Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Slovensko má na krku ďalšiu žalobu: Eurogas chce odškodné 1,65 miliardy dolárov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Spoločnosť EuroGas chce opäť žalovať Slovensko v kauze odobratia dobývacieho priestoru na ťažbu mastenca v Gemerskej Polome. Potvrdil to predseda predstavenstva spoločnosti Wolfgang Rauball. Poslednú výzvu na dohodu pred začatím arbitráže adresoval EuroGas prezidentovi, predsedovi vlády, ministrom hospodárstva a financií SR a predsedovi Banského úradu v Banskej Štiavnici 23. decembra.

"Eurogas si už v minulosti nárokoval za zmarenú investíciu odškodnenie 1,65 miliardy dolárov. Rovnaký nárok si uplatní aj teraz, pokiaľ Slovenská republika nevyužije ponuku na rokovania o urovnaní sporu do 31. januára 2014," zdôraznil Rauball. Ak by Slovensko túto ponuku nevyužilo, EuroGas bude iniciovať žalobu na pôde Medzinárodného strediska pre riešenie investičných sporov (ICSID) vo Washingtone. 

"Arbitráž na pôde ICSID by pre Slovensko znamenala, že proti nálezu tribunálu nie je prípustný žiadny opravný prostriedok, okrem možnosti jeho zrušenia z dôvodu vážnych procesných chýb. To by  predovšetkým v prípade neúspechu žalovanej strany znamenalo, že nebude mať možnosť odďaľovať vyplatenie prípadne priznaného odškodného odvolaním sa na národné súdy a bude ho musieť aj s úrokmi a nákladmi arbitráže vyplatiť okamžite. Prípadne bude okamžite exekvovateľný jej majetok," povedala advokátka Jana Martinková. 

Spoločnosť EuroGas už od roku 2010 avizuje svoj zámer začať arbitráž so SR. Jej dcérska spoločnosť Rozmin tvrdí, že ju slovenské úrady v roku 2004 nelegálne pripravili o ložisko v Gemerskej Polome. O banské práva vedie Rozmin dlhodobý spor so spoločnosťou VSK Mining. Tá na základe rozhodnutia Obvodného banského úradu v Spišskej Novej Vsi z roku 2008 v tejto lokalite momentálne investuje. Za zmarenie investície v Gemerskej Polome žiadala spoločnosť EuroGas najskôr v roku 2011 odškodné 500 miliónov eur. O rok sa k nároku na odškodné pridala aj spoločnosť EuroGas Inc., ktorá je registrovaná v USA. Celková suma požadovaného odškodného sa vyšplhala na 1,65miliardy dolárov. Eurogas argumentoval porušením práv vyplývajúcich z dohody medzi ČSFR a USA o vzájomnej podpore a ochrane investícií z roku 1991. Ministerstvo financií SR vlani však poprelo, že by nastalo akékoľvek porušenie tejto dohody.

Ložisko mastenca v Gemerskej Polome, o ktoré sa vedie spor, objavili náhodou v roku 1985 pri hľadaní cínu. Tunajší mastenec sa vyznačuje vysokou čistotou, odborníci považujú gemerské ložisko za jedno z najvýznamnejších na svete. V súčasnosti je najväčším producentom v ťažbe mastenca Čína, významné ložiská sú aj v USA, Brazílii a Indii, z európskych štátov výraznejšie prispieva k svetovej produkcii Fínsko. Vzhľadom na široké priemyselné využitie mastenca, hlavne vo farmaceutickom, chemickom, kozmetickom a papierenskom priemysle, spotreba, ako aj dopyt po tejto surovine na trhu neustále rastie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu