, že neváhal kritizovať pomery v cirkvi ako aj autoritu Jána Sokola, ktorého meno bolo spájané s ŠtB.

Bezákov nútený odchod z úradu vnímajú tí, čo ho poznajú, ako veľkú nespravodlivosť. On sám chcel svoj život venovať cirkvi, ale niektorí jej vrcholní predstavitelia si povedali, že stačilo. Hoci mal pred sebou ešte 26 rokov na poste trnavského arbiskupa, dali mu zbohom. Jeho viere v Boha to vraj však neublížilo. Podľa neho sa len stala oveľa zrelšou.

Vo filme sa však dozviete aj to, či sa nikdy nezatúžil oženiť, či mu nechýbajú deti, alebo ako ho lanárili do služieb Štátnej bezpečnosti a hrozili mu vyhadzovom zo školy. Uvidíte ho aj v netradičnej polohe hráča na fujaru, či ako zanieteného športovca.

O tom, že osobnosť Róberta Bezáka je stále v strede záujmu, svedčí aj vydanie dvoch bestsellerov o ňom a o kauze jeho odvolania. Aktuálne sú publikácie Vyznanie a Medzi nebom a peklom vo zvýhodnenom akciovom balení internetového obchodu iPark.sk>>

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu