Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Kupujete kuracinu, pozor! Kontrolóri potvrdili nebezpečné mäso v týchto podnikoch!

Kuracie mäso Zobraziť galériu (2)
Kuracie mäso

BRATISLAVA – Kontaminované mäso z Brazílie s obsahom doxycyklínu sa dostalo aj na slovenský trh. Putovať malo z Brazílie naprieč Európou až do slovenských reštaurácií či do školskej jedálne. Takto sa k nám malo dopraviť približne 20 ton kuracieho mäsa, ktoré obsahovalo antibiotiká podávané kurčatám pre rýchlejší výkrm.

Na výskyt pochybného mäsa nás upozornila Česká republika. Nadmerné množstvo doxycyklínu sa malo distribuovať v Bratislavskom kraji, pričom skončilo v niekoľkých reštauráciách, hospicoch a dokonca aj v jednej školskej jedálni. Dotknutými podnikmi mali byť Market centrum s.r.o. alebo veľkosklad v Nitrianskom Pravne.

Od upozornenia vykonala slovenská strana niekoľko kontrol, podľa ktorých mäso mohlo byť už skonzumované. Pracovníci RÚVZ spravili kontroly u odberateľov predmetného výrobku, ako aj v iných zariadeniach spoločného stravovania vrátane jedného školského v Bratislavskom kraji. Z deviatich kontrol vyplynulo, že v zariadeniach spoločného stravovania sa už výrobok nenachádzal, alebo bol už vrátený dodávateľovi. V štyroch prevádzkach bol výrobok v čase kontroly už spotrebovaný.“

Brazílske kuracie mäso sa malo dostať aj mimo Bratislavského kraja. „RVPS Prievidza zase zistila, že z veľkoskladu v Nitrianskom Pravne sa tento výrobok dostal aj do ďalších zariadení v rámci Slovenska. Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Bratislave na tomto základe vykonal 15. novembra ďalšie štyri kontroly u odberateľov. V tom čase sa však v predmetných prevádzkach nachádzali len kuracie prsia s iným dátumom minimálnej trvanlivosti.“

Následne vznikali obavy o zdravie po náhodnej konzumácii tohto antibiotika. „Pri jednorazovej konzumácii vám nič nehrozí,“ ubezpečuje zástupkyňa regionálneho hygienika v Bratislave Jindra Holíková.

„V Česku na to upozornili a je dobre, že sa to zastavilo.“ Povedala pre Topky Holíková. Po opakovanom zjedení však už môžu nastať komplikácie. „Môže sa u vás vyvinúť rezistencia na určitý druh antibiotík,“ Potvrdila.

Kde všade sa kontaminované mäso dostalo a ako zistiť, či ste práve vy neskonzumovali pokrm s doxycyklínom, je zložité. No hygienici celú situáciu upokojujú. „Nič vám nehrozí, nebojte sa.“ Ubezpečila zástupkyňa regionálneho hygienika.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu