Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Tragická správa z Tatier: Strateného Pavla (†49) našli po troch dňoch mŕtveho

Zábery zo záchrannej akcie Zobraziť galériu (11)
Zábery zo záchrannej akcie (Zdroj: hzs)

VYSOKÉ TATRY - Po troch dňoch náročnej pátracej akcie prišla z Vysokých Tatier tragická správa. Horolezca Pavla (†49), ktorý ešte v sobotu spadol počas zostupu zo Zadného Ľadového štítu do Ľadovej doliny a hľadali ho desiatky horských záchranárov spolu s vrtuľníkmi, našiel dnes služobný pes zasypaného snehom v Hornom kotli Ľadových doliniek.

Pavol bol v horách spolu s kamarátom Ľudovítom, ktorý požiadal horských záchranárov o pomoc po tom, čo jeho kolega spadol zo Zadného ľadového štítu a nereagoval na volanie. Do terénu vtedy odišlo niekoľko horských záchranárov a po oboch horolezcoch pátrali do neskorých nočných hodín. Počasie im však neprialo a akciu museli prerušiť.

Tragická správa z Tatier:
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: hzs)

V pátraní pokračovali hneď na druhý deň skoro ráno a do zásahu sa zapojil aj poľský záchranársky vrtuľník.  Počas prvého letu sa im podarilo dostať k Ľudovítovi, ktorého už medzitým horskí záchranári pripravili na prevoz. "Následne ho vrtuľník odviezol do nemocnice v Zakopanom s podozrením na podchladenie a po ošetrení bol prevezený naspäť na Slovensko," informovala Horská záchranná služba (HZS). Keďže počasie bolo nepriaznivé a záchranári bojovali so zlou viditeľnosťou, vrtuľník nemohol opäť vzlietnuť.

Po zlepšení poveternostných podmienok pátranie, ktorého sa zúčastnilo 20 záchranárov, pokračovalo aj s vrtuľníkom. Ani tento deň im však nepriniesol žiaden výsledok. Horolezca Pavla hľadali aj v pondelok, kedy sa pokúšali lokalizovať jeho telefón, bohužiaľ bezúspešne. V utorok sa do hľadania zapojilo 10 horských záchranárov spolu s dvoma lavínovými psami a v náročnom teréne ich ohrozovali drobné lavíny.

Tragická správa z Tatier:
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: hzs)

"Napriek náročnému pohybu v teréne bol za pomoci služobného psa nájdený nezvestný horolezec bez známok života v Hornom kotli  Ľadových doliniek, prisypaný súvislou vrstvou snehu," uviedla HZS. Snehová pokrývka bola zrejme najpravdepodobnejšou príčinou, prečo bolo pátranie po horolezcovi také komplikované. Pavlovo telo transportovali na Hrebienok, odkiaľ ho prevezú do márnice v Novom Smokovci. Prípad prevzala polícia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu