Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Máme čo doháňať: Pätine dospelých Slovákov chýbajú skúsenosti s počítačom

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – S problémami v prostredí informačných a komunikačných technológií si ľahko poradí viac ako 40 percent dospelého obyvateľstva Holandska, Fínska a Švédska. V Španielsku, Taliansku, na Cypre, v Poľsku a na Slovensku však nemá s počítačom žiadne skúsenosti takmer pätina dospelých.

To je jeden z výsledkov medzinárodného prieskumu zručností dospelých, ktorý dnes uverejnila Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) a Európska komisia (EK).

Podľa prieskumu má každý piaty dospelý Európan slabiny v čítaní, písaní a počítaní a dokonca ani vysokoškolský diplom v určitom odbore nezaručuje v rôznych krajinách rovnakú úroveň zručností. Štvrtina dospelých nemá digitálne zručnosti potrebné na efektívne využívanie počítačových technológií. Medzi jednotlivými krajinami sú podľa EK zarážajúce rozdiely v zručnostiach získaných v rámci formálneho vzdelávania. Čerství absolventi vyššieho sekundárneho vzdelávania v niektorých členských štátoch majú podobnú alebo lepšiu úroveň zručností ako vysokoškolskí absolventi v iných. 

Prieskum hodnotil gramotnosť a matematickú gramotnosť dospelých vo veku od 16 do 65 rokov a ich schopnosť riešiť problémy v oblasti informačných a komunikačných technológií v 17 členských štátoch EÚ – v Belgicku (vo Flámsku), v Českej republike, Dánsku, Estónsku, vo Fínsku, Francúzsku, v Nemecku, Írsku, Taliansku, na Cypre, v Holandsku, Rakúsku, Poľsku, Slovenskej republike, Španielsku, vo Švédsku a v Spojenom kráľovstve (Anglicku a Severnom Írsku) – ako aj v Austrálii, Kanade, Japonsku, Kórejskej republike, Nórsku a Spojených štátoch. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu