Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Ekonóm Karpiš: Zdanenie všetkých je radikálny návrh, štáty nehľadajú úspory dostatočne

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: profimedia.sk)

BRATISLAVA – Zdaniť jednorazovo všetok majetok desaťpercentnou sadzbou. To je návrh, s ktorým prišiel Medzinárodný menový fond a o ktorom ako prvé informovali Topky. Podľa uznávaného ekonóma je takýto návrh radikálny a politici by mali v prvom rade hľadieť na seba.

Aj keď sa Fond bráni, už len myšlienky na akýkoľvek neopodstatnený zásah do majetku z radov politikov by bol prvotriednym škandálom. Spomína sa síce iba jednorazový efekt, no následky by pocítili všetci. Netreba podceňovať jeho dlhodobé devastačné účinky na ochotu investovať a sporiť v krajinách, kde sa implementuje,“ hovorí Juraj Karpiš.

Problémy spojené s dlhovou krízou, zdá sa, že politici tlačia iba pred sebou a k rozhodným krokom sa stále neodhodlali. Kvôli neochote riešiť trvajúce ťažkosti sa politici čoraz viac obzerajú po vreckách a peňaženkách súkromných osôb. „Straty vytvorené zlou monetárnou politikou centrálnej banky a chybnými rozhodnutiami bánk sa cez záchranné mechanizmy postupne dostávajú k ľuďom a berú im peniaze z vrecka.“

Najvyšší politickí predstavitelia si nepripúšťajú čierne scenáre, no chuť rozhýbať sa k reformám im stále chýba. „Podľa nášho názoru sa ale ešte ani zďaleka nevyčerpal priestor na úspory vo verejných financiách, preto na takéto radikálne návrhy neexistuje dôvod.“ Potvrdil ekonomický analytik.

„Návrh ilustruje ako závažné sú problémy vyspelých krajín so zadlžením a čo hrozí ľuďom v budúcnosti,“ pripomenul, aby sa občania mali na pozore a dávali pozor na svoje ťažko zarobené úspory.

Pre chorú ekonomiku odporúča jednoznačný recept na uzdravenie. „Vyššie dane rast neprinesú, naopak akúkoľvek súkromnú iniciatívu a vytváranie pracovných miest trestajú. Pomôže len osekanie verejných výdavkov na udržateľnú úroveň, zníženie daní a deregulácia, ktorá umožní Európe súťažiť s flexibilnou Áziou a USA.“ Uzavrel Karpiš.

Štúdiu s názvom Taxing Times priniesol Medzinárodný menový fond len prednedávnom a jeho súčasťou bol aj tento kontroverzný návrh. Oproti rastúcim výdavkom štátov sú súkromné úspory ako prvé na muške. V rámci sanácie bankového sektora bola táto metóda vyskúšaná už tento rok na Cypre.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu