Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Spoveď študentky, ktorá nachytala docenta pri obťažovaní: Naháňal ma po chodbách školy!

Docent Polavka obťažoval študentku Zobraziť galériu (3)
Docent Polavka obťažoval študentku (Zdroj: topky)

BRATISLAVA - Škandál sexuálneho zneužívania študentiek svojim pedagógom sa opäť dostáva na pretras. Opäť si prejdú peklom a budú spomínať. Nanovo sa totiž otvoril proces s doc. Jiřím Polavkom. Je obžalovaný v prípade sexuálneho obťažovania Adriany Bialešovej. Učiteľ bol ale na fakulte známa firma, pre podobný skutok ho v minulosti odsúdili. Martina Slezáková sa pred siedmimi rokmi rozhodla prehovoriť o sexuálnych nátlakoch a škandáloch zo strany svojho pedagóga a udala ho.

„Bola som vtedy v treťom ročníku,“ začala svoju spoveď pre Topky.sk Martina Slezáková teraz už Luknárová. Podľa jej slov, v škole študovala s cieľom získať titul Ing. Ani vo sne by jej nenapadlo, že sa niečo takéto môže stať. K najobľúbenejším praktikám docenta patrilo, že študentky skúšal samostatne, aby nemal žiadnych svedkov. Pri skúšaní dievčatám dokazoval, že nič nevedia a všetko, čo povedali, je zle. Aby však získali zápočet, či skúšku, navrhol im sexuálne rozptýlenie: „Čo viem, stávalo sa to často, no nikto vtedy nemal odvahu to riešiť, až ja.“

Vtedy študentka popri zamestnaní Martina rozvírila hladinu okolo chlipného profesora. V novembri 2006 ho špecializovaný súd uznal vinným z prijímania úplatku. Tým je aj vyžadovanie sexu. Za zapísanie zápočtu do výkazu o štúdiu žiadal v roku 2006 od vtedy 24-ročnej študentky Martiny sexuálne rozptýlenie.

Martina Slezáková Luknárová (31)
Zobraziť galériu (3)
Martina Slezáková Luknárová (31)  (Zdroj: Foto: miš)

Martina sa však snaží na celú nepríjemnú situáciu a nechutnosti zabudnúť. Dobre si však pamätá na udalosti, keď musela utekať z kabinetu alebo sa docentovi vytrhnúť. Keď vošla do laboratória, kde boli sami, učiteľ zrazu vytiahol kľúč s cieľom zamknúť sa s ňou v miestnosti a začal s nechutnými sexuálnymi narážkami: „Bolo, to hrozné, utekala som pred ním po chodbách školy a on ma naháňal. Dožadoval sa svojho. Podarilo sa mi utiecť zo školy, kde som nechala všetky veci, zobrala som ich až na druhý deň,“ hovorí Martina, dnes už matka trojročnej dcérky.

„Chodila domov vystresovaná, nemohla sa na nič sústrediť, nedokázala sa ani učiť,“ spomína na nepríjemnosti otec Ján Slezák. Vtedy zobral situáciu do vlastných rúk a kontaktoval políciu. Martina s ňou začala spolupracovať a stala sa agentom. So záznamovým zariadením došla opäť za docentom a celý rozhovor nahrala. Kvôli zapísaniu lepšej známky, počas opravy laboratórnych protokolov, podľa súdu docent od nej žiadal ako úplatok sexuálne rozptýlenie. Chcel sa s ňou "muchľovať". Študentka vtedy chcela utiecť, na chodbe ju však Polavka dolapil, zápočet jej zapísal so slovami, aby o tom nikomu nehovorila. Mladá žena však všetko nahrala a svojho učiteľa takto nachytala.

Doc. Jiří Polavka
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Foto: Ján Zemiar)

V tomto prípade docent uzavrel s prokurátorom dohodu o vine a treste. Súd mu vtedy uložil trest dva roky s podmienečným odkladom na päť rokov.

Martina vtedy svoje štúdium nedokončila a v treťom ročníku odišla zo školy: „Nechcela som ho ani vidieť, nedokázala som tam študovať a voľne chodiť po chodbách.“ Na štúdium však nezanevrela, zmenila vysokú školu a teraz sa môže pýšiť titulom Ing.

Na súde je už druhý prípad doc. Jiřího Polavku, ktorý od roku 1971 pôsobil na Katedre fyzikálnej chémie Fakulty chemickej a potravinárskej technológie STU v Bratislave. Teraz je obžalovaný zo sexuálneho násilia. Kauza sa ťahá už siedmy rok a vyzerá to tak, že ešte chvíľu potrvá, kým súd dospeje k zdarnému koncu. Dnešné pojednávanie sudca odročil na február, pretože sa nedostavila poškodená z jeho druhej súdnej kauzy Adriana Bialešová. Proces sa ale začne odznova, pretože na tom ostatnom docent nesúhlasil s novým zložením senátu. Zmenilo sa kvôli tomu, že jeden z členov minulého roku zomrel a museli ho nahradiť.

„Som v šoku, myslela som, že sa to skončilo a docenta odsúdili. Som rada, že sa rozhodla prehovoriť aj Adriana a dúfam, že ho odsúdia, nech sa to už uzavrie,“ povedala po dnešnom pojednávaní Martina a dodala, že jej prípad a terajší prípad Adriany Bialešovej je len zlomok z toho, čo docent na fakulte napáchal svojimi sexuálnymi chúťkami a zvrhlými narážkami.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu