Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Dopravná akcia v Bratislavskom kraji: Polícia sa zameria na bezpečnostné pásy a prilby

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Na cestách Bratislavského kraja prebieha dnes od 7.00 do 13.00 h dopravná akcia. Policajti vo zvýšenej miere kontrolujú počas nej bezpečnosť a plynulosť v cestnej premávke. TASR informovala bratislavská krajská policajná hovorkyňa Karina Považanová.

Policajti sa okrem dodržiavania pravidiel cestnej premávky zamerajú na používanie bezpečnostných pásov a zadržiavacích zariadení.

"Zodpovedným prístupom vodičov a spolujazdcov a rešpektovaním zákonom ustanovenej povinnosti použiť tieto zariadenia počas jazdy je možné predchádzať tragickým dopravným nehodám," ozrejmila Považanová. Policajti sa počas kontroly zamerajú aj na používanie ochranných prílb vodičmi motocyklov a ich spolujazdcov.

Ako informoval hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka, počas tohto týždňa (od 9. do 15.9.) polícia kontroluje používanie bezpečnostných pásov vo vozidlách a prílb na motocykli v celej Európe. Preto aj slovenskí dopravní policajti budú dozerať, či osoby vo vozidlách dbajú na svoju bezpečnosť a sú riadne pripútané. Rovnako si posvietia na motocyklistov, či majú počas jazdy riadne upevnenú prilbu na hlave.

"Používanie bezpečnostných pásov a detských autosedačiek počas jazdy by malo byť samozrejmosťou nielen z dôvodu zákonnej povinnosti, ale najmä pre bezpečnosť osádky vozidla," uviedol Slivka. Ako dodal, túto skutočnosť by si mali uvedomovať aj omnoho zraniteľnejší účastníci cestnej premávky, akými sú motocyklisti. "Vodiči motocyklov a ich spolujazdci zvyšujú bezpečnosť jazdy riadne upevnenou ochrannou prilbou na hlave, ktorá im pri páde môže zachrániť život," zdôraznil hovorca.

Povinnosť používať bezpečnostný pás vo vozidle majú všetci, ktorí sedia na sedadle ním vybaveným a to nielen vpredu, ale aj na zadných sedadlách. Týka sa to osobných i nákladných vozidiel a tiež autobusov. Ak sa na sedadle vozidla vybavenom bezpečnostným pásom prepravuje dieťa nižšie ako 150 centimetrov, musí byť toto sedadlo vybavené detskou autosedačkou. Ochrannú prilbu je povinný počas jazdy na motocykli používať vodič motocykla aj jeho spolujazdec.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu