Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Šokujúci zvrat v kauze článku o Luniku IX. v britskom bulvári: Priznanie, ktoré by ste nečakali!

Fotografia z internetu, ktorá bola uverejnené v pôvodnom článku Daily Mailu. Zobraziť galériu (5)
Fotografia z internetu, ktorá bola uverejnené v pôvodnom článku Daily Mailu. (Zdroj: Transterra Media)

KOŠICE – Článok o košickom Luniku IX. na internetovom portáli britského denníka Daily Mail, ktorý rozhneval celé Slovensko, má nečakanú dohru. Anglickí novinári totiž prišli s prekvapivou iniciatívou všetko napraviť a začiatkom týždňa sa podujali na nevídaný krok. Chcete vedieť aký?

Tendenčný článok o nešťastnom živote Rómov na košickom sídlisku Lunik IX., uverejnený 3. novembra v Daily Mail, pobúril Košičanov. Už prvé vety v anglickom článku sú zavádzajúce. Autorka tvrdí, že mesto získalo vyše 60 miliónov eur ako hlavné mesto kultúry a napriek tomu tu žijú rómske deti v desivej biede. Dokonca Lunik IX. nazvali najhorším slumom na svete a toxické látky z odpadu vraj ohrozujú vodu v meste!

Tieto nepravdivé informácie si žiadali reakciu, a tak primátor Richard Raši poslal do redakcie Daily Mail list, z ktorého vyberáme: „Odmietame tvrdenia Lizzie Edmonds a považujeme jej článok za neprofesionálny a vedome zavádzajúci. Samozrejme sme za zaviazali použiť všetky peniaze dané mestu Košice pri príležitosti jeho menovania Europským Hlavným Mestom Kultúry výlučne na zlepšenie kultúrnej infraštruktúry mesta a tieto peniaze nesmú byť použité na iné účely. Autorka článku sa zabudla zmieniť že Rómovia žijúci na Luniku IX sú si za svoju situáciu a podmienky v akých žijú zodpovední sami. Zničili byty a a vytvorili odpad v okolí blokov."

Lunik IX. rozhodne krásou nevyniká. Aj britskí novinári však musia zistiť, kto je za tento stav zodpovedný.
Zobraziť galériu (5)
Lunik IX. rozhodne krásou nevyniká. Aj britskí novinári však musia zistiť, kto je za tento stav zodpovedný.  (Zdroj: Miro Vacula)

Šokujúci zvrat v kauze
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Miro Vacula)

Šokujúci zvrat v kauze
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Miro Vacula)

"Keby autorka hovorila s reprezentantmi mesta, zistila by koľko aktivít podniklo mesto na vyriešenie tohto problému a koľko snahy venovalo motivovaniu rómskych občanov na zmenu ich spôsobu života. Je jasné, že Lizzie Edmonds, nikdy nenavštívila Košice a pritom kritizuje jeho časti, a ani nikdy nerozprávala s nikým, kto sa v tomto probléme vyzná. Zvažujeme právne kroky za rozširovanie falošnej správy o kontaminovanej vode ohrozujúcej celé mesto,“ pokračuje Raši.

Na ostrý list z košického magistrátu reagovalo i vedenie Daily Mail. Tí však väčšinu zodpovednosti hádžu na hlavu redaktorky a zaväzujú sa, že sporné veci v materiáli opravia. „Ľutujeme, ak náš článok spôsobil vaše obavy. Bol uverejnený na našich webových stránkach MailOnline a poukazoval len na životné podmienky, ktoré boli stvárnené na fotografii. Uisťujeme vás, že informácie v článku neboli vedome zavádzajúce. Autorka článku je momentálne na dovolenke, ale po jej návrate sa budeme pýtať na zdroj jej informácií. Berieme na vedomie, čo hovoríte, že Róm je zodpovedný za životné podmienky. Sme pripravení uverejniť vaše pripomienky. Tiež objasníme, že finančné prostriedky získané na projekty EHMK, nemohli byť použité na zlepšenie predmestia – Lunik IX,“ píše sa v reakcii britského média. Oba listy máme k dispozícii v redakcii.  

Prvý krok k náprave urobili Angličania tento týždeň, keď prišli robiť reportáž na sídlisko Lunik IX. Ešte predtým navštívili košický magistrát, kde im poskytla relevantné informácie hovorkyňa mesta Martina Urik Viktorínová. Potom spolu s tlmočníkom navštívili miestnu školu, škôlku a rozprávali sa s obyvateľmi na rómskom sídlisku. Podľa našich informácií bolí šokovaní z nepredstaviteľného neporiadku, ktorý si obyvatelia spôsobili sami. Urobili i množstvo vlastných fotografií, ktorými budú materiál ilustrovať a nebudú sa spoliehať len na zdroje z internetu.

Hovorkyňa mesta Martina Urik Viktorínová diskutuje s britskými novinármi.
Zobraziť galériu (5)
Hovorkyňa mesta Martina Urik Viktorínová diskutuje s britskými novinármi.  (Zdroj: Miro Vacula)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu