Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Schusterovu hru uvedú v Štátnom divadle v Košiciach: Škoda, že sa toho nedožila Irenka

Schusterovi sa splnil sen
Schusterovi sa splnil sen (Zdroj: Miro Vacula)

KOŠICE – Škoda, že sa premiéry nedožila moja Irenka. Povzdychol si exprezident Rudolf Schuster, ktorému sa splnil sen a jeho hru Bocatius uvedú v piatok v Štátnom divadle v Košiciach.

Bude to zároveň prvá tohtoročná premiéra v divadle a ako hovorí R. Schuster, určite nemá byť súčasťou jeho životného jubilea. Dielo o košickom richtárovi Bocatiovi, ktorý žil v 17. storočí už uviedli ako rozhlasovú hru a v roku 1995 bola súčasťou osláv Dňa mesta Košice a hrala sa ako pouličné divadlo. „Na hre sme rok pracovali, prerábali texty a teraz ju uvedieme,“ hovorí režisér Martin Kákoš.

R. Schuster priznáva, že postava Bocatia je mu zvlášť blízka. „Pochádzal z Nemecka, bol tiež vyslancom, dostával anonymy a bol to človek, ktorý mal veľké rodinné zázemie i oporu u svojej manželky Alžbety. A práve ženské dialógy mi pomáhala ešte pred rokmi tvoriť moja manželka Irenka. Takže v hre je i kúsok z nej,“ dodáva.

Bocatius je hrou o výslní a pádoch, politike a diplomacii, no predovšetkým o osude človeka, ktorý pozdvihol kultúrny život vo východoslovenskom regióne a získal si veľké uznanie.

V titulnej postave Bocatia uvidia diváci Milana Antola, jeho manželku si zahrá Dana Košická. Spoluúčinkovať budú oba operné zbory – detský aj dospelý.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu