Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Na popularizáciu vedy a jej propagáciu pôjde 15 miliónov eur

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Takmer 15 miliónov eur pôjde na popularizáciu vedy na Slovensku. Na vybudovanie zážitkového vedeckého parku či na aktivity propagujúce vedu medzi ľuďmi sme získali 14,9 milióna eur z eurofondov.

Informovala hovorkyňa Centra vedecko - technických informácií SR Eva Vašková.

Práve centrum ako príspevková organizácia ministerstva školstva využilo možnosť uchádzať sa o peniaze z fondov Európskej únie. Národný projekt s rozpočtom 14,9 milióna eur pripravovalo dva roky, prebiehať bude necelé tri roky.

Slovensko sa tak pripojilo k viacerým krajinám EÚ ako je Poľsko, Česko, Maďarsko, Slovinsko, Belgicko, Holandsko, Francúzsko, Veľká Británia či Malta, ktoré využijú europeniaze, aby zvýšili povedomie a záujem verejnosti o vedu, hovorí Vašková. Projekt odštartoval prípravou komunikačnej a mediálnej stratégie za 165-tisíc eur s DPH. Verejné obstarávanie v týchto dňoch ukončili, podmienky súťaže si vyzdvihlo 13 agentúr a súťažný návrh predložili štyri. Víťaz zatiaľ nie je známy.

„Slovensko má problém držať krok s krajinami OECD v podiele počtu vedcov a hlavne zabrániť úniku mozgov do zahraničia, pričom aj v našich podmienkach dosahujú niektorí vedci výsledky porovnateľné so svetovou špičkou,“ vysvetľuje dôvody a potreby popularizácie vedy riaditeľ Centra vedecko - technických informácií SR Ján Turňa.

Projekt popularizácie vedy a techniky pozostáva z dvoch hlavných aktivít. Prvou je vybudovania Centra vedy ako zážitkového vedeckého parku, ktorý má zvýšiť záujem ľudí o vedu organizovaním interaktívnych expozícií, atraktívnou formou motivovať k štúdiu technických odborov a prírodných vied, prezentovať slovenský priemysel a súčasný slovenský výskum.

Centrum vedy bude dostupné všetkým návštevníkom bezplatne sedem dní v týždni. Jeho vybudovanie by malo stáť takmer päť miliónov eur s DPH. Ďalšou aktivitou je organizovanie aktivít, ktoré majú zvýšiť záujem verejnosti o vedu. Ide napríklad o nový vedecký filmový festival, zavedenie Národnej ceny za vedu a techniku, podpora jestvujúcich podujatí akými sú Noc Výskumníkov či Cena SAV, dni otvorených dverí a popularizačných činností jednotlivých ústavov univerzít a vedeckých inštitúcií.

Peniaze tiež pôjdu na organizovanie odborných prednášok, workshopov či multimediálnych programov pre študentov - 80 programov pre minimálne 16 000 žiakov. V rámci projektu tiež pripravia kvízy, tlač a zabezpečia distribúciu vedecko-popularizačných publikácií, vyrobia tiež audiovizuálne diela, flash animácie, 3D prezentácie, upútavky, televízne a rozhlasové spoty.

Vedu budú propagovať aj na internete, pripravia napríklad online aplikácie a hry určené pre počítače, tablety, mobilné telefóny, smartfóny, vytvoria profily na sociálnych sieťach. Na organizovanie uvedených aktivít plánujú minúť z rozpočtu projektu takmer 3,5 milióna eur s DPH. Na spoluprácu s médiami a poskytnutie mediálneho priestoru sú vyčlenené dva milióny eur s DPH.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu