Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Tajný dokument: Jedna z najväčších firiem na Slovensku chce masovo znižovať platy!

Zlé správy pre zamestnancov VW. Zobraziť galériu (2)
Zlé správy pre zamestnancov VW. (Zdroj: SITA, Topky.sk)

BRATISLAVA - Jeden z najväčších zamestnávateľov na Slovensku automobilka Volkswagen sa chystá svojim pracovníkom znížiť mzdu vo výške štyroch percent. Aspoň taký je návrh kolektívnej zmluvy na rok 2014, ktorú predostrela aj odborom. Na rad prišlo vyjednávanie.

Do redakcie sme obdržali návrh na vyjednávanie kolektívnej zmluvy pre rok 2014, ktorý má celkovo 11 bodov, no pre pracovníkov automobilky bude zaujímavý najmä ten druhý a tretí, v ktorých sa píše o dĺžke pracovného času a o tom, že na obdobie od 01.04.2014 do 31.03.2015 by malo prísť k prechodnému zníženiu nominálnych hodnôt tarifných tried o 4,0%. Od 01.04.2015 sa však už očakáva zvýšenie nominálnych hodnôt tarifných tried o mieru inflácie roku 2014 + 0,5%.

Loptička je teraz na strane odborov, konkrétne na združení OZ KOVO Volkswagen Slovakia, a.s., s ktorým sa bude musieť spoločnosť dohodnúť na podmienkach kolektívnej zmluvy.

Tajný dokument: Jedna z
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky.sk)

Automobilka v liste odbory žiada, aby pri ich návrhoch zhodnotila všeobecnú ekonomickú situáciu na automobilovom trhu a jej vplyv na hospodárenie VW SR v budúcom období, "keď sú ohrozené pracovné miesta a stabilita sociálnych istôt zamestnancov VW SK, a tým aj nákladová konkurencieschopnosť VW SR v rámci koncernu".

Na uvedené informácie sme sa spýtali aj hovorcu spoločnosti Vladimíra Machalíka, ktorý však nechcel zatiaľ nič konkretizovať. "Aktuálne prebieha kolektívne vyjednávanie. O výsledkoch budeme informovať tradične až po jeho ukončení," napísal. Nedozvedeli sme tak akého počtu zamestnancov by sa ich návrh mal dotknúť, ani aká je očakávaná ušetrená suma na mzdách.

Volkswagen Slovakia podľa HN pristupuje k zámeru znížiť platy vôbec prvý raz v histórii. Podľa šéfa odborov Zoroslava Smolinského "podnik chce zamestnancom znížiť počet pracovných hodín z ôsmich na šesť". Vysvetľuje, že za tým nestojí pokles zákaziek, ale modernizovanie výrobných liniek a rušenie nadbytočných nedeľných zmien. "Volkswagen v Bratislave prepúšťanie neplánuje," dodal pre HN Smolinský.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu