Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Staré vlaky už čoskoro končia: Pripravte sa na netradičné názvy!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - O mesiac odzvoní tradičným názvom vlakov smerujúcich z Bratislavy do Košíc. Železnice sa rozhodli zarobiť na komerčných názvoch vybraných firiem. Tradičné názvy ako Tatran, Gerlach alebo Kriváň nahradia názvy súkromných spoločností ako napríklad DOXXbet alebo SHOPPIE.SK. Aby ste nezostali zaskočení, keď sa budete na vianočné sviatky vracať domov, prinášame vám kompletný zoznam premenovaných vlakov na trase Bratislava - Košice. Popri sťaženej orientácii sa aspoň pobavíte.

Zmena názvov nie je žiadna novinka a netradičné komerčné mená na vlakoch sa použili už v minulosti. Tento pokus však pred pár rokmi nevyšiel podľa predstáv. Názvy pôsobili zmätočne a nayvše zisk sa nekryl s predstavami zriaďovateľov.

Od polovice decembra teda známe mená ako Gerlach, Kriváň či Liptov sa premenujú na názvy súkromných firiem. Pozrite sa, do akých vlakov budete približne o mesiac nastupovať:

 

Číslo vlaku

nový názov vlaku

pôvodný názov vlaku

východisková žst

cieľová žst

501

MARTINUS.SK

Tatran

Bratislava

Košice

502

LYONESS

Gerlach

Košice

Bratislava

505

DOXXbet

Rysy

Bratislava

Košice

507

LYONESS

Kriváň

Bratislava

Košice

601

HORALKY SEDITA

Váh

Bratislava

Košice

606

SHOPPIE.SK

Liptov

Košice

Bratislava

612

OKAY ELEKTRO

Ružín

Košice

Bratislava

 

Prinavrátenie ku komercii sa odôvodňuje vyšším finančným zárobkom a zníženiu straty z prevádzkovaných nákladov.

"Cieľom predaja je využiť všetky možnosti ako dosiahnuť lepšie vlastné tržby a tým vylepšiť hospodársky výsledok spoločnosti a súčasne znížiť nároky na dotáciu od štátu. Stále platí, že reálne tržby dosahujú len asi tretinu nákladov na objednané výkony." Povedala hovorkyňa železníc.

Celkovo by mala táto zmena priniesť budúci rok podľa ZSSK až 120-tisíc eur. Či sa to oplatí a koľko finančných prostriedkov sa tak získa, ukáže až čas.

Už onedlho budeme teda jazdiť na vlakoch ako MARTINUS.SK, LYONESS alebo HORALKY SEDITA. Dúfajme, že táto zmena vás nevykoľají až natoľko, aby ste svoj vlak nestihli.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu