Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

NOVA dala podnet na ÚVO: Žiada preskúmať tender na odťahovku

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Topky.sk)

BRATISLAVA - Hnutie NOVA žiada preskúmať tender na odťahovú službu v bratislavskom Starom Meste. Na Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) dnes preto podalo podnet na preskúmanie zákazky.

"Zákon bol porušený najmenej v dvoch bodoch," tvrdí podpredseda hnutia Gábor Grendel. Staré Mesto jeho tvrdenia označilo za vyfabulované konštrukcie.

Výsledkom súťaže je podľa hnutia zmluva medzi mestskou časťou a spoločnosťou Car Towing na takmer 1,5 milióna eur. "Výzva na účasť v elektronickej aukcii bola účastníkovi súťaže odoslaná minulý rok v sobotu 14. decembra a samotná súťaž prebehla v pondelok 16. decembra. Zákon o verejnom obstarávaní uvádza, že elektronickú aukciu nemožno začať skôr ako dva pracovné dni odo dňa odoslania výzvy na účasť v elektronickej aukcii," upozorňuje hnutie.

Verejnú obchodnú súťaž vyhlásil obstarávateľ Staromestská, a. s. ešte v októbri 2013. Hovorkyňa mestskej časti Alexandra Obuchová pripomína, že v stanovenej lehote 46 dní sa do nej prihlásil jediný uchádzač, ktorý splnil podmienky a ako jediný mal teda právo zúčastniť sa následnej elektronickej aukcii. "Nedodržanie lehoty dvoch pracovných dní nemohlo mať vzhľadom na to v žiadnom prípade vplyv na výsledok verejného obstarávania," zdôraznila.

Hnutiu sa tiež nepáči, že Car Towing bol jediným účastníkom tendra. "Ak bola predložená len jedna ponuka a verejný obstarávateľ nezruší použitý postup zadávania zákazky, je povinný zverejniť odôvodnenie, prečo postup nezrušil," cituje NOVA zákon o verejnom obstarávaní. Pripomína, že obstarávateľ takéto odôvodnenie nezverejnil. Zákon bol podľa Grendela evidentne porušený.

"Otázne je len, či úmyselne. Doterajšie správanie vedenia mestskej časti naznačuje, že to nemusela byť náhoda," dodal.

Obuchová tvrdí, že Car Towing splnil všetky podmienky účasti, ponuka spoločnosti neprekročila predpokladanú hodnotu zákazky a jej prijatím Staromestská, a. s. neporuší princípy efektívnosti a hospodárnosti. "Verejný obstarávateľ preto nezrušil verejnú súťaž a ponuku uchádzača prijal," uviedla.

Zákon o verejnom obstarávaní tiež podľa hovorkyne neukladá povinnosť zrušiť aukciu s jediným účastníkom, ale stanovuje to ako možnosť, ak by to bolo nevýhodné pre obstarávateľa. "V elektronickej aukcii bolo ušetrených 10 percent finančných prostriedkov oproti ponúknutej cene v pôvodnej ponuke," podotkla.

Samospráva tiež tvrdí, že účasť jediného uchádzača je tiež dôkazom toho, že ide obchodnú činnosť s vysokými počiatočnými nákladmi a nárokmi na odbornosť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu