Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Turisti, pozor: V horách rátajte s chladnejšími podmienkami

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: dromedar.sk)

VYSOKÉ TATRY – Hoci je vo Vysokých Tatrách momentálne ešte stále pekné počasie priaznivé pre turistiku, návštevníci by sa mali pripraviť na chladnejšie podmienky vo vysokohorskom teréne a miestami aj na šmykľavý terén.

Riaditeľ Horskej záchrannej služby (HZS) Jozef Janiga uviedol, že v skorých ranných a večerných hodinách sa môžu teploty v horách pohybovať aj pod bodom mrazu, čomu je potrebné sa prispôsobiť.

"Treba rátať s malým množstvom snehu, samozrejme dažďové zrážky, ktoré prídu v noci môžu zmrznúť, takže naozaj sa treba pripraviť na to, že tie podmienky budú skoro zimné. Preto odporúčame určite nosiť čiapku, rukavice a teplejšie bundy, minerálky by som pomaličky vymenil za teplý čaj," odporúča Janiga s tým, že turisti by sa mali pripraviť aj na to, že dni sú oveľa kratšie a na túru by sa tak mali vydať v skoršom čase. 

"Terén môže byť šmykľavý, ale skôr v ranných hodinách, cez deň je ešte príjemne, takže ten ľad by sa mal roztopiť, v tejto súvislosti odporúčame nosiť paličky, ktoré zabezpečia stabilitu aj na takomto teréne," zdôraznil Janiga. Podmienky na výkon turistiky sú na horách naďalej dobré, počasie je teraz v septembri o niečo stabilnejšie ako počas mesiacov júl a august. "Nehrozia poobedňajšie búrky, aj keď to neznamená, že sa nemôže zamračiť," vysvetľuje šéf HZS. Vzduch na horách je teraz mierne premrznutý a viditeľnosť je tak oveľa lepšia ako počas horúcich letných mesiacov.

"Návštevnosť bola počas leta extrémne vysoká, tak aj úrazov bolo o niečo viac ako minulého roku, ale našťastie sme nemali veľa tragických či smrteľných úrazov. Väčšinou išlo o jednoduchšie zranenia," dodal Janiga. Je to podľa neho spôsobené aj tým, že leto bolo, čo sa počasia týka, veľmi stabilné a búrkové činnosti meteorológovia včas oznamovali, čomu sa turisti dokázali prispôsobiť. "Najviac zranení sa týkalo dolných končatín a zaznamenali sme zvýšený počet úrazov na bicykloch, keďže sa napr. v Tichej, Kôprovej doline a v skiparkoch zvýšil počet cyklistov. Horolezeckých výpadkov bolo toto leto našťastie len veľmi málo," uzavrel Janiga. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu