Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Slovenských väzňov čakajú za vzorné správanie "prázdniny" doma

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Aktuálne je počas vianočných a novoročných sviatkov navrhnutých 153 disciplinárnych odmien vo forme mimoriadneho voľna na opustenie ústavu a 94 vychádzok mimo ústavu, to znamená, že dovedna je navrhnutých 247 odsúdených, ktorí by mali vianočné a novoročné sviatky stráviť so svojimi blízkymi.

Infromoval riaditeľ Kancelárie generálneho riaditeľa Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) Adrián Baláž. "Za dlhodobé pozitívne výsledky dosahované pri plnení programu zaobchádzania, plnení pracovných povinností alebo vykonanie príkladného činu možno odsúdenému udeliť disciplinárnu odmenu, Najvyššou formou disciplinárnej odmeny je mimoriadne voľno na opustenie ústavu. Riaditeľ ústavu môže udeliť odsúdenému mimoriadne voľno na opustenie ústavu až na päť dní, a to aj opakovane; voľno sa odsúdenému započítava do výkonu trestu. Mimoriadne voľno na opustenie ústavu nemožno udeliť odsúdenému umiestnenému do ústavu s maximálnym stupňom stráženia. O udelení mimoriadneho voľna na opustenie ústavu sa vždy vopred vyrozumie príslušný orgán Policajného zboru, v obvode ktorého sa bude odsúdený zdržiavať v čase mimoriadneho voľna na opustenie ústavu. O mimoriadnom voľne na opustenie ústavu sa vyrozumie aj súd, ktorý vo veci rozhodoval v prvom stupni," priblížil ďalej Baláž. Vianoce bude tráviť v 18 slovenských ústavoch takmer 10.000 odsúdených a obvinených.

Pred udelením spomínaného mimoriadneho voľna možno odsúdenému uvoľniť príslušnú sumu z jeho peňažných prostriedkov. Po rozhodnutí o udelení mimoriadneho voľna na opustenie ústavu sa odsúdený vždy poučí o povinnostiach počas tohto voľna. "Odsúdený nesmie počas udeleného mimoriadneho voľna na opustenie ústavu, ako aj pri návrate z neho požívať alkoholické nápoje a omamné a psychotropné látky. Pri návrate odsúdený nesmie prenášať nepovolené veci, ako sú alkoholické nápoje, lieky, omamné látky, psychotropné látky a ich prekurzory, tlačoviny alebo predmety propagujúce národnostnú, rasovú, etnickú alebo náboženskú neznášanlivosť, fašizmus a iné hnutia smerujúce k potláčaniu práv a slobôd občanov, zbrane, strelivo, nápoje a potraviny zdraviu škodlivé, doma vyrobené alebo spracované potraviny. Počas udelenia mimoriadneho voľna na opustenie ústavu sa odsúdený môže zdržiavať na adrese, ktorú vopred uvedie," dodal ďalej Baláž.

Ak sa odsúdený nevráti načas z mimoriadneho voľna na opustenie ústavu, vyrozumie sa o tom bez zbytočného odkladu príslušný súd. Riaditeľ ústavu v súčinnosti s Policajným zborom vykoná potrebné opatrenia na dodanie odsúdeného do výkonu trestu. Čas, po ktorý sa odsúdený neoprávnene zdržiaval mimo ústavu, sa do výkonu trestu nezapočítava.

Na účel vytvárania priaznivých podmienok na realizáciu programu zaobchádzania možno odsúdenému, ktorý je zaradený do ústavu s minimálnym stupňom stráženia do otvoreného oddelenia, povoliť vychádzky mimo ústavu, aby navštívil blízke osoby mimo tohto oddelenia na čas najviac 48 hodín. Počas vychádzky mimo ústavu sa odsúdený môže pohybovať iba v určenom mieste. Rovnako ako pri mimoriadnom voľne na opustenie ústavu, aj pri vychádzke odsúdený nesmie požívať alkoholické nápoje a omamné a psychotropné látky. Obdobne to je aj s prenášaním nepovolených vecí. Taktiež sa do výkonu trestu nezapočítava čas, počas ktorého sa odsúdený neoprávnene zdržiaval mimo ústavu, dodal na záver riaditeľ Kancelárie generálneho riaditeľa ZVJS.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu