Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Špekulantom odzvonilo: Možnosť zaberania viníc na výstavbu sa sprísni

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Zvýšiť ochranu viníc, zabrániť ich degradácii a znižovaniu výmer na stanovištiach vhodných pre pestovanie viniča má za cieľ návrh novely zákona o ochrane a využívaní poľnohospodárskej pôdy. Parlamentu ju predložilo Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR a právnu normu plénum Národnej rady (NR) SR pri dnešnom hlasovaní schválilo. Novela má byť účinná od 27. februára 2014.

"Cieľom novely je zabrániť špekulatívnemu obchádzaniu ustanovení zákona a zabrániť špekulatívnym snahám navrhovateľov, ktorí v prvom kroku žiadajú o zmenu poľnohospodárskeho druhu pozemku 'vinica' na iný poľnohospodársky druh pozemku, napríklad na záhradu a následne v druhom kroku žiadajú o odňatie pozemku 'záhrada' pre stavebné zámery," uviedol rezort pôdohospodárstva v návrhu.

Podľa MPRV sa totiž v ostatných desiatich rokoch stalo bežnou praxou, že v prípade viníc vlastník, prípadne užívateľ, nezabezpečil ani základnú starostlivosť o tento poľnohospodársky druh pozemku. Vinice sa prestávajú aktívne obhospodarovať a stávajú sa z nich pozemky, ktoré zarastajú náletovými rastlinami, ako predpríprava na stavebné parcely.

"V praxi už dlhodobo sledujeme nesprávnu prax najmä stavebných úradov, ktoré v rozpore so zákonom o ochrane poľnohospodárskej pôdy vydávajú stavebné povolenia pre stavby na pôde, ktorá je v katastri nehnuteľností evidovaná ako poľnohospodársky druh pozemku," informoval agrorezort.

V novele zákona sa navrhuje, aby orgán štátnej správy, ktorý návrh na odňatie vinice pre stavebné a iné zámery posudzuje, dal priestor odborným organizáciám rezortu a obstarávateľom územnoplánovacej dokumentácie obce, mesta, regiónu.

Vplyv novely na príjmy verejných financií sa predpokladá len na základe zmeny sadzby za odňatie poľnohospodárskej pôdy – viníc, kde sa podľa vykonávacieho predpisu zvyšuje sadzba pri trvalom odňatí od 40 do 100 eur a pri dočasnom odňatí na 10 eur.

Podľa dlhodobých trendov úbytok viníc za 12 rokov predstavuje 742 hektárov, čo znamená priemerný úbytok viníc za jeden rok približne 62 ha. "Ak predpokladáme, že opatrenia na zabránenie odnímania poľnohospodárskej pôdy zapôsobia, je predpoklad, že ročne sa zníži odnímanie viníc približne na 12 ha a menej. Pri najnižšej sadzbe 40 eur ide o čiastku 4,80 milióna eur, ktoré by mali predstavovať príjem pre štátny rozpočet," dodáva MPRV SR.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu