Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Rozhovor s Hríbom o Bezákovi: Rezignácia nie je jeho štýl, ešte sa budú diať veci!

(Zdroj: .týžden)

BRATISLAVA - Kniha Medzi nebom a peklom, ktorá obsahuje rozhovory Štefana Hríba s odvolaným trnavským arcibiskupom Róbertom Bezákom, je ojedinelým počinom v duchovnej oblasti na našom trhu. Rozpráva o vzťahu človeka a Boha a odpovedá na mnohé teologické otázky, do ktorých vie laik iba ťažko preniknúť. Topkám sa však podarilo zistiť, ako vznik tejto publikácie vnímal jej samotný autor a prečo sa vlastne podujal na takúto neľahkú úlohu.

Topky: K motivácii urobiť rozhovory s Róbertom Bezákom ste v úvode svojej publikácie napísali, že ste dlho čakali, kým sa o vznik „kvalitnej domácej knihy o Bohu a človeku“ zaslúži niekto iný, ale nikto taký sa nenašiel. Je podľa Vás táto téma v dnešnom svete nezaujímavá? Resp. prečo je tomu tak?

 

Štefan Hríb: Naopak, je to tá najzaujímavejšia téma, ktorá sa týka našej hodnoty, lásky, smrti a večnosti. Skôr si myslím, že máme na Slovensku nedostatok ľudí, ktorí by do tohto zadania šli aj s rizikom, že sa im to nepodarí. Predsa len hovoriť o absolútnych veciach, znamená ísť s kožou na trh v tej najcitlivejšej oblasti.

 

Topky: Mali ste možnosť stráviť s Róbertom Bezákom veľa času. Bolo niečo, čo Vás na ňom zarazilo, prekvapilo, sklamalo, alebo dokonca nahnevalo?

 

Štefan Hríb: Občas ma hnevalo, že kauza jeho odvolania mu zabrala príliš veľkú časť jeho potenciálu. Ale potom ma vždy prekvapilo, že sa cez to prekúsal a ostal inšpiratívnym človekom. Rozhovor z knihy Medzi nebom a peklom je toho dôkazom.

 

Topky: Róbert Bezák sa v rozhovoroch snažil vyhnúť téme jeho odvolania. Aký ste však mali Vy z neho dojem? Bol z diania okolo svojej osoby rezignovaný, alebo ho vnímal ako nový začiatok?

 

Štefan Hríb: To, čo Róbert Bezák prežil, je ťaživá vec, ktorá sa týka podstaty jeho bytosti. Niektorí mu vyčítajú, že pričasto vystupoval, iní, že neposlúchal, ale nikto z nich nebol v jeho koži. Z môjho pohľadu zvládol svoju situáciu so cťou. Myslím, že mu ostala istá trpkosť v duši, ale bez toho by nebol človekom. Dnes je zo Slovenska preč, a niektorí si asi vydýchli. Ja si ale myslím, že sa ešte vráti a budú sa diať veci. Rezignácia nie je jeho štýl.

 

Topky: Aký je Váš vzťah k viere? Veríte v Boha, posmrtný život, nebo a peklo? Lebo aj o tom ste sa s Róbertom Bezákom veľmi plodne bavili a zdarne mu „sekundovali“.

 

Štefan Hríb: Do svojich 20 rokov som bol ateista. A potom som zažil čosi, čomu sa v kresťanských kruhoch hovorí obrátenie. Ja tomu hovorím sklonenie sa osobného Boha k jednému bezvýznamnému hriešnikovi.

 

Topky: Róbert Bezák pripustil, že cirkev na Slovensku je skostnatená a všetko nové v nej vyvoláva obavy. Čo si o nej myslíte vy?

 

Štefan Hríb: Taliansky kardinál Martini povedal, že katolícka cirkev žije 200 rokov dozadu. Platí to aj na Slovensku. Z pastierskych listov, z mnohých kázni a vyjadrení hierarchie cítim, že nestíhajú reálny svet a radšej žijú v ilúzii svetlej minulosti. Nemyslím, že u väčšiny biskupov a kňazov je to vedomé rozhodnutie, skôr je to mentalita daná okrem iného uzavretosťou a celkovou povahou ich každodenného sveta.

 

Topky: Je nejaká otázka, ktorú ste Róbertovi Bezákovi nepoložili a doteraz Vás to mrzí? Resp., keby ste rozhovor s ním robili dnes, čo by ste sa ho spýtali ako prvé?

 

Štefan Hríb: Položil som mu všetky otázky, ktoré som chcel. Dnes by som sa ho opýtal iba to, ako sa v tom talianskom kláštore má a či by sme ho nejako mohli potešiť. Myslím si, že na tohto človeka nesmieme zabudnúť.

Knihu Medzi nebom a peklom nájdete aj v internetovom kníhkupectve iPark.sk so zľavou 20%.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu