Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Slovenskí vysokoškoláci majú najvyššie povedomie o plagiátorstve

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Slovenskí študenti majú podľa ministerstva školstva suverénne najvyššie povedomie o plagiátorstve spomedzi vysokoškolákov v 27 krajinách EÚ. Podľa rezortu to vyplýva z výskumu v rámci medzinárodného projektu IPPHEA (Impact of Plagiarism Policies in Higher Education Across Europe), ktorý bol zameraný na prevenciu plagiátorstva, antiplagiátorských politík, nástroje na zistenie plagiátorstva, ako aj ochranu autorských práv.

Toto umiestnenie Slovensko dosiahlo práve vďaka existencii ANTIPLAGu, ktorý tvorí Centrálny register záverečných a kvalifikačných prác (CRZP) a Systém na odhaľovanie plagiátov pre slovenské vysoké školy, uvádza sa v tlačovej správe ministerstva školstva.

Systém na odhaľovanie plagiátov kontroluje originalitu vysokoškolských záverečných prác, v ktorom sa sústreďuje na päť druhov prác - bakalárske, diplomové, dizertačné, rigorózne a habilitačné.

Originalita každej práce sa porovnáva s prácami uloženými v centrálnom registri, ako aj ďalšími dokumentmi, predovšetkým z vybraných internetových zdrojov. Výstupom je protokol o kontrole originality.

Rozhodnutie o tom, či ide o plagiátorstvo alebo nie, je úlohou školiteľa a skúšobnej komisie. "ANTIPLAG získal v minulom roku prestížnu Európska cenu za inováciu vo verejnej správe udelenú Európskou komisiou," dodáva rezort školstva.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu