Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Všetko je inak: Vitamínové doplnky môžu zabíjať, tieto podporujú vznik rakoviny!

Ilustračný obrázok
Ilustračný obrázok (Zdroj: SITA)

ŠTOKHOLM - So šokujúcim tvrdením prišli vedci zo Švédska. Zverejnili štúdiu, ktorá popiera doteraz známe fakty o konzumácii antioxidantov. Panuje všeobecná mienka, že na zdravie organizmu pôsobia priaznivo. Prírodné antioxidanty však často nahrádzajú syntetické alebo umelé. Donedávna sme si mohli myslieť, že tie umelé sú ideálnou náhradou prírodných antioxidantov. Najnovšia štúdia však ukazuje, že to tak nie je.

Podľa švédskej štúdie umelo koncentrované antioxidanty ako vitamín E, beta karotén, zlúčeniny selénu a ďalších kovov, ktoré odborníci dlhodobo odporúčali ako doplnok stravy, môžu podporiť vznik rakovinového bujnenia. Ida najmä o rizikovú skupinu ľudí, ku ktorým patria napr. fajčiari. Štúdiu zverejnil časopis Science Translational Medicine.

"Antioxidanty umožňujú nádorovým bunkám uniknúť pôsobeniu vlastného obranného systému," vysvetlil pozorované negatívne účinky Per Lindahl z univerzity v Gothenburgu. Ide v podstate o to, že aj najmenšie ložiská, ktoré sa ani prístrojmi nedajú zistiť, môžu tak nekontrolovateľne bujnieť. 

Odborná štúdia varuje, aby zdraví ľudia neužívali v rámci prevencie potravinové doplnky s vyšším obsahom antioxidantov. Zároveň však nespochybňujú pozitívne účinky týchto látok v boji proti podvýžive. Odborníci teda dvíhajú varovný prst a vystríhajú: „Doplnky obsahujúce betakarotén, vitamín E a zrejme aj vysoké dávky vitamínu A sú zdraviu škodlivé.“

Pritom teória podložená na laboratórnych experimentoch na zvieratách však preukázala, že antioxidanty majú ochranné pôsobenie na bunky a DNA.
 
Zverejnená švédska štúdia tak podporila článok z decembrového vydania vestníka Annals of Internal Medicine. V ňom varovali, že potravinové "doplnky obsahujúce betakarotén, vitamín E a zrejme aj vysoké dávky vitamínu A sú zdraviu škodlivé" a že ďalšie antioxidanty "sú neúčinné".

Multivitamíny môžu byť novým liekom na duševné problémy. Prečítajte si na Vyšetrení o výskume, ktorý zistil, že tieto doplnky výživy sú výborné na myseľ!

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu