Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Králik opäť vyhral konkurz na predsedu Špeciálneho súdu

Igor Králik
Igor Králik

BRATISLAVA - Konkurz na predsedu Špeciálneho súdu, ktorý sa venuje najmä korupcii a organizovanej kriminalite, dnes opäť vyhral jeho súčasný šéf Igor Králik.

ČTK to povedala hovorkyňa Špeciálneho súdu Katarína Kudjáková. Definitívne slovo pri výbere nového predsedu však má ešte minister spravodlivosti Štefan Harabin.

V konkurze sa za Králikom umiestnili ďalší sudcovia Špeciálneho súdu Michal Truban, Vladimír Peteja a Zdenka Cabanová. Harabin si pri určení nového predsedu môže vybrať z prvých troch najúspešnejších uchádzačov, teda z Králika, Trubana a Peteju.

Králik vyhral konkurz aj vlani v decembri, no začiatkom roka Harabin vyhlásil nové výberové konanie. Odôvodnil to tým, že v prospech Králika sa vzdali ďalší dvaja úspešní sudcovia z predchádzajúceho konkurzu Truban a Oldřich Kozlík.

Minister však nemá zo zákona určené, dokedy musí vymenovať nového predsedu súdu. Súčasné funkčné obdobie sa Králikovi podľa Kudjákovej skončí 31. marca.

Harabin sa netajil snahou Špeciálny súd zrušiť. Podľa neho je protiústavný a kritizoval napríklad vyššie platy špeciálnych sudcov oproti sudcom iných súdov. Za jeho zachovanie sa však nedávno vyslovil predseda vlády Robert Fico; nevylúčil však niektoré zmeny v postavení súdu, ktorý má celoslovenskú pôsobnosť a jeho odvolacím súdom je Najvyšší súd.

Vznik Špeciálneho súdu v roku 2004 presadzoval najmä vtedajší minister spravodlivosti a Harabinov politický rival Daniel Lipšic z KDH. Doteraz Špeciálny súd vyniesol niekoľko doživotných trestov za vraždy, ktoré potvrdil aj Najvyšší súd. Nedávno zas na 11,5 roka odsúdil hlavných aktérov skrachovaných nebankových subjektov Horizont a BMG.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu