Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Pozor, neposkytnutie prvej pomoci pri nehode môže skončiť aj väzením

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Za prvé dva týždne zomrelo na cestách štvornásobne viac osôb ako vlani.

"Ľudia v autách, či už vodiči, ale aj spolusediaci by preto nemali zabúdať na používanie bezpečnostných pásov či detských autosedačiek, ktoré môžu zachrániť život a samozrejme sa plne venovať vedeniu vozidla. Veľmi dôležité je, aby šoféri poznali vlastnú autolekárničku," povedal hovorca Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby Boris Chmel.

Pri nehodách môže pomôcť včasná aj laická prvá pomoc. "Treba si uvedomiť, že neposkytnutie prvej pomoci pri nehode môže mať aj právne dôsledky. Podľa Trestného zákona vodič, ktorý po dopravnej nehode, na ktorej mal účasť, neposkytne osobe, ktorá pri nehode utrpela ujmu na zdraví potrebnú pomoc, hoci tak môže urobiť bez nebezpečenstva pre seba alebo iného, potrestá sa odňatím slobody až na tri roky," poukázal Chmel.

V prípade, že sa človek stane svedkom vážnej dopravnej nehody radí Chmel okamžite zavolať tiesňovú linku či už 112 alebo 155 a zaparkovať svoje auto v bezpečnej vzdialenosti najmenej 20 metrov. "Pri všetkých ďalších krokoch treba dbať predovšetkým na vlastnú bezpečnosť, používať reflexnú vestu a označiť auto výstražnými svetlami," upozornil.

Spočiatku je vhodné sa podľa jeho slov zorientovať v situácii. "Následne prichádzajú na rad život zachraňujúce úkony - kontrola vedomia a dýchania, zastavenie silného krvácania, zakrytie otvoreného poranenia hrudníka a zaistenie priechodnosti dýchacích ciest. S ľuďmi, ktorí sú v bezvedomí a dýchajú sa nehýbe, pokiaľ nehrozí požiar, zosun auta, alebo nie je potrebná resuscitácia," priblížil Chmel.

Zakliesnené osoby sa nemajú násilím vyslobodzovať, aby nedošlo k ešte závažnejšiemu poškodeniu zdravia či inej ujme. "V zásade platí, že pokiaľ prvú pomoc z akýchkoľvek dôvodov nie je možné poskytovať, potom sa aktivita laického záchrancu orientuje skôr na organizovanie ďalšej pomoci, ako je jej privolanie, sprostredkovanie, označovanie miesta udalosti, organizácia dopravy, až do príchodu záchranky," zhrnul.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu