Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Banská Bystrica vyhrala spor so štátom o vyše 1,455 mil. eur

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BANSKÁ BYSTRICA - Mesto Banská Bystrica vyhralo súdny spor s ministerstvom spravodlivosti, vďaka čomu má reálnu nádej získať od štátu späť časť peňazí, o ktoré prišlo exekúciami v prospech cyperskej firmy Tikka Investments Limited.

Krajský súd v Banskej Bystrici dnes v odvolacom konaní potvrdil rozsudok okresného súdu z novembra 2012, že Slovenská republika, respektíve ministerstvo spravodlivosti, musí mestu zaplatiť vyše 1,455 milióna eur so sedempercentným úrokom z omeškania počítaným od 4. júna 2011 ako náhradu škody, ktorá mestu vznikla v súvislosti z nezákonným rozhodnutím štátneho orgánu.

Išlo o rozhodnutie Krajského súdu v Banskej Bystrici z februára 2006, ktorým uznal pohľadávku Tikka Investments Limited, zastupovanej skupinou Penta, voči mestu. Hoci Najvyšší súd SR dal nakoniec za pravdu mestu, to v priebehu sporu prišlo o vyše 4,58 milióna eur, ktoré mu exekútor stiahol postupne v rokoch 2005 až 2007 z účtov.

Ako dnes po vyhlásení rozsudku uviedol právny zástupca mesta Ján Gereg, krajský súd rozhodnutie prvostupňového zmenil len v tom, že predĺžil odporcovi lehotu na zaplatenie sumy na 90 dní. Či mesto peniaze v tejto lehote dostane však ešte nie je isté, keďže odvolací súd zároveň pripustil dovolanie ako mimoriadny opravný prostriedok. „Zrejme ešte veľmi dlho budeme čakať na to, kým peniaze budú pripísané na účet mesta. Jednak bude vo veci rozhodovať dovolací súd a žiaľ, musím povedať, že štát veľmi veľmi nerád platí,“ povedal Gereg.

Zástupca ministerstva spravodlivosti v spore namietal, že mesto malo najprv žalovať neoprávnené obohatenie. „To by sme museli žalovať cyperskú firmu, čo je nereálne z rôznych dôvodov. Aj keby tam bola podaná žaloba, vopred sa dá povedať, že by bolo ťažko sa niečoho takého domôcť. Tak si to predstavte, teraz, keď sú účastníkmi obchodnoprávnych vzťahov rôzne firmy, napríklad z Panamy, z New Jersey a neviem skade-tade. Tak to budeme lietať po celom svete, aby sme najprv museli žalovať o vydanie neoprávneného obohatenia, a až potom budeme žalovať štát? To je absurdné,“ povedal Gereg.

Mesto Banská Bystrica sa s firmou Tikka Investments Limited, zastúpenou skupinou Penta, súdilo o uznanie a splácanie dlhu mestskej príspevkovej organizácie Investorský útvar mesta (IÚM), pričom istina tohto dlhu tvorila 43 miliónov korún (1,427 eur). Podľa stanoviska predminulého vedenia mesta s primátorom Jánom Králikom bolo totiž mesto len záložcom a nie povinnou osobou, pretože ručilo za úver IÚM tromi nehnuteľnosťami.

Okresný súd dal v prvostupňovom konaní za pravdu mestu, výsledok odvolacieho konania na krajskom súde v roku 2006 však bol opačný, proti čomu mesto podalo dovolanie na Najvyšší súd SR a ten v roku 2008 definitívne rozhodol v prospech mesta.

Minulé vedenie mesta na čele s vtedajším primátorom Ivanom Saktorom napriek víťazstvu v spore o uznanie dlhu odmietalo podať žalobu na štát o náhradu škody z neoprávnených exekúcií. V máji 2010 presadil klub nezávislých poslancov Banskobystrická alternatíva uznesenie, ktorým zastupiteľstvo uložilo prednostovi radnice, aby vypracovanie žaloby na štát zaistil. Dnešné rozhodnutie súdu preto poslanci tohto klubu vnímajú ako zadosťučinenie.

„Spravodlivosť zvíťazila, dôvod na radosť však bude, až keď budú peniaze na účte mesta,“ povedal poslanec Vladimír Pirošík. Súčasné vedenie mesta sa podľa primátorovej hovorkyne Martiny Kanisovej k dnešnému rozsudku zatiaľ nevyjadruje, pretože ešte nepozná jeho odôvodnenie. Mesto v súvislosti s exekúciami v prospech firmy Tikka Investments Limited vedie so štátom ešte ďalšie dva súdne spory.

Pohľadávka voči IÚM vznikla na základe úverovej zmluvy z roku 1997 a následne úverovej zmluvy z roku 1999. V dôsledku konkurzu Dopravnej banky sa IÚM dostal do platobnej neschopnosti, keďže sa jeho úvery v tejto banke stali splatnými ihneď.

Pohľadávku voči IÚM od Dopravnej banky v konkurze kúpila v januári 2003 spoločnosť S-Invest a po siedmich dňoch ju predala spoločnosti Tikka Investments Limited so sídlom na Cypre za osem miliónov korún (takmer 266-tisíc eur). Tikka následne ponúkala mestu kúpu pohľadávky za zhruba dvojnásobok sumy, za ktorú ju získala, vtedajšie vedenie mesta to však odmietlo.

„Napriek tomu, že vyrovnaním už dvoch z našich troch založených nehnuteľností, a to vykúpením budovy radnice a predajom pozemkov v mestskej časti Kačica, si Tikka viac ako pokryla svoje nadobúdacie náklady, teraz sa snaží získať ešte viac prenesením celej zodpovednosti za úver IÚM na mesto Banská Bystrica,“ uviedla v roku 2006 vtedajšia prednostka banskobystrického magistrátu Jaroslava Hýblová.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu