Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Reakcie na dramatické voľby: Kotleba a Frešo porazili Smer!

Pavol Frešo, Marian Kotleba a Robert Fico. Zobraziť galériu (16)
Pavol Frešo, Marian Kotleba a Robert Fico. (Zdroj: sita,topky.sk)

BRATISLAVA - Druhé kolo župných volieb prinieslo viacero prekvapivých výsledkov. Víťazstvo Mariana Kotlebu v Banskobystrickom kraji si však asi viacerí politici len tak nedajú za klobúk. Vo volebných centrálach to vrelo emóciami a na internete sa množia rozhorčené odkazy.

Konečné výsledky druhého kola župných volieb si môžete pozrieť v článku, ktorý sa vám otvorí po kliknutí na tento link.

Procházka: V Bystrici prehrala celá politická generácia

Radoslav Procházka
Zobraziť galériu (16)
Radoslav Procházka  (Zdroj: SITA)

Výsledky župných volieb v Banskobystrickom samosprávnom kraji (BBSK) predznamenali začiatok novej fázy v slovenskej politike. Na úspech Mariana Kotlebu v 2. kole volieb predsedu BBSK takto reagoval prezidentský kandidát Radoslav Procházka.

"Pre celú spoločnosť bude nepríjemná a bolestivá, ale ak má Slovensko vyzdravieť, musíme ju spoločne absolvovať čím skôr. V Bystrici prehrala voľby celá jedna politická generácia, ktorá sa ani tvárou v tvár vlastnému zlyhaniu nezmôže na viac, ako na sebaklam a vzájomné obvinenia," vyhlásil Procházka.

Nová generácia verejnej služby podľa neho bude musieť zaviesť nulovú toleranciu na svoje zlyhania a namiesto vlastných problémov sa venovať reálnym témam. "Kto ani po sobote nepochopil, že štát nie je eseročka, patriaca dvadsiatke vyvolených, nemá už v politike čo hľadať," dodal Procházka.

Gašparovič: Výsledok v BBSK je varovanie, ktoré prišlo včas

Prezident Ivan Gašparovič je prekvapený z výsledku 2. kola volieb predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK), no vníma ho ako varovanie, ktoré prišlo včas. Reakciu prezidenta na víťazstvo Mariana Kotlebu poskytol Gašparovičov hovorca Marek Trubač.

"Je to výzva, aby politici prestali byť nevšímaví a ľahostajní k veciam, ktoré dlhodobo trápia občanov. Sklamaní voliči sú tak nútení hľadať pomoc v osobách a stranách bez programu, ktoré získavajú hlasy šírením extrémizmu a populizmu," uviedol Gašparovič.       

Hrušovský: Slovensko musí odmietnuť extrémizmus

Extrémizmus a neznášanlivosť nemôžu byť riešením pre sociálne problémy a je neprijateľné, aby slúžili ako zámienka na porazenie Smeru. Aj keď voľby boli legitímne, Slovensko sa dostalo na križovatku, kde musí odmietnuť extrémizmus. Na výsledky druhého kola volieb predsedov samosprávnych krajov takto reagoval kandidát na prezidenta Pavol Hrušovský.

"Riešením nie je vzájomné obviňovanie, ale prevzatie spoločnej zodpovednosti a hľadanie riešení nezamestnanosti, nízkej životnej úrovne a rómskeho problému. Odmietam radikálne názory," uviedol Hrušovský. Obáva sa, že politická diskusia na Slovensku sa bude radikalizovať, a preto bude podľa neho o to viac dôležitejšie, aby zazneli aj názory, ktoré nebudú polarizovať, ale spájať.

"Budem sa o to snažiť aj naďalej a vyzývam znepriatelené strany koalície a opozície, aby prestali so vzájomným osočovaním, kto za to môže, a spoločne ponúkli ľuďom na Slovensku cestu, aby sa takýto výsledok už nikdy nezopakoval," uzavrel Hrušovský.

SMK: Výsledok v Banskobystrickom kraji ovplyvní slovenskú politiku

Porazený kandidát na post predsedu Trnavského samosprávneho kraja a predseda Strany maďarskej komunity (SMK) József Berényi na dnešnom brífingu povedal, že výsledok volieb v Trnavskom kraji je preňho dôstojný aj napriek nenaplnenému cieľu.

Predseda SMK sa vyjadril aj k výsledku v Banskobystrickom kraji, kde vyhral vo voľbách predsedu kraja Marian Kotleba (ĽSNS). Podľa Berényiho tento výsledok výrazným spôsobom ovplyvní celú slovenskú politiku. "Slovensko vnímali európske inštitúcie, ale aj USA, ako stabilnú demokraciu, kde nemajú extrémistické zoskupenia vplyv. Teraz však očakávam zvýšenú pozornosť európskych inštitúcií aj USA," povedal Berényi.

"V Banskobystrickom kraji máme päť poslancov, ktorí rozhodne nebudú spolupracovať s Marianom Kotlebom. Sme ochotní spolupracovať so všetkými stranami, ktoré vyznávajú demokratické princípy, aby sme eliminovali extrémizmus na Slovensku," povedal Berényi.

Kiska: Víťazstvo Kotlebu je zlyhaním politikov

Andrej Kiska
Zobraziť galériu (16)
Andrej Kiska  (Zdroj: SITA)

Víťazstvo Mariana Kotlebu vo voľbách predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja je zlyhaním celoštátnych aj regionálnych politikov. Namiesto toho, aby sa pokorne zamysleli, čo asi robia zle, začali okamžite obviňovať jeden druhého. Vyhlásil to kandidát na prezidenta Andrej Kiska.

O začiatku novej, nepríjemnej a bolestivej fázy v slovenskej politike hovorí aj prezidentský kandidát Radoslav Procházka. "V Bystrici prehrala voľby celá jedna politická generácia, ktorá sa ani tvárou v tvár vlastnému zlyhaniu nezmôže na viac, ako na sebaklam a vzájomné obvinenia," uviedol v reakcii Procházka. Kisku najviac prekvapila reakcia premiéra Roberta Fica.

"Je predsedom vlády spolu šiesty rok, jeho kandidát prehral a teraz z toho obviňuje všetkých, len nie seba. Pán premiér je v slovenskej politike 20 rokov a má absolútnu spoluzodpovednosť za nespokojnosť ľudí s tradičnými politikmi a za neriešenie problémov krajiny," tvrdí Kiska.

SaS: Strategická chyba Roberta Fica sa volá Marian Kotleba

Strana SaS rešpektuje vôľu voličov v Banskobystrickom samosprávnom kraji (BBSK). Schopnosti nového predsedu BBSK Mariana Kotlebu teraz preveria konkrétne riešenia reálnych problémov od dopravy až po školstvo a sociálne služby, ktoré ponúkne občanom v regióne. Strana dnes takto reagovala na výsledky 2. kola volieb predsedov samosprávnych krajov.

"Jeho zvolenie je debaklom strany Smer a jej podpredsedu Vladimíra Maňku. Treba za ním vidieť nízky záujem voličov o župné voľby, radikalizáciu ľudí ako reakciu na obrovskú korupciu a aroganciu mocných, ale tiež to, že ani Robert Fico, ani Vladimír Maňka nedokázali vyjsť v ústrety voličom pravicových strán a požiadať ich o podporu," napísala strana vo svojom stanovisku. Fico a Maňka sa podľa SaS spoľahli na to, že sa za kandidáta Smeru sama od seba postaví väčšina na základe voľby menšieho zla.

"Po skončení druhého kola župných volieb 2013 sa potvrdili naše výhrady k zmysluplnej existencii regionálnej samosprávy v jej dnešnej podobe. Riešenie tohto problému je veľkou výzvou do budúcnosti, ktorú si zvlášť v SaS naplno uvedomujeme," uviedla SaS, ktorá, ako tvrdí, si vie predstaviť verejnú správu na Slovensku bez samosprávnych krajov. Považuje ich za nákladný a neefektívny byrokratický medzičlánok pri správe vecí verejných.
 

Mikuš nevidí dôvod, prečo by nemohol byť Berényi podpredseda

Víťazný kandidát vo voľbách predsedu v Trnavskom kraji Tibor Mikuš (NEKA) nevidí dôvod, prečo by jeho protikandidát vo voľbách József Berényi (SMK, OKS) nemohol byť podpredsedom. Mikuš to povedal v dnešnej diskusnej relácii Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS), Slovenskej televízie O 5 minút 12. "Strana má právo navrhnúť si svojho podpredsedu. Ja mám právo prijať alebo neprijať ho. Berényi sa správal v kampani veľmi slušne. Nevidím teda dôvod, ak strana o to požiada, prečo by nemohol byť aj mnou akceptovaný ako podpredseda," povedal Mikuš.

Matovič: Výsledok volieb v Banskobystrickom kraji je vysvedčením štandardných politických strán

Igor Matovič
Zobraziť galériu (16)
Igor Matovič  (Zdroj: SITA)

Víťazstvom Mariana Kotlebu v Banskobystrickom samosprávnom kraji podľa predsedu hnutia OĽaNO Igora Matoviča ľudia vystavili vysvedčenie všetkým "štandardným" politickým stranám, ktoré na Slovensku od novembra 1989 vládli. "Tie miesto toho, aby riešili skutočné problémy ľudí, sa zaoberali len tým, ako Slovensko rozkradnúť v prospech samých seba," uviedol v reakcii Matovič.

Výsledky volieb predsedu BBSK považuje hnutie Nová väčšina - Dohoda (NOVA) za nebezpečnú hru s ohňom, ktorá môže znamenať vážnu hrozbu pre slobodu na Slovensku. "Poučením pre všetkých zodpovedných ľudí je, že obranu občianskych slobôd a demokratických inštitúcií nesmieme nikdy podceňovať," uviedla NOVA.

Frešo sa pustil do Fica: Mal zabrániť extrémizmu

Víťazný kandidát vo voľbách predsedu v Bratislavskom samosprávnom kraji Pavol Frešo (SDKÚ-DS) tvrdí, že predseda vlády Robert Fico mal zabrániť extrémizmu v Banskobystrickom kraji.

Ako povedal, Fico bol pred druhým kolom regionálnych volieb podporiť svojich kandidátov na predsedov v Nitrianskom, Trnavskom aj Košickom kraji, nebol však zápasiť proti extrémizmu v Banskej Bystrici. Pavol Frešo to povedal v dnešnej diskusnej relácii televízie TA3 V politike.

Pavol Frešo tiež povedal, že 74 percent všetkých hlasov, ktoré získal, je v Bratislavskom kraji rekord. Frešo berie tento výsledok ako záväzok voči voličom. "Politické tričká teraz musíme zhodiť a ťahať spolu za záujmy ľudí v Bratislavskom kraji," povedal Frešo. Ako uviedol, výsledok v Banskobystrickom kraji ovplyvnilo aj to, že mnohí ľudia komentovali tieto voľby ako marginálne. 

"Nemôžeme žiadne voľby podceňovať. Nemôžeme dávať takýmto spôsobom šancu pre extrémistov. Chýbala jasná podpora strany Smer-SD pre kandidáta Vladimíra Maňku pred druhým kolom," povedal Frešo, ktorý považuje výsledok v Banskobystrickom kraji, kde vyhral Marian Kotleba (ĽSNS), za prehru sociálnych demokratov. Podľa Freša treba v budúcnosti zobrať extrémistom živnú pôdu a riešiť problémy, ktoré zneužívajú.

Kappel: Dávam vinu aj banskobystrickýmm Rómom

Podľa predsedu Rómskej iniciatívy Slovenska Václava Kappela je zvolenie Kotlebu za predsedu BBSK katastrofou. Ako povedal, tento výsledok je vinou pravice, ktorá sa podľa neho jasne nepostavila na stranu Vladimíra Maňku zo Smeru, a tým dala tichú podporu Kotlebovi.

"Dávam vinu aj banskobystrickým Rómom, ktorí nešli voliť a nemali žiadne obavy z toho, že naozaj sa tam budú diať strašné veci," uviedol Kappel. Ako dodal, Rómovia v tomto kraji žijú biedne a podľa neho bude ešte horšie. "Mali ísť húfne voliť a nielen čakať na to, že im dá niekto peniaze a za peniaze pôjdu voliť. Takéto veci by mali dávno prestať," doplnil Kappel.

Pollák: Zvolenie Kotlebu je varovný prst pre všetkých

Zvolenie Mariana Kotlebu (ĽS-NS) za predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja je podľa splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity Petra Polláka výsledok toho, že 22 rokov sa na Slovensku rómska problematika neriešila. Ľudia sú už podľa neho frustrovaní z prázdnych sľubov.

"Je to výsledok toho, že ľudia v BBSK v podstate prejavili nesúhlas so štandardnými politickými stranami, ktoré 22 rokov rómsku problematiku neriešili. Ľudia takto volili človeka, ktorý ponúka jednoduché riešenia a populizmus," uviedol Pollák. Dodal, že netuší, ako sa bude teraz vyvíjať situácia v BBSK.

"Pre všetkých to musí byť varovný prst, pretože všetci ľudia v tejto krajine a najmä politici si musia uvedomiť, že schovávať sa pred rómskou problematikou už nie je možné," zdôraznil.

Zmajkovičová: V Banskej Bystrici neprehral len Smer, ale celé Slovensko

Renáta Zmajkovičová
Zobraziť galériu (16)
Renáta Zmajkovičová  (Zdroj: SITA)

Výrazná podpora Smeru-SD Tiborovi Mikušovi v regionálnych voľbách je podľa trnavskej krajskej predsedníčky strany Renáty Zmajkovičovej priamo úmerná výraznému volebnému výsledku. Ako povedala Zmajkovičová, Mikuš percentuálne dosiahol najvyšší počet získaných hlasov zo všetkých kandidátov Smeru-SD na predsedov VÚC, keď ho podporilo 60,26 percenta voličov.

V Banskej Bystrici neprehral podľa Zmajkovičovej len Smer, ale prehralo celé Slovensko. „Zodpovednosť za výsledok nenesie len Smer, ale všetky štandardné strany na Slovensku. Je to memento,“ zdôraznila. Podľa nej sa treba zamyslieť, či prvky extrémizmu nie sú aj u poslancov v NR SR. „Ak k extrémizmu budeme vlažní, prerastie to v ďalších voľbách. Prvými budú už eurovoľby,“ upozornila. Podľa nej preto netreba podceňovať výsledky v Banskobystrickom kraji s tým, že ide len o región.

Danko: Obaja kandidáti s podporou SNS v 2. kole uspeli

Andrej Danko
Zobraziť galériu (16)
Andrej Danko  (Zdroj: topky)

"V Trnavskom samosprávnom kraji je to Tibor Mikuš a v Nitrianskom samosprávnom kraji Milan Belica. SNS oceňuje, že voliči sa rozhodli nie na základe etnického princípu, ale na základe odbornosti a kompetentnosti kandidátov, ktorí už ako dlhoroční predsedovia týchto samosprávnych krajov dokázali, že región vedia posunúť ďalej," uviedol predseda SNS Andrej Danko.

SNS podľa neho zároveň ďakuje všetkým voličom, ktorí sa na druhom kole volieb do VÚC zúčastnili a "využili tak svoje právo ovplyvniť chod spoločnosti". "Je to dôkaz ich zodpovednosti voči sebe, voči svojim deťom. Ak tí občania, ktorí svoj hlas do urny nevhodili, nebudú v budúcnosti spokojní so stavom vecí, môžu byť potom nahnevaní nie na predstaviteľov krajov, ale len a len na seba," povedal predseda SNS. "Ani jeden občan by nemal rezignovať s argumentom, že 'aj tak nič nezmôžem'. Právo voľby mu totiž túto možnosť dáva," uzavrel Danko.

Béla Bugár: Našich voličov od Maňku odplašil Fico

Voličov Mosta-Híd od podpory Vladimíra Maňku (Smer-SD) v druhom kole regionálnych volieb v Banskej Bystrici odplašil premiér Robert Fico (Smer-SD), ktorý tak v Trnavskom, ako aj Nitrianskom kraji vytiahol nacionalistickú kartu. Povedal to predseda strany Most-Híd Béla Bugár.

"Je to politik, ktorý nespája, ale rozdeľuje," tvrdí Bugár. Zvolenie Mariana Kotlebu je podľa neho výsledkom protestných hlasov voličov, ktorí nie sú spokojní so sociálnou situáciou v kraji. "Neriešené sociálne problémy môžu odštartovať politikov, ako je Kotleba," povedal Bugár, podľa ktorého by zvolenie radikálneho politika malo byť výstrahou pre štandardné politické strany.

Na margo výsledku predsedu SMK Józsefa Berényiho, ktorý v Trnave prehral v druhom kole s Tiborom Mikušom, Bugár povedal, že získal výrazne viac hlasov ako v prvom kole. "Aj vďaka našej podpore," pripomenul, že Most-Híd sa po prvom kole za Berényiho postavil. "Ale bolo veľmi ťažké bojovať proti nacionalizmu," povedal Bugár na margo predvolebných vyjadrení premiéra, ktorý voličom odporučil slovenského kandidáta Mikuša.

Politológ Marchevský: V Banskobystrickom kraji volil "protestný" volič

 „Od včerajšieho dňa nastala iná situácia, ktorá bude mať ďalšie veľké presahy. Frustrovaný volič k voľbám prišiel a volil Kotlebu,“ vyhlásil Pavol Marchevský. „Neprišiel so zásadným politickým marketingom, ktorým by sa dal vysvetliť jeho neuveriteľný úspech. V Banskej Bystrici dal hlas protestný volič,“ podčiarkol politológ z agentúry Prieskumy. Za zvolenie Kotlebu však podľa neho môžu aj štandardné politické strany. „Výška ich zodpovednosti je priamo úmerná ich politickej sile v rámci celého Slovenska,“ povedal. Je preto sklamaný z reakcie politikov na výsledky volieb. „Zase to nie je o nejakej pokore, piete a o tom, že voliči nám dali riadnu príučku, ale vidieť tendencie vyviňovať sa,“ poznamenal.

Kotlebov úspech podľa Marchevského súvisí aj s neriešením rómskej problematiky, ale frustrácia voličov má hlbšie príčiny. „Súvisí aj s tým, že po 24 rokoch je politik synonymom zlodeja v zmysle, ako cez verejné financie pomôcť svojej rodine, blízkym, spolupracovníkom,“ dodal.

Politológ Horský: Dovodom úspechu Kotlebu je neriešenie rómskej otázky

Michal Horský
Zobraziť galériu (16)
Michal Horský

Chybu podľa neho urobil aj víťaz prvého kola volieb v Banskobystrickom kraji Vladimír Maňka zo Smeru, keď odmietol priamy predvolebný duel so svojím súperom. „Slovensko premeškalo obrovskú možnosť vysvetľovať občanom, čo sú pravé príčiny a aké sú skutočné riešenia tohto pálčivého problému,“ podčiarkol Michal Horský.

Prekvapivá podľa neho bola výrazná porážka Smeru v Bratislavskom kraji. Zvíťazil tu kandidát pravicových strán Pavol Frešo, ktorý získal vyše 74 percent, čím porazil kandidátku Smeru-SD Moniku Flašíkovú Beňovú, ktorej dalo hlas necelých 26 percent voličov.

Politológ Kusý: Totálny debakel

Miroslav Kusý
Zobraziť galériu (16)
Miroslav Kusý

„V Bratislave sa očakávalo víťazstvo Freša, ale nie s takým obrovským rozdielom. Je to totálny debakel v hlavnom meste republiky pre vládnu stranu, ktorá je pri moci,“ povedal politológ Miroslav Kusý. Smer to buď podcenil, alebo jednoducho to nechal na samotnú Flašíkovú Beňovú a ona svoju úlohu v tomto prípade vôbec nezvládla, tvrdí Kusý.

Vážnym varovaním pre Smer je podľa neho aj porážka podpredsedu strany a europoslanca Maňku v Banskobystrickom kraji. „Smer nenasadil na Maňku výraznú kampaň, boli si istí, že majú vyhranú bitku,“ zhodnotil Kusý. Výsledky volieb sú podľa neho mementom pre vládnu stranu.

Monika Flašíková-Beňová sa pustila do novinárov a pravičiarov

"Dobré ránko o mesiac sú Vianoce. Ďakujem že ste si včera našli čas a boli voliť. Všetci dnes riešia víťaza volieb v BB. A teda len pripomínam novinárom a pravicovým "intelektuálom"že nenávisť a odpor, ktorí šíria voči sociálnej demokracii a SMER - SD generuje tento druh " víťazov". Písať v novinách, že sociálnu demokraciu volia paraziti, že kandidátov Smeru volíte v gumených rukaviciach a pod. A potom byť zhrození z úspechu Kotlebu je tragikomické. Ale inak, peknú nedeľu," znie jej ranný príspevok na Facebooku.

Aktivisti v B. Bystrici sú z výsledkov volieb rozčarovaní

Zhromaždenie občanov, ktorí chcú vyjadriť rozčarovanie nad výsledkom druhého kola volieb o post predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK), organizujú občianski aktivisti z Banskej Bystrice na 29. novembra. Ako povedal poslanec mestského zastupiteľstva v Banskej Bystrici Vladimír Pirošík, presnejšiu formu zhromaždenia ešte nemajú dohodnutú.

Aktivisti si na organizovanie zhromaždenia vybrali deň, keď majú skladať sľuby novozvolení poslanci zastupiteľstva BBSK a do funkcie má byť vymenovaný podľa neoficiálnych výsledkov nový predseda BBSK Marián Kotleba. Pre krátkosť času od vyhlásenia výsledkov volieb ešte nevedia, či to bude formou koncertu, alebo si zvolia iné možnosti. "Určite to bude kultivované vyjadrenie rozhorčenia nad výsledkami volieb. Pán Kotleba bol zvolený demokraticky, čo rešpektujeme, chceme však vyjadriť svoj občiansky postoj," povedal Pirošík.

Politológ Abrahám: Víťazstvo Kotlebu je hanbou všetkých politických garnitúr

Víťazstvo kandidáta Ľudovej strany Naše Slovensko Mariana Kotlebu vo voľbách predsedu Banskobystrického kraja je podľa politológa Samuela Abraháma výsledkom a hanbou súčasnej politickej garnitúry, ako aj tých garnitúr, ktoré tu boli za ostatných 24 rokov od nežnej revolúcie. "Veľkú mieru nesú všetky politické garnitúry, predovšetkým tá dnešná, teda Smer-SD, ktorá sa ani v náznaku nesnažila riešiť rómsku otázku," uviedol rektor Bratislavskej medzinárodnej školy liberálnych štúdií Abrahám.

Upozornil, že Smer nominoval ako kandidáta na predsedu BSSK Vladimíra Maňku, teda človeka, ktorý je zároveň europoslancom a má veľmi ďaleko k svojmu VÚC. "Tých 70 tisíc ľudí, ktorí hlasovali za Kotlebu, to neurobilo ako protesthlas, ale ako reakciu na reči extrémistu a populistu, ktorý im hovorí z duše. To ani pán Maňka, ani žiadny iný politik nebol schopný urobiť," poznamenal politológ.

Politológ Abrahám pripomína, že Slovensko sa stalo ďalšou krajinou EÚ, ktorá zvolila podľa jeho slov extrémistu. "Musíme veriť, že politická garnitúra, ale aj celá spoločnosť bude vnímať rómsku otázku ako výzvu - ako niečo, čo sa dá riešiť a z čoho môžeme profitovať všetci a tým vyraziť tromf pánovi Kotlebovi. Ak by som mal byť cynický, Slovensko Kotlebu potrebovalo," dodal Abrahám. Podľa jeho názoru by kandidát podobný Kotlebovi aj na východe Slovenska získal veľa hlasov. "Pre nás všetkých je teraz výzvou, či sa bude politická garnitúra a spoločnosť venovať len pánovi Kotlebovi a jeho uniforme, alebo naozaj tomu, na čo poukazuje a čo by sa riešiť malo," tvrdí politológ. 

Abrahám hovorí, že jedno je isté - Európska únia už poslala obrovské množstvo peňazí a tie skončili všade, len nie medzi Rómami. "EÚ bude určite ochotná pomôcť znova, pretože ak tie státisíce mladých Rómov získajú vzdelanie a stanú sa súčasťou spoločnosti tak, že ich nebude odcudzovať, ale akceptovať, tak žiadny Kotleba nebude na Slovensku mať šancu. Je to liek Kotlebom, závisí na nás, či zaberie," hovorí Abrahám. Demokratická spoločnosť podľa neho dokáže Kotlebu zvládnuť. Musí však najskôr zvládnuť samú seba. "Doteraz však často slovenská spoločnosť akoby nechápala zodpovednosť, ktorú demokracia a sloboda vyžaduje," uzavrel politológ Abrahám.

Belica chce nadviazať na doterajšie vedenie NSK

Milan Belica oslavuje víťazstvo
Zobraziť galériu (16)
Milan Belica oslavuje víťazstvo  (Zdroj: SITA)

Staronový predseda Nitrianskeho samosprávneho kraja (NSK) Milan Belica (Smer–SD, SNS, ASV) v novom volebnom období nadviaže na doterajšie komplexné riešenie problémov kraja. Ako povedal bezprostredne po sčítaní výsledkov všetkých okrskov v NSK, podľa ktorých porazil svojho protikandidáta v druhom kole volieb Tomáša Galbavého o vyše 11.000 voličských hlasov, problémov v kraji je stále veľa.

„Nie všetko sa dá urobiť naraz. Ak by som bol populista, minul by som všetky peniaze z finančnej rezervy a zobral by som ďalšie úvery z banky, pretože priestor na ne máme. Máme široké kompetencie rozdelené do rôznych oblastí a každá je dôležitá. Či je to školstvo, zdravotníctvo, cesty, sociálne veci, ani jednu z nich nemôžem podceniť a ďalšiu ťahať dopredu,“ skonštatoval Belica, ktorý bude vo funkcii predsedu NSK už štvrté volebné obdobie a je zatiaľ jeho jediným predsedom od vzniku samosprávnych krajov. V druhom kole volieb získal podľa neoficiálnych výsledkov Štatistického úradu SR 55,61 percenta hlasov.  

Galbavý: Pod môj neúspech sa podpísalo aj KDH

Neúspešný kandidát Tomáš Galbavý je presvedčený, že pod jeho neúspech sa podpísal aj postoj KDH, ktoré pred druhým kolom volieb nevyjadrilo oficiálnu podporu žiadnemu z kandidátov na post predsedu NSK. Podľa jeho názoru by vyhral druhé kolo volieb, ak by mal názorovú a hodnotovú podporu KDH.

„Mám informácie, že sa zneužívali právomoci niektorých úradníkov, aby zastrašovali riaditeľov sociálnych zariadení, aby hovorili o tom, že treba voliť iného kandidáta ako som ja. Totalita nastupuje a keď si to neuvedomíme, tak naozaj nás to o pár rokov zožerie. Protimaďarská karta bola neférová. Keď vidím na každej dedine vylepené plagáty, že som Maďar, plagáty, ktoré vyzývali ľudí, aby nenávideli niekoho, kto je inej národnosti, som z toho smutný, že to stále platí v tejto spoločnosti.“ 

Flašíková Beňová: Druhé kolo volieb rozhodla podpora voličov Krajcera

Monika Flašíková Beňová na tlačovej konferencii
Zobraziť galériu (16)
Monika Flašíková Beňová na tlačovej konferencii  (Zdroj: SITA)

"Voliči, ktorí dali v prvom kole svoje hlasy kandidátovi Novej väčšiny Danielovi Krajcerovi, ich tentoraz dali Pavlovi Frešovi," uviedla Flašíková Beňová. Zdôraznila však fakt, že oproti prvému kolu dostala o jeden a pol percenta hlasov viac. "Mrzí ma len, že volebná účasť bola nižšia," dodala. Flašíková Beňová zopakovala, že je rada za postup do druhého kola.

"Už to bolo príjemné prekvapenie," uviedla kandidátka Smeru, pričom pripomenula, že proti nej stál kandidát s podporou koalície desiatich strán. Frešovi a novému zastupiteľstvu zaželala veľa dobrých rozhodnutí pre samosprávny kraj.

K víťazstvu Mariana Kotlebu v Banskosbystrickom samosprávnom kraji uviedla, že podľa nej doplatil v tomto prípade kandidát Smeru Vladimír Maňka na to, že SDKÚ-DS a SaS nedali jasný odkaz svojim voličom, že si neprajú na poste predsedu BBSK extrémistu. "Bolo to ich psou povinnosťou, no neurobili to," povedala Flašíková Beňová. V tomto prípade neprehral Maňka, prehrali SDKÚ-DS a SaS.

Na otázku, či v súčasnej situácii bude kandidovať opäť do európskeho parlamentu, odpovedala, že má záujem, no rozhodne o tom predsedníctvo strany.

Bauer: Pri víťazstve Z. Trebuľu rozhodla podpora maďarských strán

"Rozhodli maďarské strany. Pokiaľ by stáli na strane pravicových strán, výsledok by bol opačný," uviedol dnes Bauer pre novinárov v reakcii na výsledky volieb.

Napriek prehre Bauer vyzdvihol, že viaceré pravicové strany sa po prvom kole volieb dokázali zjednotiť a podporili ho. "Ja som veľmi rád, že sa podarilo v druhom kole zjednotiť širokú pravicovú koalíciu a to už samo osebe je úspechom, čiže nepovažujem to za zlyhanie pravice. Naopak, tu sa ukázalo sa, že pri spolupráci pravicových strán sa dá dosiahnuť veľmi vyrovnaný súboj a veľmi dobrý výsledok," konštatoval.

Podľa neoficiálnych výsledkov v druhom kole volieb vyhral súčasný šéf VÚC Trebuľa so ziskom 53,07 percenta hlasov. Bauer dostal 46,92 percenta hlasov. Volebná účasť dosiahla 12,21 percenta.

Bauer ešte po sčítaní zhruba tretiny hlasov pred Trebuľom viedol, napokon sa ujal vedenia súčasný predseda KSK, ktorého náskok postupne narastal. "Vyzeralo to najprv dobre. Zrejme preto, že v Košiciach som opätovne vyhral, ale žiaľ rozhodli mimokošické okresy a hlavne maďarské hlasy, maďarské strany, ktoré podporili pána Trebuľu," uviedol Bauer. Pripustil, že zamýšľaná mobilizácia voličov do druhého kola nevyšla, keďže prišlo voliť ešte menej ľudí, ako v prvom kole. "Som veľmi zvedavý, ako to bolo v Košiciach, lebo myslím si, že tu sa podarilo zmobilizovať voličov, ale v mimokošických okresoch tam určite bola omnoho nižšia účasť," zhodnotil.

K úspechu Trebuľovi pomohla podľa Bauera aj kampaň s "násobne viac finančnými prostriedkami", ako aj návštevy ústavných činiteľov v Košickom kraji. Starosta mestskej časti Košice Západ a bývalý predseda KSK sa poďakoval voličom, ktorí prišli k voľbám, a Trebuľovi zablahoželal k víťazstvu. 

Marian Kotleba: Moje víťazstvo nepovažujem za prekvapenie

Nový predseda Banskobystrického samosprávneho kraja Marian Kotleba svoje víťazstvo v sobotnom druhom kole volieb nepovažuje za prekvapenie a to vzhľadom na situáciu, do ktorej podľa neho všetky ponovembrové vlády dostali Slovensko a jej slušných obyvateľov. Nárast počtu hlasov, ktoré teraz získal v porovnaní s prvým kolom, pripisuje tomu, že ľudia pochopili, že hlas pre Mariana Kotlebu a Ľudovú stranu Naše Slovensko nie je strateným hlasom.

"Chcem sa poďakovať všetkým voličom za dôveru a za to, že nepodľahli mediálnemu tlaku zo všetkých strán. Dôvera, ktorú mi obyvatelia Banskobystrického kraja dali, je pre mňa obrovskou výzvou spraviť všetko, čo bude v mojich silách preto, aby o štyri roky mohli povedať: Volím Kotlebu, volím správne," vyhlásil Kotleba.

Medzi prvé kroky, ktoré plánuje vo funkcii, patrí poverenie hlavného kontrolóra BBSK kontrolou všetkých zmlúv na dodávku tovarov a služieb, presahujúcich hodnotu 2 660 eur. Kotleba prehodnotí prácu súčasného predsedu BBSK a ďalších riadiacich pracovníkov a prípadne zistené škody od nich plánuje vymáhať. Navrhne aj zníženie počtu poslancov zo súčasných 49 na 40.

Robert Fico: Smer nenesie zodpovednosť za výsledky v Banskobystrickom kraji

Robert Fico a Erik Tomáš počas tlačovej konferencie k výsledkom
Zobraziť galériu (16)
Robert Fico a Erik Tomáš počas tlačovej konferencie k výsledkom  (Zdroj: SITA)

Smer-SD nenesie podľa predsedu strany Roberta Fica žiadnu zodpovednosť za výsledky župných volieb v Banskobystrickom kraji. Ako povedal Fico v noci na tlačovej besede v Bratislave, Kotlebovi odporúča, nech pošle ďakovné listy SDKÚ-DS, SaS a médiám. „Akú médiá urobili pre neho kampaň, by som si prial pred každými voľbami. Rómska otázka rezonuje a vždy bude profitovať ten, kto ponúkne riešenia typu krátky dvor a dlhý bič,“ uviedol. Podľa neho takú kampaň za dva týždne ako médiá urobili Kotlebovi, nemal nikto nikdy v živote. Dnešné vyhováranie sa predsedu SDKÚ-DS Pavla Freša, ktoré sa týka Banskobystrického kraja, je podľa Fica smiešne. „Útočiť nebudem na nikoho, rešpektujem rozhodnutie voličov vo všetkých krajoch,“ konštatoval.

Podľa Fica mnohí sa správali v týchto voľbách podľa pravidla, že všetko je lepšie ako Smer. „Viem si predstaviť ako s radosťou voliči hlasovali za Kotlebu, len aby nevyhral Maňka. Necítime žiadnu zodpovednosť za výsledok v Banskej Bystrici,“ povedal. Zároveň pripomenul, že Maňka vyhral v prvom kole tak, že mu chýbalo 0,5 percenta k celkovému víťazstvu. „Nevidím dôvod vyvodzovať zodpovednosť voči Maňkovi, ktorý dostal približne taký počet hlasov, ako v prvom kole,“ uviedol. Podľa neho Maňka a rovnako aj neúspešná kandidátka v Bratislavskom kraji Monika Flašíková Beňová budú zrejme kandidovať v budúcoročných eurovoľbách. Podľa Fica Kotleba získal množstvo hlasov voličov pravice. „Podstatná časť hlasov, ktoré získal Kotleba, boli hlasy pravice,“ uviedol. Fica mrzí, že rómsky problém vyplával opäť na povrch.

Smer-SD regionálne voľby podľa Fica vyhral. „Pred štyrmi rokmi sme mali piatich, dnes máme šiestich županov. Máme o 25 poslancov viac. Teda sme výrazný víťaz volieb,“ vyhlásil.

Vladimír Maňka: Kotleba by dosiahol podobný výsledok aj v iných krajoch

Neúspešný kandidát Vladimír Maňka.
Zobraziť galériu (16)
Neúspešný kandidát Vladimír Maňka.  (Zdroj: SITA)

"Myslím si, že keby Kotleba kandidoval v ktoromkoľvek kraji, tak dosiahne podobný výsledok, snáď okrem Bratislavy. Je to problém celoslovenský a naozaj ho bude potrebné riešiť," boli prvé slová Maňku na výsledky volieb, v ktorých sa očakávalo práve jeho víťazstvo.

Ako ďalej uviedol, výsledky banskobystrických volieb sú "určitým protestom občana". Kotlebovi voliči sú podľa neho v prvom rade jeho skalní, potom sú to ľudia, ktorí majú pocit, že niektoré veci sa neriešia tak, ako by sa mali a tretia skupina sú mladí ľudia, ktorí si povedali poďme voliť Kotlebu, nech je zábava.

Podľa neho bude musieť nastať zvrat v politike smerom k občanom. "Ľuďom budeme musieť hovoriť veci, ktoré majú pocit, že sa neriešia," pripomenul.

Maňka zároveň vyjadril sklamanie nad tým, že v druhom kole volieb sa za neho nepostavila aj pravica. V reakcii na prehru ale nemieni odísť z politiky, kraju chce však aj naďalej pomáhať.

Zdenko Trebuľa: Takú nenávistnú kampaň som ešte nezažil

Trebuľu vo voľbách podporil aj predseda Národnej rady Pavol Paška.
Zobraziť galériu (16)
Trebuľu vo voľbách podporil aj predseda Národnej rady Pavol Paška.  (Zdroj: SITA)

„Bolo to napínavé,“ zhodnotil výsledok volieb úspešný kandidát Zdenko Trebuľa. Poukázal na to, že v prvom kole volieb bolo desať kandidátov, pričom ôsmi sa v druhom kole spojili pri podpore Bauera. „Politika nemá logiku a pravidlá, ale ukázalo sa, že my sme ľudí spojili,“ doplnil staronový predseda KSK.

Trebuľa sa vyjadril aj ku kampani, ktorá sa podľa neho v posledných dvoch týždňoch radikalizovala. „Za pätnásť rokov, čo som v komunálnej, či regionálnej politike som sa nestretol s takými osobnými atakmi a s takou nenávisťou,“ vyhlásil. Prízvukoval, že sú tu prvé signály, že extrémizmus sa dostáva do takej pozície, ktorá túto krajinu môže do budúcna ohroziť. Odpovedi na spôsob komunikácie s spoluprácu s Mariánom Kotlebom sa vyhol.

Tomáš Galbavý sa poďakoval za priazeň

Neúspešný kandidát na župana v Nitrianskom kraji Tomáš Galbavý (SDKÚ-DS, SaS, Most-Híd, Nova, SMK, OKS) napísal na FB: "Ďakujem priatelia za neskutočné množstvo hlasov.... Som rád, že po rokoch som sa stal reálnou konkurenciou. Dodáva mi to silu a energiu bojovať za slušnosť a čestnosť v politike.
Toto je len začiatok."

Pavol Frešo: Výhra je precedensom, že Smer je poraziteľný

Pavol Frešo vo svojej
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: SITA)

"Tento výsledok, ktorý máme v Bratislave, je obrovským záväzkom a v skutočnosti prvým krokom k tvorbe alternatívy na Slovensku a porážke Smeru-SD v ďalších voľbách. Je to precedens, prvý schod, ktorý sme dosiahli," zhodnotil výsledky volieb víťaz Pavol Frešo. To, že kandidáti Smeru sú poraziteľní, demonštroval aj na tom, že v Košickom a Nitrianskom kraji boli výsledky tesné. "Aj na tom je možné ukázať, že ľavica je poraziteľná," podotkol.

Frešo v súvislosti s víťazstvom Mariána Kotlebu vyzval všetkých predsedov strán, aby sa bavili o zachovaní demonkracie na Slovensku.

Exminister obrany Ľubomír Galko: A je vymaľované

"A este jedna myslienka. Za vsetko mozete vy, farizeji z KDH. Mozete si trepat, co chcete. O pade vlady, o nepodpore Manku zo strany SaS. Vasa kolaboracia so Smerom priniesla svoje ovocie. A nielen v Banskej Bystrici, ale aj v Nitre, a koniec-koncov aj v Presove a Ziline, kde ste postavili cajovych kandidatov a vydlazdili smerakom cestu. Ak sa niekto moze hanbit, tak ste to vy. Fuj!" napísal Galko na Facebook.

Bývalý redaktor TV JoJ Laco Ďurkovič: Kotleba vyhral, do pi*i Slovensko! Fuj!

"Gratulujem mediam ze kvalitnym medialnym pokrytim spopularizovali tohto tupeho bezvyznamneho agronaziskina... bravo!" rozľúčil sa na Facebooku moderátor.

Poslanec Alojz Hlina: Neprišli, nepochopili

"Dva týždne som čakal na poslancov, aby sa vrátili do parlamentu a riešili problém, ktorý reálne trápi ľudí. Neprišli. Nepochopili. Neschopnosť štandardnej politiky riešiť problémy ľudí je spojená nádoba s nárastom popularity extrémizmu," zapojil sa do Facebookovej aktivity k výsledkom volieb Hlina.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu