Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Kandidát na ústavného sudcu rozdelil koalíciu

BRATISLAVA - S voľbou posledného kandidáta na sudcu Ústavného súdu sa parlament poponáhľa. Hlasovať o ňom bude v prvý deň najbližšej schôdze, ktorá sa začína na konci tohto mesiaca.

Od budúceho týždňa bude totiž na Ústavnom súde neobsadených deväť z trinástich sudcovských postov a pracovať bude iba jeden senát. Koaličným nominantom na posledného kandidáta je bývalý ústavný sudca Tibor Šafárik.

"Rozhodol som, že voľbu posledného kandidáta na sudcu Ústavného súdu urobíme hneď v utorok v prvý deň schôdze. Pevne verím že kandidát bude zvolený, aby som mohol pánovi prezidentovi doručiť všetky návrhy kandidátov," povedal novinárom predseda parlamentu Pavol Paška.

Ústavný súd pracuje v nekompletnom zložení od mája 2004, odkedy mu chýbajú dvaja sudcovia. Aj preto súd nerozhodoval napríklad v citlivej otázke ústavnosti interrupcií.

Ústavných sudcov vyberá prezident Ivan Gašparovič zo zoznamu kandidátov, ktorý mu predloží parlament. Poslanci musia zvoliť dvojnásobok kandidátov ako je počet neobsadených miest na Ústavnom súde. Gašparovičov hovorca Marek Trubač nedávno ČTK povedal, že prezident výber sudcov nebude dlho odkladať. Odstupujúci podpredseda súdu Eduard Bárány zas začiatkom tohto týždňa tvrdil, že Ústavný súd bude s najväčšou pravdepodobnosťou kompletný vo februári.

Bývalý ústavný sudca a nominant koaličnej SNS Šafárik sa stal v minulosti známym napríklad rozhodnutím v prospech amnestií premiéra Vladimíra Mečiara v prípade údajného únosu syna exprezidenta Michala Kováča. Okrem neho kandiduje aj odborníčka na európske právo Vlasta Kunová z Právnickej fakulty Univerzity Komenského. Hoci koalícia sa dohodla na podpore Šafárika, Kunová svoj úspech nevylučuje. "Som presvedčená, že aj koalícia bude v tomto smere objektívna," povedala dnes novinárom Kunová po tom, čo ukončila svoju prezentáciu pred ústavnoprávnym výborom parlamentu.

Poslanec SDKÚ-DS Peter Miššík novinárom povedal, že vo svojom poslaneckom klube pravdepodobne navrhne, aby sa opozícia na protest proti Šafárikovi na hlasovaní nezúčastnila. Ostatní opoziční partneri sa k prípadnému bojkotu hlasovania zatiaľ nevyjadrili. "Určite budeme hľadať spoločný postup s opozíciou," povedala ČTK predsedníčka opozičného poslaneckého klubu KDH Mária Sabolová.

Medzi už zvolenými kandidátmi na ústavných sudcov je napríklad súčasný minister spravodlivosti Štefan Harabin, ale aj doterajší sudcovia Ústavného súdu Lajos Mészáros a Ľudmila Gajdošíková.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu