Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Výpoveď vodiča MHD z bratislavskej nehody: Hasiči prudko brzdili, ale neskoro!

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - O sobotnej zrážke autobusu linky č. 63 a hasičského auta v Bratislave, pri ktorej sa zranilo 17 ľudí, prehovoril vodič autobusu. Šofér podľa výpovede zbadal hasičské auto až vtedy, keď prechádzal cez križovatku na zelenú a prednou časťou autobusu už bol v ľavom jazdnom pruhu za deliacim ostrovčekom.

Hasiči sa snažili prudko brzdiť, zrážke však už nevedeli zabrániť. Informovala o tom hovorkyňa Dopravného podniku Bratislava (DPB) Adriana Volfová.

O sobotnej nehode na Lamačskej ceste v Bratislave vypovedal vodič autobusu č. 63 v nedeľu. Podľa jeho výpovede vychádzal zo zastávky pri obchodnom dome na Lamačskej ceste a zastavil na križovatke na červenú. Keď naskočila zelená, pomaly sa pohol a prechádzal cez križovatku smerom do mesta. Hasičské auto zbadal, keď už bol prednou časťou autobusu v križovatke v ľavom jazdnom pruhu za deliacim ostrovčekom.

Ako ďalej informovala Volfová, vodič hasičského auta sa snažil prudko brzdiť, zrážke však už nevedel zabrániť a hasičské auto narazilo do strednej časti autobusu. Vodič autobusu bol podľa Volfovej po nehode v šoku, hneď však informoval dopravný dispečing, aby zavolali sanitky a sám poskytol prvú pomoc zraneným cestujúcim. "Cestujúcim, ktorí neboli zranení, pomohol opustiť priestor vozidla a snažil sa komunikovať so zranenými," doplnila Volfová. 

V nedeľu údaje z palubného počítača autobusu analyzoval aj vyšetrovateľ nehôd DPB. V palubnom počítači je zaznamenaný celý priebeh služby od začiatku až po ukončenie, vysvetlila Volfová. Podľa analýzy vyšetrovateľa nehôd DPB vodič autobusu pred nehodou stál na červenej, na zelenú sa pohol a križovatkou prechádzal konštantnou rýchlosťou, ktorá nepresiahla 17 kilometrov za hodinu.

"Pri vjazde do križovatky vchádzalo z ľavej strany vozidlo HaZZ so svetelnou zvukovou a výstražnou signalizáciou. Z dátovej karty ďalej vyplynulo, že zrážke sa už nedalo zabrániť, aj napriek intenzívnemu brzdeniu vodiča MHD," priblížila dopravnú nehodu Volfová. Všetky analýzy Dopravný podnik v pondelok predložil súdnemu znalcovi a bratislavský dopravca komunikuje aj s policajným vyšetrovateľom. "Vodič je v súčasnosti postavený mimo službu a po prvom pohovore absolvuje dnes ďalšie psychologické vyšetrenia," dodala Volfová. 

Dopravná nehoda autobusu a hasičského auta sa stala v sobotu približne o 16:15 na svetelnej križovatke pred obchodným domov na Lamačskej ceste. Po nehode v Univerzitnej nemocnici ošetrili 17 zranených, medzi nimi aj troch hasičov. Dopravný podnik vyčíslil škody na svojom majetku na približne 120-tisíc eur. Pri nehode sa poškodil aj semafor. Škodu na hasičskom aute vyčíslili na 10-tisíc eur. Nehodu budú policajti posudzovať ako prečin všeobecného ohrozenia, za čo vinníkovi môže v prípade dokázania viny hroziť dva až päť rokov väzenia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu