Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Staré Mesto zakázalo fajčiť v záhrade prezidenta i pred školami

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Jupiterimages)

BRATISLAVA – Bratislavské Staré Mesto od polovice novembra sprísňuje podmienky pre fajčiarov. Zapáliť cigaretu si tak nebudú môcť minimálne štyri metre od vstupov do budov škôl, zdravotníckych či kultúrnych zariadení, zariadení sociálnych služieb i úradných budov. Fajčiť tiež bude zakázané v Medickej i Grasalkovičovej záhrade. Takéto všeobecne záväzné nariadenie (VZN) dnes schválili miestni staromestskí poslanci.

Mestská časť má právomoc svojím VZN obmedziť alebo zakázať fajčenie aj na iných verejne prístupných miestach než tých, ktoré vymenúva zákon o ochrane nefajčiarov. Nové nariadenie vychádza podľa samosprávy priamo z podnetov obyvateľov. "V spomínaných budovách je zakázané fajčiť, tento zákaz však často spôsobuje fajčenie priamo pred vchodom, čím sa účel a zmysel zákona neguje," uvádza sa v dôvodovej správe k uzneseniu.

Parky zase mestská časť považuje za miesta oddychu a preto navrhla zakázať fajčenie aj tam. Miestne zastupiteľstvo v Starom Meste dnes tiež rozhodlo, že fajčiarov so zapálenou cigaretou nepustí ani k detským ihriskám bližšie ako osem metrov.

Kontrolovať dodržiavanie nariadenia by mala mestská polícia a inšpektori verejného poriadku. Najskôr by fajčiari pri porušovaní nariadenia podľa Starého Mesta pokutovaní byť nemuseli, mestská časť by ich sankcionovala zrejme až od jari.

Podobné VZN už prijali aj iné slovenské mestá a obce. Fajčiarov takto obmedzili vo Veľkých Levároch, Veľkom Krtíši či v Seredi.

Ochrana nefajčiarov pred tabakovým dymom sa naposledy sprísnila na Slovensku pred letom. Od 1. júla majú kaviarne a reštaurácie v obchodných centrách rovnaké podmienky ako ostatné prevádzky, musia teda stavebne oddeliť priestory pre fajčiarov a nefajčiarov.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu