Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Novela cestnej premávky schválená: Vieme, aké zmeny nás čakajú!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Novela zákona o cestnej premávke z dielne ministerstva vnútra, ktorú poslanci v utorok schválili, by mohla potešiť najmä tých, ktorým sa nepáči výška pokút. Za menej závažné priestupky klesne zo 60 na 50 eur, čo síce nie je závratný rozdiel, ale predsa len poteší nejednu peňaženku. Samozrejme to nie je jediná zmena oproti predchádzajúcim predpisom.

Novela, ktorú ešte musí podpísať prezident, by mala byť účinná od 1. januára budúceho roka a na motoristov čaká okrem dobrej správy o znížení pokút aj viacero nových povinností. Tie sa však nevyhnú napríklad ani chodcom.

Reflexné prvky pre chodcov

Podľa denníka SME budú musieť za zníženej viditeľnosti chodiť po vozovke s reflexnými prvkami, a to aj v obci. Ministerstvo pod vedením Roberta Kaliňáka tak chce dbať na ich bezpečnosť. Obec, ne-obec, za riskovanie života si navyše môžu vyslúžiť pokutu až do výšky 60 eur.

Dosť bolo jedenia, pitia a fajčenia

Novela cestného zákona prináša zmenu a už žiadny spolujazdec na motorke alebo trojkolke nesmie jesť, piť a ani fajčiť.

Alkohol za volantom

Pri prichytení s alkoholom v krvi treba do 30 dní absolvovať preskúmanie zdravotnej spôsobilosti vo vzťahu k závislosti od alkoholu.

Motorkári a cyklisti zbystrite pozornosť

Motorkári a cyklisti budú smieť parkovať na chodníkoch aj v zóne, ktorá zakazuje státie, respektíve zastavenie. To bude platiť aj pre lokality s plateným regulovaným státím. Chodcom však musia nechať k dispozícii aspoň 1,5 metra široký voľný chodník, inak ich čaká pokuta.

Povinnosti lekárov

Lekári budú musieť posielať policajtom výtlačok dokladu zdravotnej prípadne psychickej spôsobilosti, pretože sa zvyknú falšovať.

Spôsobíte škodovú udalosť, hľadajte vlastníka

Vinník havárie, ktorý poškodil niekomu majetok (nie auto), už nemôže vlastníkovi len oznámiť svoje osobné údaje. Bude treba spoločne vyplniť správu o nehode a podpísať ju. Ak sa vám nepodarí nájsť vlastníka poškodenej veci, zo škodovej udalosti bude dopravná nehoda, a treba privolať políciu.

Čo s prívesom za autom?

Novela upresňuje pravidlá a umožňuje aj vodičom so skupinou B šoférovať jazdnú súpravu do 4 250 kg.

Menej administratívy s vodičákmi

Vrátiť nájdený vodičský preukaz môžete, ak ste ešte nepožiadali po strate o vydanie nového. Už nebude treba ani splnomocnenie od notára pre osobu, ktorá vám vyzdvihne vodičský preukaz na dopravnom inšpektoráte.

V prípade však, že chcete s policajtmi vyhúpať a vodičský, ktorý vám chcú zadržať, nevydáte, bude neplatný.

Nehoda bez zranení

Tí, ktorí spôsobia za posledných 5 rokov najmenej 3 dopravné nehody, ale nepríde ku zraneniu ani úmrtiu, neprídu o vodičské oprávnenie.

Vyraďovanie vozidiel

Zodpovednosť za vyraďovanie prejde na dopravné inšpektoráty. Okrem toho bude môcť inšpektorát požiadať o zápis schváleného spájacieho zariadenia do osvedčenia o evidencii.

Zápis vlastníka alebo držiteľa vozidla sa bude dať robiť aj elektronicky.

EČV na želanie

Ľahko zapamätateľné evidenčné číslo môžete už získať aj mimo poradia, priplatíte si však 165,5 eura. Ak teda budú mat také, aké chcete.

 

Niektoré z ďalších zmien:

 

  • zriaďuje sa Národná evidencia vozidiel ako informačný systém
  • držiteľom vozidla na Slovensku je aj ten, kto je zapísaný v osvedčení o evidencii vydanom v cudzine
  • taxíky môžu jazdiť v pruhoch vyhradených pre autobusy
  • pravidelné zdravotné a psychologické prehliadky sú povinní absolvovať len vodiči, ktorí sú držiteľmi vodičského preukazu vydaného na Slovensku
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu