Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Mimovládky neuspeli: Ak matka odíde z pôrodnice, majú ju hlásiť úradom

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Mimovládnym organizáciám Občan, demokracia a zodpovednosť, Poradňa pre občianske a ľudské práva a Ženské kruhy, ako aj ďalším sa nepodarilo zmeniť plán ministerstva zdravotníctva nahlasovať matky, ktoré odídu po pôrode bez súhlasu lekára, príslušnému úradu práce, sociálnych vecí a rodiny.

Podľa návrhu novely zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti sa tak má stať bez ohľadu na to, či matka odíde s dieťaťom alebo bez neho.

Mimovládky iniciovali k novele hromadnú pripomienku a žiadali predmetné ustanovenie vypustiť. Ako však informovali, na minulotýždňovom rozporovom konaní na ministerstve s pripomienkou neuspeli. Zástupcovia ministerstva zdravotníctva, ako aj sociálnych vecí a rodiny mali navrhnúť úpravu, podľa ktorej by sa oznamovacia povinnosť pôrodnice nevzťahovala na opustenie nemocnice na tzv. reverz, čo však podľa mimovládnych organizácií, ktoré poukazujú na to, že pôrodnica nie je väznica, problém nerieši.

Mimovládky preto apelujú na členov vlády, aby novelu neschválili. Pripomínajú, že aj Európsky súd pre ľudské práva v Štrasburgu potvrdil, že ženy majú právo slobodne sa rozhodovať o okolnostiach pôrodu. "Veríme, že vláda posúdi rozpor, ktorý vznikol v súvislosti so snahou ministerstva obmedziť právo žien slobodne sa rozhodovať o odchode z pôrodnice, so všetkou vážnosťou a s prihliadnutím na medzinárodné a ústavné záväzky v oblasti ľudských práv," uviedla Vanda Durbáková z Poradne pre občianske a ľudské práva.

Návrhy právnej úpravy vznikli podľa hovorkyne ministerstva zdravotníctva Martiny Lidinskej v spolupráci s ministerstvom práce, sociálnych vecí a rodiny najmä v záujme ochrany detí. V súčasnosti sa vyhodnocuje pripomienkové konanie.

Ako v súvislosti s návrhom uviedlo ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny, spomínaná povinnosť nie je novinkou. Podľa legislatívy nárok na príspevok pri narodení dieťaťa nevzniká oprávnenej osobe, ak po pôrode opustila zdravotnícke zariadenie bez súhlasu lekára. Oznamovacia povinnosť má byť doplnená z dôvodu zjednotenia právnych úprav v dvoch oblastiach.

Právna norma by mala v prípade súhlasného stanoviska vlády, parlamentu a prezidenta platiť od apríla 2014.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu