Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Muž šokoval archeológov: V dome ukrýval nálezy nevyčísliteľnej hodnoty

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BOLERÁZ – Archeologické nálezy nevyčísliteľnej hodnoty našli policajti pri domovej prehliadke u 22-ročného muža v obci Boleráz pri Trnave. Na muža upozornil všímavý archeológ, ktorý ho uvidel pri železničnej trati v obci Šelpice s detektorom kovov prehľadávať okolie.

Archeológ muža upozornil, že vykonáva nedovolenú činnosť a privolal políciu. "Po preverení okolností a získaní dostatočných informácií dostala polícia súhlas na vykonanie domovej prehliadky. Podozrenie z poškodzovania a znehodnocovania archeologického dedičstva sa nielenže potvrdilo, ale jeho rozsah doslova vyrazil dych," informovala dnes krajská policajná hovorkyňa v Trnave Martina Kredatusová.

Polícia za účasti špecialistu na kultúrne dedičstvo z Prezídia Policajného zboru SR zaistila v dielni pri dome a v obývačke niekoľko stoviek mincí z rôznych období a desiatky archeologických artefaktov. Boli to rôzne sošky, krížiky, prstienky, praveké nástroje, oceľové hroty na šípy, sekery, rôzne poľnohospodárske a remeselnícke náradie z obdobia novoveku a pod.

"Všetky zaistené predmety patriace do kultúrneho dedičstva sa podrobia znaleckému skúmaniu na archeologickom ústave," dodala hovorkyňa. Polícia zaistila aj dva detektory kovov, ktoré sa rovnako podrobia expertíze na zistenie lokalít, v ktorých podozrivý zbieral predmety. V prípade, že z poškodzovania a znehodnocovania archeologického dedičstva bude obvinený a uznaný vinným podozrivý muž, hrozí mu za takýto skutok odňatie slobody na jeden až päť rokov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu