Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Kerry naznačil hrozbu tretej svetovej vojny: Sýriu nesmieme zradiť ako Československo

John Kerry
John Kerry (Zdroj: SITA)

PARÍŽ - Politika ústupkov nemá miesto a nemôžeme ustúpiť ako Adolfovi Hitlerovi pri Československu v roku 1938. Aj to sú slová ministra zahrančiných vecí USA Johna Kerryho, ktoré vyhlásil na tlačovej konferenci v Paríži. V tejto chvíli je to náš Mníchov. Musíme sa rozhodnúť správne a držať spolu.

Ústupky vo vzťahu k Sýrii by podľa Kerryho znamenali rovnakú pohromu ako zrada západných mocností, ktorá predchádzala druhej svetovej vojne. "Nechce, aby sa história opakovala."

Spojenci vtedy počas Mníchovskej konferencie rozhodli o nebránení Československa a de facto jeho rozdelení a začlenení do nemeckej tretej ríše.  „Je to naša šanca, aby sme spolu povýšili politiku zodpovednosti nad politiku ústupkov. Teraz nie je čas len na tiché prizeranie sa brutálnemu vraždeniu,“ vyhlásil na tlačovej konferencii.

Kerry ubezpečil, že sa nebude opakovať druhý Irak ani Afganistan a že Spojené štáty majú pravdivé dôkazy o použití chemických zbraní. Navyše tvrdí, že USA neplánujú inváziu pozemných vojsk ale preventívny vojenský úder na oslabenie moci diktátora Bašára Asada.

Sme hotoví na útok v každej chvíli,“ podčiarkol americký minister dodávajúc, že najprv chce získať zhodu Kongresu na intervenciu v Sýrii. Zasadanie Kongresu v tejto veci sa začne dnes a obe komory zrejme budú o tomto probléme hlasovať niekedy do stredy.

Dnes pritom vyšiel článok v NY Times, v ktorom sa tiež spomínalo Československo. Podľa tajných dokumentov patrilo medzi trojicu štátov, ktoré vyvážali do Sýrie chemické zbrane a ďalšie zbraňové systémy. Do roku 1991 sme údajne cvičili aj vojakov. Okrem nás to bol Sovietsky zväz a Irán.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu