Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

V bašte Kotlebu rastie násilie: Starší ľudia sú bezmocní, pribúdajú prepadnutia!

Marián Kotleba
Marián Kotleba (Zdroj: SITA)

JELŠAVA – Zvýšenej kriminality sa obávajú obyvatelia Jelšavy. Ako informoval primátor mesta Milan Kolesár, samospráva sa snaží dohodnúť preventívne opatrenia s tamojším Obvodným oddelením Policajného zboru a časť opatrení prijali aj vo vlastnej réžii.

 V Jelšave zaznamenali v rozpätí niekoľkých týždňov dva prípady lúpežných prepadnutí. V oboch prípadoch sa obeťami stali starší ľudia. Zlodeji sa okrem toho opäť vlámali do historickej budovy Coburgovského kaštieľa. Prestrihli železnú reťaz na bráne a ukradli časť medenej strechy. "Najhoršie na tom je, že lúpežné prepadnutia sa stali za bieleho dňa a na námestí, ktoré je osvetlené a monitorované kamerovým systémom. Dostali sme ponuku od súkromnej bezpečnostnej služby, že rozšíria monitorovanie aj nad rámec uzatvorenej zmluvy. Budú sa pohybovať na vytypovaných miestach a v časoch, keď chodia starší ľudia. Bude to najmä okolo kostolov, klubu dôchodcov a podobne," povedal Kolesár.

Samospráva sa snaží dohodnúť na preventívnych opatreniach aj s políciou. "Naši obyvatelia tým, že majú strach, oveľa citlivejšie vnímajú aj prácu polície. Cítime najmä to, že sa nám úplne vytratili hliadky, ktoré chodia pešo po meste. Z našej strany sme o takýto monitoring žiadali už viackrát, nakoľko táto požiadavka vyplynula aj z rokovaní viacerých mestských zastupiteľstiev. Ľudia jednoducho vidia policajtov iba pri kontrolách cestnej dopravy," dodal primátor Jelšavy. 

Policajti už obvinili z prečinu krádeže a zo zločinu lúpeže 40-ročného muža z Jelšavy. V utorok 12. novembra  v pohostinstve na Námestí republiky v Jelšave ukradol mobilný telefón. Vzal ho zo stola, pri ktorom sedela jeho majiteľka z Jelšavy. Krátko na to túto istú 73-ročnú ženu lúpežne prepadol. Vyšetrovateľ ho umiestnil do policajnej cely a spracoval návrh na jeho väzbu. 

"Záver roka je každoročne obdobím, kedy evidujeme zvýšený počet prípadov majetkovej a násilnej kriminality. Prijali sme viacero opatrení k predchádzaniu a odhaľovaniu tejto trestanej činnosti, osobitne ku krádežiam vlámaním a lúpežiam. Obraciame sa na občanov s výstrahou, aby boli v maximálnej možnej miere opatrní, aby sa nestali obeťou tejto trestnej činnosti. Aby sa vyhýbali vo večernej a nočnej dobe odľahlým a neosvetleným miestam, kde na nich môžu číhať potenciálni lúpežníci.

Aby boli všímavejší voči okoliu a ihneď nahlásili na linku tiesňového volania polície 158, každé podozrenie zo spomínaných protiprávnych konaní, ktoré bezodkladne preverujeme. Dôležité je, aby si zapamätali opis páchateľa, jeho oblečenie, smer, ktorým uniká, prípadne ak je na motorovom vozidle, jeho farbu, typ a evidenčné číslo. Všetky tieto informácie sú pre nás mimoriadne dôležité a pomôžu nám vypátrať páchateľa," informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Banskej Bystrici Mária Faltániová.

Práve v Jelšave mal kandidát na predsedu BSK Marián Kotleba obrovskú podporu – takmer 50% v prvom kole volieb.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu