Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Slováci a jednotná euromena: Pozrite sa, aký k nej máme postoj!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Mena euro je najdôležitejším prvkom, ktoré v občanoch štátov Európskej únie vzbudzuje európsku identitu. V najnovšom prieskume Eurobarometer 2013 takýto pocit európskej identity cez spoločnú menu vyjadrilo 42 percent opýtaných. Na Slovensku cíti európsku identitu cez euro až 62 percent respondentov.

„Vidno, že Slováci sa už stotožnili s eurom ako so svojim platidlom. Považujú ho za jeden zo symbolov alebo hodnôt európskej integrácie. Ako vidieť je to oveľa výraznejšie ako priemer v EÚ,“ povedal riaditeľ informačnej kancelárie EP na Slovensku Robert Hajšel.

Ďalším prvkom, ktorý vytvára európsku identitu, sú hodnoty slobody a demokracie, ktoré tak vníma 40 percent opýtaných občanov EÚ (29 percent respondentov zo Slovenska). Ďalších 27 percent účastníkov prieskumu z EÚ (25 percent v SR) za takýto prvok označilo históriu, 26 percent (19 percent v SR) kultúru a 23 percent (31 percent v SR) geografiu. Úspech európskej integrácie považuje za takýto prvok 21 percent opýtaných, na Slovensku 18 respondentov.

Členstvo v EÚ bolo podľa Hajšela na Slovensku vždy vnímané pozitívne a takým aj ostalo. „Ale už nie sme vysoko nad priemerom,“ porovnal Hajšel stav s EÚ, ktorý vyplýva z ostatného Eurobarometra. Členstvo v Únii považuje za dobrú vec 50 percent opýtaných Európanov tak isto, ako je to u respondentov zo Slovenska. Tento pocit u Slovákov pred rokom výrazne klesol, čo môže byť podľa Hajšela dôsledok finančnej krízy a účasti Slovenska na aktivitách v EÚ na záchranu eura. Členstvo v EÚ za zlú vec označilo 10 percent opýtaných Slovákov (17 percent v EÚ).

V Eurobarometri sa pýtali aj na to, aký má podľa respondentov ich hlas váhu v Európskej únii a vo vlastnej krajine. „Slovensko je menšou krajinou, je relatívne novou členskou krajinou EÚ,“ vysvetlil Hajšel, prečo boli u našich respondentov pri tejto otázke rozdiely oproti európskemu priemeru. Z Európskych respondentov si 39 percent myslí, že ich hlas má v EÚ váhu – na Slovensku je to 34 percent. Vo vlastnej krajine považuje svoj hlas za závažný 58 opýtaných ľudí v rámci EÚ a 53 percent respondentov zo Slovenska. Hlas našej krajiny má v EÚ váhu podľa 56 percent opýtaných zo Slovenska ( v európskom priemere sa takto vyslovilo 62 percent respondentov).

Podľa eurobarometra majú občania aj Slováci približne rovnaké predstavy o tom, čo je do roku 2025 najväčšou výzvou EÚ. Dominuje nezamestnanosť (SR 61 percent, EÚ 55 percent opýtaných), sociálna nerovnosť (SR 43 percent, EÚ 33 percent) a verejný dlh (32 percent SR aj EÚ).

Prieskum Eurobarometer 2013 robili od 7. do 23. júna na vzorke 27 624 respondentov v celej EÚ. Zo Slovenska ich bolo tisíc.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu