Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Bielenie lekárskych záznamov: Novorodenca Miška mali v Nitre predávkovať!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: healthtap.com)

NITRA - Riaditeľ nitrianskej fakultnej nemocnice Jozef Valocký nehovoril pravdu, keď vo štvrtok vyhlásil, že prednostka detskej kliniky Alena Ďurišová nezabielila v zdravotnej karte dojčaťa Miška medicínsky dôležitú informáciu a len opravovala chybný záznam kolegu.

Informáciu dnes priniesol denník SME. Denník má k dispozícii časť zdravotnej dokumentácie chlapca, ktorá dokazuje opak. Sprístupnili ju jeho rodičia. SME ju zverejnilo vo svojom dnešnom vydaní.

Po tom, čo sa Miško v nitrianskej nemocnici predčasne narodil s obojstranným zápalom pľúc, podali mu nadmerné množstvo lieku gentamycín. Práve túto informáciu mala podľa rodičov a niektorých lekárov nitrianskej kliniky Ďurišová zabieliť, píše sa v dnešnom vydaní SME. „Bielenie karty nebolo,“ povedal vo štvrtok Valocký, ktorý je tiež poslancom Smeru, televízii Markíza. Denníku SME na otázku o bielení karty dovtedy nikdy priamo neodpovedal. „Už som sa vyjadril včera v televízii,“ utekal v piatok pred SME v parlamente.

Na otázku, prečo o bielení klamal, neodpovedal a schoval sa v poslaneckej kancelárii Smeru, upozorňuje denník. Vyhýbavo sa podľa denníka k bieleniu karty v nitrianskej nemocnici stavia aj ministerstvo zdravotníctva, ktoré je jej zriaďovateľom. Jeho hovorkyňa Zuzana Čižmáriková v piatok odkázala na štvrtkové vyjadrenie ministerky Zuzany Zvolenskej (Smer). Tá vravela, že v tejto veci prebieha na ministerstve vyšetrovanie. Kedy sa skončí, nie je známe. 

Denník pripomína, že zmenu zdravotnej dokumentácie Valocký doteraz obhajoval tým, že Ďurišovej podriadený zle interpretoval prepúšťaciu správu z Detskej fakultnej nemocnice v Bratislave. Meno lekára, ktorý sa chyby dopustil, neuviedol. Do Bratislavy Miška podľa rodičov previezli pár dní po pôrode, lebo mu zlyhávali obličky. Potvrdzujú to záznamy z bratislavských Kramárov, píše SME. V prepúšťacej správe nemocnica napísala, že chlapček bol prijatý pre akútnu renálnu insuficienciu čiže zlyhanie obličiek. Aj túto správu má denník SME k dispozícii.

Podľa dokumentu bratislavskí lekári predpokladali, že k zlyhaniu došlo „podávaním gentamycínu pri nedostatočnej hydratácii a nerozbehnutej diuréze nezrelého novorodenca“. Bratislavská nemocnica nechcela prípad komentovať s odvolaním sa na ochranu osobných údajov. Pri ďalšej hospitalizácii Miška v Nitre napísal tamojší lekár do jeho karty to, čo zistili bratislavskí kolegovia – že chlapec mal po prevoze do Bratislavy „akútnu renálnu insuficienciu navodenú farmakologicky“.

Ďurišová informáciu zabielila. Prečo Valocký tvrdí, že lekár prepúšťaciu správu zle interpretoval, nie je podľa denníka jasné. Ak by aj došlo k zlému výkladu, prednostka podľa zákona o zdravotnej starostlivosti nemala právo informáciu zmeniť. Túto právomoc má iba lekár, ktorý urobil pôvodný zápis. A keby aj Ďurišová mohla zmenu spraviť, pôvodný zápis musí podľa zákona zostať čitateľný. Lekárka v piatok denníku nebrala telefón. 

„Ministerstvo zdravotníctva nemá jediný dôkaz, ktorý by poukazoval na akékoľvek porušenie zákona, prípadne iných predpisov,“ povedala minulý týždeň Čižmáriková a ministerstvo na vyjadrení stále trvá. Okrem vlastného preverovania chcú počkať aj na výsledok vyšetrovania Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Ten na podnet Miškových rodičov od júna skúma podozrenie z predávkovania gentamycínom. Úrad podľa skoršieho vyjadrenia svojej hovorkyne Sone Valášikovej teraz robí vyšetrovanie v zdravotníckom zariadení. Na úrade je šéfkou sekcie pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou Olívia Mancová. Dva od seba nezávislé zdroje denníku SME potvrdili, že má s Valockým nadštandardný vzťah. Úrad to odmietol komentovať a Valocký na otázku denníka doteraz neodpovedal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu