Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Toto nie je vtip: Dôchodca zjedol v potravinách tri bobule hrozna, dostal pol roka natvrdo!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA – Za krádež a následnú konzumáciu troch bobúľ hrozna v hodnote desať centov odsúdil sudca Okresného súdu Bratislava I bratislavského dôchodcu Rudolfa Šima na polročný nepodmienečný trest odňatia slobody. Náklady na jeho pobyt vo väzení budú približne 7000 eur.

 Muž bol však za úmyselný prečin krádeže už raz trestaný v priebehu necelého roka. "Okresný súd Bratislava I 25. februára trestným rozkazom uznal obžalovaného Rudolfa Šima za vinného z prečinu krádeže a odsúdil ho na šesťmesačný trest odňatia slobody so zaradením do Ústavu na výkon trestu odňatia slobody so stredným stupňom stráženia," odpovedal dnes na otázku hovorca Krajského súdu v Bratislave Pavol Adamčiak. Šimo si trest odpykáva v bratislavskej väznici.

Podľa obžaloby 22. februára tohto roku Šimo v obchodnom dome na Kamennom námestí v Bratislave v oddelení potravín odcudzil tri bobule hrozna stolového tmavého v celkovej hodnote 0,10 eura tak, že ich skonzumoval, pričom ho pri východe zadržal pracovník bezpečnostnej služby. Poškodenej spoločnosti nespôsobil žiadnu škodu, avšak takéhoto konania sa dopustil napriek tomu, že v predchádzajúcich 12 mesiacoch bol za podobný čin postihnutý, ako aj napriek tomu, že sa takéhoto konania dopustil, hoci bol v predchádzajúcich 24 mesiacoch za takýto čin odsúdený trestným rozkazom Okresného súdu Bratislava II v apríli 2013 za úmyselný prečin krádeže na nepodmienečný trest odňatia slobody.

"Toto všetko je dôsledok zmien Trestného zákona z dielne bývalého ministra spravodlivosti Daniela Lipšica. Dozorujúci sudca nemohol nič iné urobiť, len uznať vinu obžalovaného a odsúdiť ho," povedal právny zástupca, ktorý si nepraje byť menovaný a ktorý na tento prípad upozornil.

"Novela Daniela Lipšica, účinná od septembra 2003, vyrobila z právneho vedomia právne bezvedomie. Ukladá tresty a postupy, ktoré sú na úkor štátu a nie v jeho prospech," myslí si advokát Alexander Filo s tým, že aj keď sú zavedené alternatívne tresty, až na výnimky ich súdy neukladajú a taktiež je prakticky nemožné uložiť k podmienečnému trestu ďalší podmienečný trest. Podľa štatistík Zboru väzenskej a justičnej stráže boli vlani náklady na jedného väzňa 38,29 eura na deň. Polročný pobyt za mrežami pre Rudolfa Šima tak vyjde na približne 7000 eur.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu